Η Χαλκιδική προσπαθεί να επιβιώσει στο πιο…παράξενο καλοκαίρι (Φωτο)
Date:
Βουτιά του τζίρου των καταλυμάτων μέχρι και 85% τον Ιούνιο – Τι λένε στο makthes.gr o αντιπεριφερειάρχης, η δήμαρχος Κασσάνδρας και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου
Ως γνωστόν, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει… Μπορεί το φετινό καλοκαίρι με την νέα ιδιότυπη κανονικότητα που επέβαλε το ξέσπασμα της πανδημίας, να μη θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα αλλά οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τον τουρισμό προσπαθούν ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουν και να κρατηθούν όρθιοι.
Το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία με τις διακοπές να γίνονται με…υγειονομικά πρωτόκολλα και τήρηση αποστάσεων δυσκολεύει τουρίστες και επιχειρηματίες ενώ το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία (βασικός αιμοδότης του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας) λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στη γείτονα χώρα, επιτείνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση. Ξενοδοχειακά καταλύματα που δεν άνοιξαν (ελλείψει κρατήσεων) αν και βρισκόμαστε στην “καρδιά” του καλοκαιριού, συνθέτουν ένα παράξενο τοπίο για έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Β.Ελλάδας. Eνδεικτικό είναι πως στην Χαλκιδική 326 από τα συνολικά 540 ξενοδοχεία έλαβαν βεβαίωση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή το 40% δεν θα ανοίξει για φέτος. Την ίδια στιγμή, οι εικόνες από το Πολύχρονο και το Πευκοχώρι με τους άδειους δρόμους που άλλοτε τέτοια εποχή έσφιζαν από ζωή, προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα.
Κατάρρευση του τζίρου
«Το Σαββατοκύριακο είχε πολύ κόσμο, κυρίως Έλληνες αλλά και Βούλγαρους, Σέρβους και Ρουμάνους, είναι τεράστιο πλήγμα το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, αξιολογούμε την κατάσταση μέρα – μέρα», επισημαίνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης. Σύμφωνα με έρευνα του επιμελητηρίου, η πτώση του τζίρου στα καταλύματα τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 αγγίζει το 80 – 85% ενώ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσεγγίζει το 50 – 55%.
«Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν πέσει πολύ, στην εστίαση υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια», αναφέρει. Οι περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη βιώνουν λιγότερα έντονα την κρίση σύμφωνα με τον πρόεδρο που παράλληλα διαβεβαιώνει πως τηρούνται κανονικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Από το εξωτερικό (Βαλκάνια) η κίνηση είναι πεσμένη σε ποσοστό 80% περίπου, οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι 20%, φαίνεται ότι ο Αύγουστος στις κρατήσεις θα είναι καλύτερος από τον Ιούλιο, όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. «Τα υγειονομικά μέτρα εφαρμόζονται κατά γράμμα, επικρατεί επαγγελματισμός», υποστηρίζει.
«Είμαστε σε πολύ δεινή θέση, οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα, τα μηνύματα δεν είναι θετικά, πάμε βήμα – βήμα, το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», τονίζει η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. Tαυτόχρονα, σημειώνει πως είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστούν να κλείσουν ακόμα και κάποια ξενοδοχεία που άνοιξαν.