5.4 C
Serres

Οι πρώτοι Έλληνες που εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού

Date:

Τρεις γιατροί που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και δέχτηκαν την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech μιλούν στη «ΜτΚ»
 
Ήταν 6.31 τοπική ώρα Αγγλίας την 8η Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο του Κόβεντρι, όταν η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν γινόταν η πρώτη γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία που έλαβε την πρώτη δόση του πολυπόθητου εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech, αφού προηγουμένως το εμβόλιο είχε πάρει το «πράσινο φως» από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης περιμένουν πως και πως φέτος τα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης να φέρει στο σάκο του… εμβόλια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός-φονιάς που ετοιμάζεται να επιστρέψει δριμύτερος μέσω του τρίτου κύματος.

Λίγες μέρες μετά την έγκριση του εμβολίου από την Κομισιόν και μόλις λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα (τα εμβόλια φθάνουν Σάββατο 26/12, οι εμβολιασμοί ξεκινούν στην Αθήνα Κυριακή 27/12), τρεις Έλληνες γιατροί που τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μιλούν στη «ΜτΚ» για το εμβόλιο που έκαναν, την αποδοχή του από τον κόσμο και τις πιθανές παρενέργειές του.


Το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού του Γιώργου Σακελλίων για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech έχει οριστεί για τις 5 Ιανουαρίου 2021.

Το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου ο Έλληνας αναισθησιολόγος που τα τελευταία 6 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγγλία εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση στο Colchester Hospital NHS, το νοσοκομείο όπου εργάζεται. Εκεί, όπως ο ίδιος αναφέρει μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.500 εμβολιασμοί, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 200. «Νιώθετε κάποια παρενέργεια;» ρωτάμε τον κ. Σακελλίων, που την περίοδο 2000-2004 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα. «Λίγο το αριστερό μου χέρι βαρύ και έναν μικρό πόνο στο σημείο της έγχυσης. Παρόμοιο πόνο αισθάνθηκα και στο εμβόλιο της γρίπης. Αυτά είναι αναμενόμενα άλλωστε» αναφέρει. «Λένε ότι μπορεί να αισθανθείς κάποια κόπωση ή μυαλγία» τονίζει. «Συζητώντας και με άλλους που έκαναν το εμβόλιο, αντιμετώπισαν το ίδιο» λέει, ενώ συμπληρώνει χαριτολογώντας: «Δεν έχω βγάλει τρίτο χέρι, φτερά ή κέρατα όπως ορισμένοι γράφουν κυρίως από την Ελλάδα στα social media».

Σακελλίων

Όπως εξηγεί, στην Αγγλία ο προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς ξεκίνησε πολύ πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο, σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του ιού, τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το νοσοκομείο που εργάζομαι επελέγη μεταξύ των 50 του Ηνωμένου Βασιλείου όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί» λέει. Αρχικά, εμβολιάζονται οι νοσηλευόμενοι άνω των 80 ετών και στη συνέχεια οι νοσηλευόμενοι άνω των 70 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Η ιεράρχηση έχει να κάνει με τον βαθμό έκθεσης στον κίνδυνο ανάλογα με την ειδικότητα και το αντικείμενο της εργασίας και την προσωπική αξιολόγηση ρίσκου του καθενός» αναφέρει ο κ. Σακελλίων. Και εξηγεί: «όταν έλαβε άδεια στη Μεγάλη Βρετανία το εμβόλιο, μας ήρθε μέιλ σε όλο το προσωπικό ότι το νοσοκομείο μας επιλέχθηκε για να είναι από τα πρώτα όπου θα γίνουν εμβολιασμοί. Μετά από δύο ημέρες ήρθε νέο μέιλ που μας καλούσαν να δηλώσουμε ενδιαφέρον στον προαιρετικό εμβολιασμό».

Ωστόσο, ακόμα και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να εφησυχάσουν, καθώς η πρώτη δόση χρειάζεται 20 περίπου ημέρες για να επιδράσει, ενώ για να θωρακιστεί κάποιος κατά του κορονοϊού πρέπει να λάβει απαραιτήτως και δεύτερη δόση.


Ο Πέτρος Τσαφρακίδης ζει στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και εργάζεται ως ουρολόγος στο νοσοκομείο «Victoria Hospital Fife».

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, όπως λέει, εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, ενώ η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου. Το νοσοκομείο του, είναι το κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό στην περιοχή και επιλέχτηκε ως νοσοκομείο όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. «Ειδοποιηθήκαμε μέσω εσωτερικής αλληλογραφίας μία μέρα ότι ήρθαν τα εμβόλια και πως μπορούμε να τα κάνουμε και στη συνέχεια υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση σε groups μεταξύ των επιμελητών. Την πρώτη ημέρα υπήρξε μία σύγχυση» περιγράφει ο κ. Τσαφρακίδης και συμπληρώνει «ενημερώθηκαμε ότι σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο γίνονται τα εμβόλια, οπότε πήγαμε με δύο άλλους συναδέλφους μας, ρωτήσαμε εάν μπορούμε να το κάνουμε και αποκρίθηκαν θετικά. Οπότε το κάναμε» λέει ο κ. Ταφρακίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμβολιασμοί γίνονται κατόπιν ραντεβού, ενώ προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών. Λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Τσαφρακίδης δηλώνει πως είναι μία χαρά. «Δεν έχω κάποιο σύμπτωμα» υποστηρίζει και συμπληρώνει πως απλώς αισθάνθηκε έναν μικρό πόνο στο χέρι, στο σημείο έγχυσης.





Πέτρος Τσαφρακίδης

«Καθημερινά γίνονται αρκετοί εμβολιασμοί. Σκοπός της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να γίνουν 1.000.000 εμβολιασμοί σε σύνολο 5.000.000 κατοίκων» υποστηρίζει ο κ. Τσαφρακίδης. «Η ίδια η Pfizer έχει δηλώσει ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου γίνεται 21 μέρες μετά την πρώτη δόση και πως η ανοσία στον κορονοϊό αποκτιέται μία εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση. Άρα στις 28 ημέρες κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο έχει ανοσία στον κορονοϊό» υποστηρίζει ο Θεσσαλονικιός γιατρός που ζει και εργάζεται στην Αγγλία τα τελευταία 14 χρόνια, εκ των οποίων τα τελευταία 4 στην Σκωτία.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» αναφέρει πως έχει δηλώσει εαυτόν στη διάθεση της επιστήμης και συναίνεσε ώστε να επικοινωνήσουν μαζί του στο μέλλον ερευνητικές ομάδες. «Αισθάνθηκα την ευθύνη να το κάνω. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στα νοσοκομεία παγκοσμίως, έχουμε διαφορετική θεώρηση της κατάστασης. Θεώρησα πως είναι υποχρέωσή μου να κάνω το εμβόλιο. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει ένας δισταγμός ως προς την αποτελεσματικότητα ή τις παρενέργειες. Η απόφαση να κάνεις το εμβόλιο είναι καθαρά προσωπική» υποστηρίζει. «Δεν παροτρύνω κανέναν να κάνει ή να μην κάνει το εμβόλιο» καταλήγει ο κ. Τσαφρακίδης.

Στο ίδιο νοσοκομείο εργάζεται και ο Έλληνας ορθοπεδικός Παναγιώτης Ρουπακιώτης.

Και εκείνος εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού την ίδια ημέρα, ενώ στις 6 Ιανουαρίου θα λάβει τη δεύτερη δόση. «Δεν έχω καμία παρενέργεια» υποστηρίζει. «Πριν κάνω το εμβόλιο είχα ενημερωθεί γι’ αυτό και είχα διαβάσει. Εμβολιάστηκα γιατί το θεωρώ ασφαλές. Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και εμείς που εργαζόμαστε στα νοσοκομεία θεωρούμαστε ομάδες υψηλού κινδύνου. Γι’ αυτό αποφάσισα να το κάνω. Προστατεύω τον εαυτό μου, τους συναδέλφους μου, τους συγγενείς μου, την οικογένειά μου» τονίζει ο κ. Ρουπακιώτης και συμπληρώνει πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, επομένως είναι επιλογή του καθενός και της καθεμιάς αν θα το κάνει ή όχι. «Χρειάζεται έγκυρη ενημέρωση του κόσμου για να μην επικρατήσουν τα fake news σε σχέση με το εμβόλιο. Παντού, ακόμα και στη Βρετανία, υπάρχουν δύο πλευρές. Στα νοσοκομεία οι περισσότεροι υγειονομικοί τουλάχιστον θέλουν να το κάνουν γιατί έχουν δει ασθενείς να πεθαίνουν» καταλήγει.

* Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.

ΥγείαΟι πρώτοι Έλληνες που εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα