Το Σπήλαιο Aλιστράτης είναι ανοικτό όλες τις γιορτες 9π.μ-5μμ. Τηλ.2324082045.

Το «Σπήλαιο της Αλιστράτης» έχει γεωλογική ιστορία που εκτείνεται σε βάθος τριών εκατομμυρίων χρόνων, βρίσκεται στο νομό Σερρών και αποτελείται από ένα χιλιόμετρο απίστευτα όμορφης διαδρομής, ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες, σε βάθος εξήντα μέτρων.

Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους δεκαοκτώ βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι, η υγρασία υψηλή, σε αυτήν οφείλεται ο πλούσιος σταλακτικτικός και σταλαγμιτικός διάκοσμος. Φιλοξενεί από τους πιο σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρέθηκαν σε σπήλαιο, με πιο εκπληκτική ατραξιόν τους «εκκεντρίτες», σταλαγμιτικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με χνούδι και δημιουργούνται εξαιτίας της διαφυγής προς πολλές, και όχι μόνο σε κάθετη κατεύθυνση, του σταλαγμιτικού υλικού.

Το φαράγγι αξιοποιήθηκε το 1998 περίπου είκοσι χρόνια από την ανεύρεση του, με χρήση και ευρωπαϊκών πόρων και σήμερα εξάγει τεχνογνωσία σε άλλα σπήλαια του εξωτερικού.


Μοναδική παραφωνία στην τελειότητα της αξιοποίησης του το ασανσέρ στο τέλος της διαδρομής του, το οποίο οδηγεί στην επιφάνεια της γης σε δύο λεπτά, το οποίο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ίνοξ και το οποίο δε λειτούργησε ποτέ. Κόστισε εκατό εκατομμύρια δραχμές, αλλά «κόπηκε» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που αποφάσισε ότι ίσως θα είχε επιπτώσεις στο Σπήλαιο. Εναλλακτική λύση δεν αναζητήθηκε και απλώς υπάρχει εκεί μπροστά από μια κατολίσθηση δέκα περίπου μέτρων, πίσω από την οποία βρίσκονται άλλα εξακόσια χιλιόμετρα σπηλαιολογικού αναγλύφου, που δεν έχει ακόμη διανοιχθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 123