23 C
Serres

Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης σε 23χρονο για την φονική παράσυρση και εγκατάλειψη της 14χρονης μαθήτριας

Date:

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών καταδικάστηκε 23χρονος που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 14χρονη μαθήτρια, την οποία εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο οδόστρωμα.

Το θανατηφόρο τροχαίο είχε συμβεί τον Μάρτιο του 2017 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την ώρα που η ανήλικη επέστρεφε στο σπίτι της από το φροντιστήριο, ενώ η παράσυρση ήταν τόσο σφοδρή που η παθούσα εκσφενδονίστηκε 26 μέτρα μακριά από το σημείο του δυστυχήματος.

Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το Δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, με ενδεχόμενο δόλο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο (εφαρμόζοντας τον ευμενέστερο νόμο που ίσχυε κατά την τέλεσης της πράξης) και για εγκατάλειψη τροχαίου (σε βαθμό πλημμελήματος). Οι δικαστές αποφάσισαν την μετατροπή της ποινής προς 5 ευρώ/ημερησίως. Υπό αυτές τις συνθήκες ο 23χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 6,5 ετών, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ η ποινή είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της ενόψει του Εφετείου (με περιοριστικούς όρους).

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος (18 ετών τότε) οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα, ενώ το αυτοκίνητο ήταν παραποιημένο (“φτιαγμένο”) και επιπλέον έφερε φθαρμένα ελαστικά. Διαπιστώθηκε δε, ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.








«Οδηγούσε τουλάχιστον με 90 χλμ/ώρα, ενώ επιτρεπόταν 50. Δεν είχε δίπλωμα, άρα δεν ήξερε να οδηγεί καλά. Το όχημα ήταν τεχνικά ανασφαλές, είχε ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων και παλαιά: το ένα 5 και το άλλο 15 χρόνων. Και ο άσχετος με τα αυτοκίνητα συμπεραίνει ότι το αυτοκίνητο, με τέτοιας παλαιότητας ελαστικά, δεν καθίσταται τέτοιο ώστε να αντιδράσει», ανέφερε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, με την οποία ζήτησε την ενοχή του νεαρού οδηγού.

Προηγουμένως στην απολογία του, ο 23χρονος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους γονείς της άτυχης μαθήτριας εκφράζοντας τον πόνο του για την απώλειά της. «Ήταν βράδυ, δεν είχε φωτισμό ο δρόμος στο σημείο που πετάχτηκε η πεζή. Οδηγούσα με ταχύτητα 60-65 χλμ/ώρα, όχι με 100» ανέφερε και αρνήθηκε ότι υπήρχαν μετατροπές στο αυτοκίνητο όπως επίσης ότι εγκατέλειψε το σημείο της παράσυρσης. Τόνισε δε, ότι εάν η 14χρονη περνούσε από τις διαβάσεις δεν θα γινόταν τίποτα.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΔικαστικάΕξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης σε 23χρονο για την φονική παράσυρση και εγκατάλειψη της...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο σε σχολείο στην Πάτρα

Ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, 17 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που συγκρούστηκε με λεωφορείο- φωτογραφίες

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια....

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα