- Διαφήμιση -

Αγίου Πνεύματος: Έθιμα από Κερκίνη, Άγιο Πνεύμα & Δράμα

αγώνες με άλογα
Αγίου Πνεύματος: Έθιμα από Κερκίνη, Άγιο Πνεύμα & Δράμα

Γιορτή του Αγίου Πνεύματος σήμερα και πολύ ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα έθιμα αναβιώνουν ή τουλάχιστον αναβίωναν στην προ κορωνοϊού εποχή σε όλη την Ελλάδα. Έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκοκρατία, την Ποντιακή παράδοση αλλά και την Αρχαία Ελλάδα.

Από τους πύργους-φρυκτωρίες της Σίφνου, τις εμποροπανήγυρεις και τις εκδηλώσεις, στην (επικίνδυνη) αλλαγή μαντηλιού στα Μετέωρα, στους αγώνες και στην πάλη με τα άλογα της λίμνης Κερκίνης και, βέβαια, στο μεγάλο πανηγύρι στις Σέρρες στο χωριό του Αγίου Πνεύματος.

Σέρρες-Πανηγύρι στο χωριό του Αγίου Πνεύματος

Στις Σέρρες, στο ομώνυμο χωριό Αγίου Πνεύματος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, διοργανώνεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Αγίου Πνεύματος παραδοσιακό πανηγύρι. Στο πλάτωμα κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι οι νέοι του χωριού χορεύουν συνοδεία παραδοσιακών οργάνων μέχρι το μεσημέρι.

Το απόγευμα, μετά το τέλος των αγωνισμάτων που οργανώνονται, ο χορός μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού. Παραδοσιακά, χορεύονται κυρίως ο συρτός και ο αντικριστός. Οι γηραιότεροι ηγούνται του κύκλου του χορού, ακολουθούν οι νέοι και τον κύκλο κλείνουν οι αρραβωνιασμένες.

Λίμνη της Κερκίνης – Πάλη και αγώνες με άλογα

Είχαν και έχουν ένα έθιμο του Αγίου Πνεύματος να γίνεται πάλη και να τρέχουν με τα άλογα. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε ανταγωνιστικά με τους Τούρκους, από τη μια οι χριστιανοί και από την άλλη οι Μωαμεθανοί. Επομένως ο κάθε αγωνιστής είχε ιδιαίτερη αξία και εκπροσωπούσε τη δική του κοινωνία, τη δική του θρησκεία.

Βώλακας Δράμας- Ιπποδρομίες και τάματα

Στον Βώλακα Δράμας, ορεινό χωριό στους πρόποδες του όρους Φαλακρό, όταν οι κάτοικοί του βρίσκονται όλοι μαζί την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, μαγειρεύουν, ιππεύουν και προσφέρουν τάματα, ένα πολύ παλιό έθιμο που επιβιώνει μέχρι σήμερα με μικρές παραλλαγές.

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version