Σέρρες : Απαγόρευση καύσης καλαμιάς και επιβολή κυρώσεων (video)

Την απαγόρευση της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων επισημαίνει για ακόμη μια φορά το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απευθυνόμενοι στους παραγωγούς,

 

οι οποίοι όπως διαπιστώνουμε καθημερινά δεν βάζουν μυαλό και συνεχίζουν να καίνε τα χωράφια τους με όποιες καταστροφικές συνέπειες.

Green Cola

Αυτό που θα έπρεπε να πράττουν οι γεωργοί είναι ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ο κάθε ένας να επιλέγει να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές για τη διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών:

1. Ενσωμάτωση στο έδαφος

2. Βόσκηση της καλαμιάς

3. Διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. 

 

 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο ύστερα από άδεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορεί να επιτραπεί η καύση της καλαμιάς.

 

Στην περίπτωση που κάποιος γεωργός προβεί σε καύση καλαμιάς χωρίς την παραπάνω άδεια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συντάσσει έγγραφο που αναφέρει σε ποιο αγροτεμάχιο έχει διαπιστωθεί η καύση και το αποστέλλει στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

 

Οι κυρώσεις αυτές είναι μείωση των ενισχύσεων και τριπλασιασμός της ποινής, σε περίπτωση επανάληψης.

 


Τα προηγούμενα χρόνια επιβλήθηκαν τέτοιες ποινές σε παραγωγούς του Νομού μας που, παρά την σχετική προειδοποίηση και εκ μέρους της Υπηρεσίας μας, προέβησαν σε καύση καλαμιάς.

 

 

 

Επιπλέον ο προϊστάμενος του τμήματος φυτικής παραγωγής της περιφερειακής ενότητας Σερρών ανέφερε ότι έχουν ενημερώσει και τον σύλλογο αλωνιστών για να ενεργοποιήσουν τα μηχανήματα θρυμματισμού και επεσήμανε για ακόμη μία φορά πως η καύση των υπολειμμάτων μόνο κακό μπορεί να κάνει στην γονιμότητα του εδάφους.

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *