20.2 C
Serres

Αδυνάτισμα: Παίζει ρόλο η ώρα που τρώμε;

Date:

Ακόμη και αν προσέχετε το τι τρώτε και μένετε πιστή στον στόχο σας για αδυνάτισμα, εξασφαλίζοντας καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα, ίσως δείτε ότι τελικά δεν έχετε το αποτέλεσμα που περιμένατε.

 

 

Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να δώσετε προσοχή δεν είναι μόνο το τι τρώτε αλλά και το πότε.

Μπείτε στον ρυθμό

 

Η κατανάλωση γευμάτων συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συχνά θεωρείται μια στρατηγική που ενισχύει το αδυνάτισμα και τις αθλητικές επιδόσεις, μιας και έχει επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό.

Για να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό «ρολόι» του οργανισμού σας, το οποίο ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και την όρεξη. Σκεφτείτε το σαν ένα 24ωρο ρολόι που τρέχει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σας και καθορίζει το πότε είστε ξύπνιοι, πότε κοιμάστε και πότε θέλετε να φάτε. Η απελευθέρωση ορμονών, τα σήματα πείνας, η πέψη, η νύστα και η θερμοκρασία του σώματος – όλα επηρεάζονται από τον ρυθμό αυτό. Το πεπτικό σύστημα έχει και αυτό τον δικό του κύκλο, ο οποίος όταν διαταραχθεί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, πεπτικές διαταραχές και λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα.

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίς το βράδυ και η αποχή από το φαγητό μέχρι νωρίς το πρωί μπορεί να ενισχύσει τον κιρκάδιο ρυθμό. Σε έρευνα (2018) που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που προσλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους πριν τις 3 μ.μ. είδαν βελτίωση στην ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη και την αρτηριακή τους πίεση.

Στο πλαίσιο άλλης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα 1.400 θερμίδων, με το ένα γκρουπ να προσλαμβάνει τις περισσότερες θερμίδες μέχρι και το μεσηριανό γεύμα και το άλλο γκρουπ να προσλαμβάνει τουλάχιστον 700 θερμίδες κατά το βραδινό γεύμα. Μετά από τρεις μήνες, οι γυναίκες του πρώτου γκρουπ είχαν χάσει κατά μέσο όρο 9.5 κιλά, ενώ η απώλεια βάρους στο δεύτερο γκρουπ περιοριζόταν στα 4 κιλά, παρά το γεγονός ότι προσλάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Καθιερώστε μια ρουτίνα

 


Ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την ακριβή σχέση μεταξύ της ώρας κατανάλωσης τροφών και κιρκάδιου ρυθμού, ωστόσο μπορεί να σας φανεί βοηθητικό το να ρυθμίσετε τις ώρες των γευμάτων σας και να παρατηρήσετε το πώς και αν αυτή η αλλαγή επηρεάζει το βάρος σας. Τρώγοντας τα γεύματά σας συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα θα είστε σε θέση να συμβαδίσετε με τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Συνδυάζοντας αυτή τη στρατηγική με ένα επίσης συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, μπορείτε να έχετε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα.

Δεν ισχύει πράγματι η αντίληψη πως ό,τι τρώτε μετά τις 8 το βράδυ αποθηκεύεται ως λίπος, ωστόσο ο οργανισμός μας αγαπάει το πρόγραμμα και μια ρουτίνα στην κατανάλωση γευμάτων φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Η στρατηγική που ενισχύει το αδυνάτισμα

 

Η κατανάλωση γευμάτων συγκεκριμένες ώρες δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει απώλεια βάρους. Αλλάζοντας απλά τις ώρες που τρώτε ή ακολουθώντας μια διαλειμματική δίαιτα δεν πρόκειται να δείτε τεράστια αλλαγή στο σώμα σας, αν δεν επιλέγετε παράλληλα θρεπτικές τροφές με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, η καθιέρωση μιας ρουτίνας σις ώρες που τρώτε μπορεί να βοηθήσει το αδυνάτισμά σας, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η γυμναστική.

Όπως μπορεί να κρατάτε σημειώσεις με το τι τρώτε, δοκιμάστε να σημειώσετε και το πώς επηρεάζει τον οργανισμό σας η καθιέρωση μιας ρουτίνας στις ώρες των γευμάτων σας. Παρατηρήστε πώς επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου σας, τα επίπεδα ενέργειάς σας και η διάθεσή σας. Ο αποδιοργανωμένος κιρκάδιος ρυθμός έχει συνδεθεί με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, προβλήματα ύπνου και κατ’ επέκταση προβλήματα υγείας και συγκέντρωσης.

Πηγή vita.gr

ΥγείαΑδυνάτισμα: Παίζει ρόλο η ώρα που τρώμε;

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κράνμπερι: Πώς μπορούν να βελτιώσουν την μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια

Η προσθήκη κράνμπερι στη διατροφή σας θα μπορούσε να...

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δύο νέα περιστατικά σε μικρά παιδιά στην Ελλάδα

Τα τελευταία στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για...

Ευλογιά των πιθήκων: Αυτό είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα

Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, ένας άλλος ιός,...