12.5 C
Serres

14 συμβουλές πώς να ξεπεράσετε το άγχος και την υπερένταση

Date:

Ανήκετε στους πολλούς εκείνους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος, νευρικότητα και φόβο; Ανακαλύψτε 14 τέλειους τρόπους για να τιθασεύσετε το μυαλό σας και να ξεπεράσετε τις ανησυχίες σας.

 

 

Μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος; Το στρες, η νευρικότητα και ο φόβος είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του σύγχρονου πολιτισμού. Εξάλλου, συνδεόμαστε άμεσα με όσα μας συμβαίνουν. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε και σας δείχνουν πώς να ξεπεράσετε το άγχος, την υπερένταση και το φόβο σας. Με αυτές τις τεχνικές θα μπορέσετε να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να αντιμετωπίσετε το άγχος που τόσο συχνά είναι κομμάτι της ζωής μας.

1. Πώς να ξεπεράσετε το άγχος

Αντί να υιοθετήσετε μια μόνιμη στάση αντιπαλότητας εναντίον του ίδιου σας του εαυτού ή αντί να προσπαθείτε να αποφύγετε το πρόβλημα, ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε μια βαθιά εισπνοή.
Για να ηρεμήσετε και να επιτύχετε μια κατάσταση πνευματικής ηρεμίας, δοκιμάστε κάποια τεχνική χαλάρωσης.

2. Εκτεθείτε στο συναίσθημα του φόβου

Η θεραπεία της έκθεσης συντελείται με το να εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε όσα μας τρομάζουν. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση κάνοντας αυτά που μας φοβίζουν, όπως, για παράδειγμα, να μιλάμε δημόσια.

3. Είναι πράγματι ο φόβος αυτός που σας τρομάζει;

Αναγνωρίστε τις περιστάσεις όπου σας κυριεύει το άγχος. Στην πραγματικότητα, ο φόβος σας για κάτι μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει σε άλλες ερωτήσεις για τη ζωή σας.

Όταν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση ή εμπειρία που δύσκολα μπορείτε να χειριστείτε, πρέπει πάντα να τη σκέφτεστε.

Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι τηρώντας ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε όλες σας τις σκέψεις. Πρόκειται για εξαιρετικό τρόπο που θα σας μάθει να τις αντιμετωπίζετε και να τις εκλογικεύετε.

Οι φόβοι μπορεί να συνδέονται πολύ με τους περιορισμούς που έχετε βάλει εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας.

4. Ασκηθείτε για να ξεπεράσετε το άγχος

Γνωρίζατε πως η γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσει κανείς; Αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση βοηθάει στην έκκριση ενδορφινών που με τη σειρά τους μας ηρεμούν.
Η άσκηση τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός μας. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στη γενικότερη αίσθηση πως είμαστε και αισθανόμαστε καλά.

5. Αντιμετωπίστε το άγχος με ενθουσιασμό

Το άγχος δεν χρειάζεται να είναι πάντα αρνητικός παράγοντας.Σε συγκεκριμένες δύσκολες περιστάσεις, πρέπει να το θεωρείτε ως κινητήριο μοχλό παρά νευρικότητα.

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως όσοι ερμήνευσαν και δέχτηκαν το άγχος τους με ενθουσιασμό αντί με νευρικότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ενεργήσουν σωστά και να περάσουν τον σκόπελο της δύσκολης κατάστασης την οποία αντιμετώπιζαν.

6. Αναγνωρίστε τα πράγματα που κάνετε καλά

Φτάξτε μια λίστα με όσα σας ανησυχούν και μια ακόμα με όσα πράγματα κάνετε σωστά. Μόλις τις ολοκληρώσετε, συγκρίνετέ τες.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα σκέφτεστε μόνο τις αρνητικές πλευρές της ζωής, αλλά και τα καλά πράγματα που σας έχουν συμβεί. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η λίστα με τα καλά χαρακτηριστικά μας υπερτερεί της λίστας με τα αρνητικά. Και έτσι θα έπρεπε!

7. Δείτε τα πράγματα σφαιρικά για να ξεπεράσετε το άγχος

Το ένστικτο της επιβίωσης που έχουμε όλοι μάς γεμίζει με τρόμο και μόνιμο φόβο. Πολλοί νιώθουν πως πρέπει πάντα να είναι σε επαγρύπνηση.

Πρέπει, ωστόσο, να προσπαθείτε να ελέγχετε τα μηνύματα του μυαλού σας.

Υπάρχει πράγματι η πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό στο μέλλον. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, την παρούσα στιγμή, οπότε πρέπει να χαλαρώσετε.

8. Δείτε τη ζωή σαν ένα παιχνίδι

Αντιμετωπίστε κάθε πράγμα ένα ένα, σιγά σιγά και δείτε την ενασχόληση με κάποια ευχάριστη δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σας, με ένα χόμπι, σαν ένα σημαντικό βήμα γα να καταπολεμήσετε το άγχος και το στρες σας.
Για να νικήσετε το άγχος, φανταστείτε ότι κάθε ενέργειά σας είναι μέρος ενός παιχνιδιού. Όταν κάτι πάει στραβά, μπορείτε να ξεκινήσετε το επόμενο παιχνίδι και να δοκιμάσετε τα πράγματα με άλλο τρόπο.

9. Να γνωρίζετε τις αξίες σας

Όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση που σας προκαλεί νευρικότητα, πρέπει πάντα να σκέφτεστε τις πραγματικές αξίες σας.

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς; Η οικογένειά σας, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας ή η δουλειά σας;


Καταγράφοντας το τι είναι σημαντικό για εμάς βοηθάει να αντιμετωπίσουμε καθοριστικές προκλήσεις στη ζωή.

10. Η προσφορά βοήθειας στους άλλους πάντα επιστρέφει κάτι και σε εμάς

Είτε κρατάτε την πόρτα ανοιχτή για να περάσει κάποιος άγνωστος, είτε βοηθάτε τους φίλους σας ή τα παιδιά σας να διαβάσουν, κάποιος από αυτούς τους τρόπους είναι πάντα σε θέση να βοηθήσει κάποιον που σας χρειάζεται.

Είναι πάντα σημαντικό να δείχνετε πως είστε πρόθυμοι να στηρίξετε, να ακούσετε και να προσφέρετε βοήθεια.

Όταν βοηθάμε τους άλλους, έχουμε λιγότερα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος δεν μας επηρεάζει τόσο πολύ.

11. Πιείτε καφέ

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ο καφές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικός σύμμαχος σε ορισμένες αγχωτικές καταστάσεις.
Πρέπει, ωστόσο, να θυμάστε ότι μονάχα η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ μπορεί να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πάρτε ένα μικρό φλιτζάνι καφέ ή τσάι και αφιερώστε μια στιγμή για να το απολαύσετε πραγματικά. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε!

12. Ο διαλογισμός είναι εξαιρετικό όπλο κατά του άγχους

 

Αυτό θα αποτρέψει το άγχος για το μέλλον και το συνεχές αυτομαστίγωμα για όσα προηγήθηκαν και δεν πήγαν όπως έπρεπε. Με την εξάσκηση θα μάθετε πώς να χειρίζεστε τις καταθλιπτικές σκέψεις, το άγχος, ακόμη και τον πόνο.

13. Συνομιλήστε με τον εαυτό σας για να ξεπεράσετε το άγχος

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014 σε μαθητές έδειξε ότι ο εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό μας είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο νομίζουμε.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν συχνότερα το «εσύ» αναφερόμενοι στον εαυτό τους αντί για το «εγώ» βελτίωσαν την αυτοπεποίθησή τους.

Μια ακόμη άμεση συνέπεια ήταν ότι μπορούσαν να μιλήσουν δημοσίως με λιγότερα προβλήματα.

14. Είναι τελικά το στρες καλό ή κακό;

Μήπως τελικά το άγχος είναι καλό; Μερικοί ψυχολόγοι λένε ότι είναι ένα σημάδι ότι μας νοιάζει η ζωή μας και ότι βρίσκουμε κάποιο νόημα σε αυτή.

Επιπλέον, αναλογιζόμενοι τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι πράξεις μας, μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο σωστά σε δύσκολες καταστάσεις.

Κάθε φορά που παλεύετε μέσα σας με το άγχος, θυμηθείτε: δεν είναι πάντα κακό να έχετε έγνοιες και φροντίδες στη ζωή!

Υιοθετώντας αυτή τη νοοτροπία, θα είναι ευκολότερο να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις πιεστικές καταστάσεις της ζωής. Τώρα μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος!

 

Πηγή  meygeia.gr

Υγεία14 συμβουλές πώς να ξεπεράσετε το άγχος και την υπερένταση

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σε έξαρση και στις Σέρρες ο ιός Κοξάκι σε μικρά παιδιά-video

Σε έξαρση βρίσκεται και στις Σέρρες ο ιός κοξάκι....

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ηλίας...

Γαλλία – ευλογιά των πιθήκων: Ένας 29χρονος το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε...

Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του...