Μάθετε τι φανερώνει για εσάς ο καφές που πίνετε…

 Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ο καφές που πίνουμε φανερώνει σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, σύμφωνα με νέα έρευνα του καθηγητή φιλοσοφίας David Berman.

Το αγαπημένο σας ρόφημα φανερώνει πολλά περισσότερα για εσάς απ’ ότι νομίζατε, αφού ενδέχεται να δίνει απαντήσεις σε κάποια από τα υπαρξιακά σας ερωτήματα. Ο κ. Berman έχει σπαταλήσει ατελείωτες ώρες για μελέτη, ερευνώντας μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της σκέψης αλλά και των αισθήσεων. Επίσης πιστεύει πως οι απαντήσεις ακόμη και για τα πιο βαθιά μας γιατί κρύβονται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Γιατί όμως ένας φιλόσοφος να μελετά τόσο ένα ρόφημα αντί να αναλύει Πλάτωνα ή Αριστοτέλη; Ο Berman θεωρεί πως η μελέτη του καφέ είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της φιλοσοφίας. Αυτό συμβαίνει γιατί αντί για την έννοια της ευτυχίας ή της ύπαρξης, ο ίδιος θέλει να εστιάσει σε κάτι πιο πρακτικό περιγράφοντας κι αναλύοντας τα διαφορετικά επίπεδα μιας αισθητηριακής εμπειρίας.

Για ποιο λόγο όμως ο καφές αποτελεί το ιδανικό έδαφος για να ξεκινήσει κανείς αυτό το μεγάλο και γενναίο εσωτερικό ταξίδι;

“Ο καφές περιέχει καφεΐνη, μια ουσία η οποία διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία, κάνει τη σκέψη μας πιο διαυγή κι οξύνει την αίσθηση της γεύσης”, σημειώνει ο Berman.
“Τα παραπάνω συνθέτουν μια ξεχωριστή και υποκειμενική εμπειρία απόλαυσης. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι όλες οι ποικιλίες καφέ διαθέτουν μια κοινή βάση: την καφεόλη, ένα αρωματικό έλαιο που σχηματίζεται κατά το καβούρδισμα. Το τελευταίο είναι μόνο το 0,5% της βάσης του. Πάντως χάρη σε αυτό, το ρόφημα αποκτά την ιδιαίτερη γεύση του. Αντίθετα, η εξίσου χαρακτηριστική γεύση του τσαγιού δεν προέρχεται από ένα και μόνο συστατικό αλλά από μια πληθώρα χημικών ενώσεων που πιθανώς θα διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία”.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει πως οι λάτρεις του καφέ και του τσαγιού, πέρα από διαφορετικά αγαπημένα ροφήματα, φαίνεται να έχουν και διαφορετική φιλοσοφία ζωής. Συγκεκριμένα, όσοι επιλέγουν το τσάι, η γεύση του οποίου αποτελεί προϊόν πολλών διαφορετικών χημικών ενώσεων, συνήθως έχουν μια πιο ολιστική στάση απέναντι στα πράγματα, πιστεύουν ότι όλα τα πράγματα και τα πρόσωπα στη ζωή τους συνδέονται και, ορίζουν πάντα τη θέση τους σε αλληλεπίδραση με αυτά.
Αντίθετα, εκείνοι που αγαπούν τον καφέ, η γεύση του οποίου καθορίζεται από ένα μόνο συστατικό, συνήθως διατηρούν μια πιο εξατομικευμένη στάση απέναντι στον κόσμο, διαχωρίζουν το σώμα από την ψυχή και βλέπουν τα πράγματα με βάση την έννοια της προόδου και την κλασική σχέση αίτιου-αιτιατού.

Ο Berman υπογραμμίζει πως η επιλογή του αγαπημένου μας χαρμανιού φανερώνει πολλά στοιχεία για το χαρακτήρα μας αφού τα εξωστρεφή και πιο κοινωνικά άτομα προτιμούν τα αρωματικά και ξινά χαρμάνια, ενώ τα πιο εσωστρεφή και παραδοσιακά άτομα προτιμούν τον καφέ τους βαρύ και πικρό.

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version