Αχτσιόγλου για αναδρομικά συντάξεων: Συνταγματικό Πραξικόπημα από τη ΝΔΣκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία της στη Βουλή έκανε λόγο για συνταγματικό Πραξικόπημα από τη ΝΔ.

 

«Ήρθε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι αναδρομικά θα δώσει μόνο για τις περικοπές Βρούτση στις κύριες συντάξεις, με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Και είπε τάχα ότι με αυτή την κίνηση ικανοποιεί πλήρως τα όσα αποφάσισε το ΣτΕ και τα όσα δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Ουδέν ψευδέστερον.

• Θα μπορούσε να το πει κανείς πιο καθαρά και με νούμερα: τα αναδρομικά που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Δείτε τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε τι ποσό προβλέπει: 900 εκατ.

• Σήμερα δηλαδή ο κ. Πρωθυπουργός ήρθε εδώ και ανακοίνωσε γερό κούρεμα των δικαιούμενων από τους συνταξιούχους αναδρομικών.

• Επίσης, είπε ότι τάχα η απόφαση δεν αφορά τις επικουρικές και τα δώρα. Ουδέν ψευδέστερον. Μάλιστα, η τροπολογία προβλέπει ρητά ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα αποσβένονται. Έρχεται δηλαδή μια τροπολογία και δια νόμου καταργεί τις αξιώσεις που πριν λίγο καιρό έκρινε το ΣτΕ ότι δικαιούνται οι συνταξιούχοι για τις περικοπές που τους έκανε ο κ. Βρούτσης το 2012.


• Πρόκειται για συνταγματικό και νομικό πραξικόπημα.

• Έκανε και μια τρίτη αναφορά ο κ. Πρωθυπουργός, ότι υπάρχει δημοσιονομικό θέμα, και δεν ξέρω αν με αυτή την αναφορά παραδέχεται ότι δεν καταβάλλει αυτά που οφείλονται στους συνταξιούχους.

Εδώ δεν μιλάμε για ένα παραμετρικό μέτρο αλλά για μία εφάπαξ δαπάνη. Από τη στιγμή που φέτος έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν έχουμε δηλαδή όριο δαπανών που μπορούμε να υλοποιήσουμε, δημοσιονομικά όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας να πραγματοποιηθεί μια τέτοια δαπάνη της τάξης των 3,9 δις. Αυτή η ευκαιρία θα πάψει να υφίσταται αν υπάρξουν στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες χρονιές.

• Μήπως ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας; Αφού δεν έχουμε δημοσιονομικό ζήτημα είναι λόγοι ρευστότητας που δεν καταβάλλονται τα 3,9 δισ.; Αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα ρευστότητας θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί με το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας, θα πρέπει να καταβληθούν εξ ολοκλήρου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

• Το συγκεκριμένο θέμα χρήζει απαντήσεων. Υπάρχει θέμα ρευστότητας; τι έχει συμβεί με το μαξιλάρι ασφαλείας; Γιατί δεν γίνεται αυτή η δαπάνη φέτος για να ικανοποιηθούν πλήρως οι συνταξιούχοι;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *