8.9 C
Serres

7 μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό

Date:

Γιατροσόφια, παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας – Εξίσου επικίνδυνη η παραπληροφόρηση

Διαδίδονται με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη του ιού και καμιά φορά μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνοι. Ο λόγος για τους διαφόρους αστήρικτους ισχυρισμούς, τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και την παραπληροφόρηση που έχουν κατακλύσει, κυρίως το διαδίκτυο, με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΠΟΥ έχει χρησιμοποιήσει τον εύστοχο όρο «infodemic» για να περιγράψει το φαινόμενο.

Ιδού μερικοί από τους πλέον ευρέως διαδεδομένους μύθους περί τον κορωνοϊό, μαζί με τις «απαντήσεις» τους.

Μύθος 1: Ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα του ανθρώπου

Αλήθεια: Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στο ίντερνετ

Οι σχετικοί μύθοι προήλθαν από μη διάφορους λογαριασμούς σε social media αλλά δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη τεκμηρίωση που να τους επικυρώνει. Μία από τις πλέον δημοφιλείς εκδοχές του μύθου ανέφερε ότι ο κορωνοϊός ξέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στην Κίνα που σχεδίαζε μυστικά την παραγωγή κάποιου υπερόπλου. Ετερος μύθος εισηγείτο ότι ο κορωνοϊός ήταν δημιούργημα των ΗΠΑ και ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη τη φετινή περίοδο στην Αμερική ήταν στην ουσία θάνατοι από τον COVID-19.

Επιστήμονες τόσο στην Κίνα όσο και στη Δύση έχουν απορρίψει τις θεωρίες αυτές αν και αυτό δεν σταμάτησε την εξάπλωσή τους. Η πιθανότερη αξιόπιστη θεωρία παραμένει ότι ο ιός μεταδόθηκε πιθανότατα από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή

Μύθος 2ος: Υπάρχουν γιατροσόφια που μπορούν να αποτρέψουν ή να γιατρέψουν τον ιό.

Αλήθεια: Το σκόρδο είναι καλό για τον οργανισμό. Καλό είναι και το νερό. Και η βιταμίνη C. Αλλά σε αντίθεση με όσα εισηγούνται διάφορες γωνιές του internet, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωσή τους αποτρέπει την νόσο. Υπάρχουν ακόμη και αναρτήσεις που υποστήριζαν ότι επάλειψη του σώματος με σησαμέλαιο ή ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη σκοτώνει τον ιό. Περιττό κάθε σχόλιο.
Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορεί να σκοτώνουν τον ιό σε επιφάνειες. Αλλά άπαξ και ο ιός εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, η χρησιμοποίησή τους όχι μόνο δεν σκοτώνει τον ιό αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη.

Η θεραπεία για τον κορωνοϊό ίσως απαιτήσει τουλάχιστον έναν χρόνο εντατικής ερεύνης.

Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθεί κανείς είναι να πράττει ό,τι κάνει για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Κάλυψη του στόματος και της μύτης στο βήξιμο ή το φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα ή χαρτομάντηλο. Απολύμανση αντικειμένων που αγγίζετετε.

Μύθος 3ος: Πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα

Αλήθεια: Αν και οι οδηγίες ποικίλουν από χώρα σε χώρα ή ακόμη και μέσα στην ίδια χώρα (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ), ο γενικός κανόνας λέει ότι μάσκες πρέπει να φορούν οι νοσούντες, ή όσοι βρίσκονται κοντά σε ασθενείς, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ωστόσο εκτός ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες. Για παράδειγμα οι Αρχές σε ολόκληρη την Ασία συνέστησαν στους ανθρώπους να φορούν χειρουργικές μάσκες ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε άλλα σημεία συνωστισμού για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.

Για να αποφασίσει κανείς αν πρέπει ή όχι να φορά μάσκα καλό είναι να παρακολουθεί τις πιο πρόσφατες οδηγίες των αρχών της χώρας του.

Μύθος 4ος: Η ζέστη μπορεί να σκοτώσει τον ιό.

Αλήθεια: Οι μηχανές στεγνώματος των χεριών δεν σκοτώνουν τον ιό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ΠΟΥ επίσης συνιστά να μη χρησιμοποιούνται λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας για αποστείρωση τω χεριών ή άλλων περιοχών του σώματος, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Το σενάριο ότι η ζέστη εξοντώνει τον ιό γνώρισε μεγάλη διάδοση επειδή το υποστήριξε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος Τραμπ. Αλλά ειδική της δημόσιας υγείας σημειώνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να το ξέρει κανείς αυτό.

Μύθος 5ος: Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω ταχυδρομείου.

Αλήθεια: Ελέγξτε χωρίς πρόβλημα την αλληλογραφία σας.
Το να λάβετε ένα γράμμα ή ένα πακέτο από την Κίνα δεν σας θέτει σε κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι ερευνητές μελετούν ακόμη το πώς ακριβώς ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά κρίνοντας από τη «συμπεριφορά» προηγούμενων κορωνοϊών, η επιβίωσή τους σε αντικείμενα και επιφάμνεια δεν διαρκεί πολύ.

Μύθος 6ος: Τα παιδιά δεν κολλάνε τον κορωνοϊό
Πραγματικότητα: Ο καθένας, κάθε ηλικίας μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό, αν και οι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενες νόσους είναι πιο ευάλωτοι.

Αν και οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έχουν επισυμβεί σε ενηλίκους, υπάρχουν και κρούσματα σε παιδιά.

Μύθος 7ος: Οι άνθρωποι που κολλάνε κορωνοϊό θα πεθάνουν.

Αλήθεια: Το ποσοστό θνησιμότητας το είναι γύρω στο 2% και οι ειδικοί αναμένουν ο αριθμός ατός να πέσει.

Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν αναμένεται συνήθως να εκδηλώσουν από ήπια έως μέσα συμπτώματα μίας λοίμωξης του άνω αναπνευστικού, παρόμοια με αυτή του κοινού κρυολογήματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πυρετό που μπορεί να διαρκέσουν για λίγες ημέρες. Η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρος αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπανιότερες. Για όσους έχουν ασθενές ανοσοποιητικό, τους ηλικιωμένους και τους πολύ νέους, υπάρχει η πιθανότητα να ο ιός να προκαλέσει πιο σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί και οι αρχές εξακολουθούν να αγωνίζονται για να δαμάσουν τον ιό ακόμη και το 2% της θνησιμότητας είναι ανησυχητικό.

Πηγή CNN

Υγεία7 μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Covid-19: Ποια μέτρα ισχύουν σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το οποίο...

Κούραση, διάθεση για κλάμα και κακή διάθεση: Ποια βιταμίνη σας λείπει

Μπορεί να σχετίζεται η εμφάνιση της κατάθλιψης με την...

Ιταλία: Ολικά τυφλός μπόρεσε να ξαναποκτήσει την όρασή του χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού

Τεράστια επιστημονική πρόοδος καταγράφηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, στον...

Ομίχλη εγκεφάλου: Γιατί οι γυναίκες στη μέση ηλικία δεν έχουν καλή μνήμη

Περίπου το 60% των γυναικών από 40 έως 50...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα