- Διαφήμιση -

5α βραβεία YouSmile: Βραβεύτηκαν μαθητές από Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή

5α βραβεία YouSmile: Βραβεύτηκαν μαθητές από Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή

Ολοκληρώθηκαν τα 5α YouSmile Awards, η κορύφωση της δράσης του YouSmile, της μαθητικής-εθελοντικής δράσης του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των δράσεων/πρωτοβουλιών μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα που, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες.

 
«To θαυμασμό και την εκτίμηση του πρωθυπουργού για το έργο του Χαμόγελου του Παιδιού και τα βραβεία YouSmile», μετέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε στην εκδήλωση. Πρόσθεσε, πως τέτοιες δράσεις «μας δείχνουν το δρόμο, κάνοντας μας πιο ευαίσθητους, για το πόσα μπορούμε να κάνουμε».

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, τόνισε πως «η ελπίδα νικάει κάθε αρνητικό στοιχείο». Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Γιώργος Σταμάτης, επισήμανε ότι «μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα» και «μόνο όταν τα όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες, θα μπορέσουν να φτιάξουν το μέλλον τους», θυμίζοντας πως πολλά παιδιά ζουν στη φτώχεια, δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν ζουν την εφηβεία τους.

Οι συμμετοχές φέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του συνακόλουθου κλείσιμου των σχολείων, έφτασαν στις 6.220 από 122 σχολεία. Στα πέντε χρόνια διεξαγωγής των YouSmile Awards έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 29.700 μαθητές από 550 σχολεία, ανέφερε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος.

Τα βραβεία


Στην κατηγορία «Τέχνη και Πολιτισμός», νικητές αναδείχτηκαν η 14χρονη Κάπσα Μελής από το 3ο Λύκειο Ξάνθης και ο 13χρονος Γαβριήλ Κελσίδης μαθητής στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Σερρών. Η Κάπσα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης, αλλά ζωγραφίζει ακούγοντας την αγαπημένη της μουσική και συμμετέχει ενεργά στην έκθεση ζωγραφικής του σχολείου. Ο Γαβριήλ ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και γράφει στίχους, ενορχηστρώνει και τραγουδάει. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, ενορχήστρωσε ένα τραγούδι και το ερμήνευσε στη σχολική γιορτή.

Στην κατηγορία «Τεχνολογία και Επιστήμη» νικητές ήταν ο ‘Αγγελος, ο Βασίλης και ο Λέανδρος, 16 χρονών και μαθητές μέλη της Ομάδας Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Δημιούργησαν το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-Αιμοδότες, το οποίο ως στόχο έχει να ενημερώνει και να ενθαρρύνει τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών. Η βασική καινοτομία τού e-Αιμοδότες, είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους χρήστες να ενημερώνονται άμεσα, τόσο για τις έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος, όσο και για τις προγραμματισμένες δράσεις αιμοληψίας. Οι 3 μαθητές ονειρεύονται να επεκταθεί η εφαρμογή τους στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Στην κατηγορία «Αθλητισμός», νικήτρια αναδείχτηκε η 17χρονη Μαρία Ιωαννίδη από το Λύκειο Απερίου Καρπάθου. Η Μαρία διακρίθηκε στο ποδόσφαιρο και κατάφερε να μπει στην Εθνική Νεανίδων.

Στην κατηγορία «Περιβάλλον», 25 μαθητές και μαθήτριες, που αποτελούν την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ζωγράφου, πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους και των πολιτών του δήμου Ζωγράφου γύρω από το κρίσιμο θέμα της ρύπανσης από τα πλαστικά. Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν ειδικούς κάδους συλλογής πλαστικών μπουκαλιών για κάθε τμήμα του σχολείου, δημιούργησαν μία εφημερίδα όπου αναφέρθηκαν στις δράσεις τους ενάντια στην πλαστική ρύπανση, έλαβαν μέρος σε καθαρισμό παραλίας, και τέλος έγραψαν και έπαιξαν σε ένα μικρό θεατρικό έργο με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά.

Στην κατηγορία «Παιδί που υπερασπίστηκε τα δικαιώματά του», νικήτρια ήταν η Ιμπραχίμ Λέιλα, μια 15χρονη μαθήτρια πρόσφυγας από το Ιράκ, με σοβαρά νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα, η οποία δίνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην εκπαίδευση, φοιτώντας στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μαθαίνει την ελληνική και την αγγλική γλώσσα και αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα παιδιά βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

Στην κατηγορία «Μαθητές που βοήθησαν Παιδιά/Κοινωνία», πέντε μαθητές και μαθήτριες από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου συμμετείχαν στον Εικονικό Μαραθώνιο Σχολείων A/θμιας & B/θμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου τον Ιανουάριο του 2021 με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών εν μέσω πανδημίας. Τα παιδιά νίκησαν κατακτώντας την 1η θέση και κέρδισαν ως έπαθλο ένα laptop. Μετά τη νίκη τους αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου, καθώς σκέφτηκαν πως υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία που το έχουν περισσότερο ανάγκη

Στην ίδια κατηγορία, η Δήμητρα και η Ευαγγελία, μαθήτριες της Γ’ τάξης του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας αντίστοιχα, δέχτηκαν φέτος κατ’ οίκον διδασκαλία εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα κορίτσια δημιούργησαν την εφημεριδούλα «Τρία πουλάκια κάθονταν» σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο από τα δύο τεύχη, αυθόρμητα αποφάσισαν να διανείμουν την εφημερίδα τους σε συγγενείς και φίλους και να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν παιδιά που είχαν γνωρίσει στο νοσοκομείο και χρειάζονταν ενίσχυση από φορείς εκτός της οικογένειάς τους. Έχοντας γνωρίσει στο νοσοκομείο το έργο του Συλλόγου “Λάμψη” που στηρίζει καρκινοπαθή παιδιά, σκέφτηκαν να προσφέρουν τα χρήματα που θα μαζέψουν στον συγκεκριμένο σύλλογο. Έτσι, με το αυτοκίνητο των γονιών, με μάσκες και ξεχωριστό ζήλο, συγκέντρωσαν 400 ευρώ τα οποία δώρισαν στη «Λάμψη».

Στην κατηγορία «Ενήλικας που ενέπνευσε παιδιά», νικήτρια ήταν η Τζένη Γιανναδάκη, καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, υπεύθυνη της ρητορικής ομάδας και μητέρα ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Η κα Γιανναδάκη πραγματοποιεί ενέργειες και οργανώνει δράσεις στο σχολείο με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της, την πρότειναν για τη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς εμπνέονται καθημερινά από τις πράξεις και το παράδειγμά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version