2ο Δημοτικό Σιδηροκάστρου: Η τελετή βράβευσης της ΕΡΤ για την ταινία «Μέσα από τα μάτια του Πέτρου»Σε μια επίσημη τελετή, στο γεμάτο από μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019,

 

η Τελετή Απονομής των Βραβείων του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», που συνδιοργάνωσαν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.


 

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η αξιοποίηση και χρήση των τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά μέσα από τη ματιά των νεότερων γενεών.

 

Πριν την τελετή στελέχη της ΕΡΤ ξενάγησαν τους βραβευθέντες και τους καλεσμένους της τελετής στα στούντιο και στα αρχεία του Μεγάρου προσφέροντάς τους μια πραγματικά εντυπωσιακή εμπειρία.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού, στην οποία εκπροσωπήθηκε και το σχολείο μας, καθώς ταξίδεψαν στην Αθήνα η δασκάλα, υποδιευθύντριά μας και δημιουργός της βραβευθείσας ταινίας Βασιλική Ντικμπασάνη και ο μαθητής και πρωταγωνιστής της ταινίας Πέτρος Παππούλιας.

 

 

Πριν φτάσουμε όμως στην πολύ τιμητική απονομή του 2ου βραβείου για το σχολείο μας, ας θυμηθούμε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Η Βασιλική Ντικμπασάνη μαζί με 18 παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολικού έτους 2018-19 δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό με την κινηματογραφική δημιουργία μικρού μήκους «Μέσα από τα μάτια του Πέτρου», βασισμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη «Ο μικρός μπουρλοτιέρης».

Η ταινία παρουσιάζει ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821 στη θάλασσα.

 

Πέρα από την ιστορικά έγκυρη και γοητευτική αφήγηση με την οποία ανακαλούνται οι μνήμες της επανάστασης, τον θεατή κερδίζουν τα πολύ πετυχημένα κοστούμια εποχής καθώς και οι κατάλληλα επιλεγμένοι χώροι. Παρότι η ταινία αναφέρεται στη θάλασσα, τα γυρίσματα έγιναν αποκλειστικά στον ηπειρωτικό Δήμο Σιντικής και τα περιορισμένων δυνατοτήτων κινηματογραφικά μέσα του δημοτικού μας σχολείου, η δημιουργός κατάφερε να ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις του σεναρίου.

 

                         

Επίσης, η χρήση μουσειακών ειδών όπως ο αργαλειός, διάφορα σκεύη εποχής, παλιά όπλα και οι γνωστές παραδοσιακές βάρκες της λίμνης Κερκίνης μεταφέρουν τον θεατή εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην ατμόσφαιρα της εποχής, με μεγάλη επιτυχία.

 

Δεν ήταν όμως επιτυχείς μόνο οι παραπομπές στο παρελθόν.

Η ταινία μέσα από την παρουσίαση των γεγονότων του χθες καταφέρνει να γίνει ο καλύτερος διαφημιστής της Σιντικής του σήμερα. Εξαιρετικές τοποθεσίες και αξιοθέατα του σύγχρονου Δήμου περνούν μέσα από την κάμερα και αναδεικνύονται: η παλαιά (χρονολογείται από το 1660) εκκλησία των Ταξιαρχών στο Αχλαδοχώρι, το Βυζαντινό Κάστρο Σιδηροκάστρου, παραδοσιακά μακεδονικά σπίτια στο Βαμβακόφυτο, η πανέμορφη τοποθεσία των καταρρακτών στα Ζεστά Νερά, παλαιά τοξωτά γεφύρια της κοιλάδας Κρουσοβίτη και, φυσικά, οι πανέμορφες παραλίες στις όχθες της λίμνης Κερκίνης ομορφαίνουν το σκηνικό της δράσης και τη φωτογραφία της ταινίας.

 

 

Πρόκειται για μια πραγματικά σπουδαία δημιουργία και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η επιτροπή αξιολόγησης της ΕΡΤ της έδωσε το 2ο βραβείο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες αξιόλογες δημιουργίες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια.

 

Οι συμμετέχοντες 18 -γυμνασιόπαιδες πλέον- μαθητές και μαθήτριες ήταν με αλφαβητική σειρά οι:

 

Βλάχος Γεώργιος, Βλάχος Ιωάννης, Κασίδας Κωνσταντίνος, Κουμπατίδου Γεωργία, Ματσακίδου Μαρία, Μελαδίνης Σπύρος, Μπέλτσου Σταυρούλα, Νικολαϊδου Άρτεμις, Παπαδόπουλος Δημήτριος, Παππούλιας Πέτρος, Παρίσης Αντώνιος, Ρεμούνδου Ιωάννα, Ρίζος Μιχάλης, Σαρίδης Γεώργιος, Σιδηρόπουλος Μάριος, Σιδηρόπουλος Δημήτριος, , Τσαβλίδης Κυριάκος, Χιντήρογλου Αλεξία.

 

Γι’αυτήν την υπέροχη κινηματογραφική δημιουργία, την τόσο τιμητική εκπροσώπηση του σχολείου μας, την εξαιρετική διαφήμιση της περιοχής μας και το αξιοζήλευτο βραβείο που κοσμεί ήδη τους τοίχους του σχολείου μας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στα 18 παιδιά και στην κ. Βασιλική Ντικμπασάνη, για την οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη της ταινία που βραβεύεται σε διαγωνισμούς με την ίδια μαθητική ομάδα. Μαζί με ένα θερμό ευχαριστώ τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να δημιουργούν και να διακρίνονται!

 

 

2ο Δημοτικό Σιδηροκάστρου

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *