2.9 C
Serres

Αλ. Τσίπρας: Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος για τους καλλιτέχνες

Date:

Τη δέσμευσή του για την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών στον βαθμό του απολυτηρίου λυκείου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε, το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη και εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό που αφορά και τα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως όμως το μέλλον των μεταλυκειακών σπουδών στην Ελλάδα.

“Εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την επιλογή να μένουν χιλιάδες μαθητές εκτός των ΑΕΙ, πάρα πολλές σχολές να φυτοζωούν γιατί τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν σε αυτές και να πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε κάποιες ιδιωτικές σχολές” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η επιλογή αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να οργανωθεί η μεταλυκειακή εκπαίδευση μέσω των ΙΕΚ, που κάποια από αυτά είναι και δημόσια, αλλά άφησε τα δημόσια ΙΕΚ στην μοίρα τους και έδωσε τη δυνατότητα σε κάποια κολέγια – συνεργαζόμενα μάλιστα με κολέγια του εξωτερικού – να μπορούν να έχουν πτυχία που δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με των ΑΕΙ. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξισώνει προς τα κάτω τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε να ωθήσει κάποιες από τις ιδιωτικές σχολές σε αυτή τη φάμπρικα της συνεργασίας με τα κολέγια του εξωτερικού. Προφανής ο λόγος και σαφής η πολιτική σκοπιμότητα».

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για επίθεση στους ανθρώπους στου πολιτισμού με δύο όψεις: “Από τη μία είναι το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των σπουδών και η αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μία ευθεία επίθεση στους ανθρώπους του πολιτισμού, που δεν έχουν υποστεί και λίγα τα τελευταία χρόνια. Μας αφορά διπλά αυτή η εξέλιξη».


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποσύρει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επανέλθει τουλάχιστον σε επίπεδο ΤΕ – ανώτερης εκπαίδευσης το πτυχίο από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές και ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για το πώς μπορεί να αναμορφωθεί το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει μία διαβάθμιση που θα αντιστοιχεί και στο επίπεδο των σπουδών και στην σημασία των παραστατικών τεχνών. Σημείωσε ακόμη ότι “Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να στοχεύσουμε όλοι μαζί να αποσυρθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και εφόσον δεν αποσυρθεί, από εμάς έχετε τη δέσμευση ότι θα αποσυρθεί από την επόμενη κυβέρνηση” είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την δική του πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ ανέφερε ότι οι καλλιτέχνες ξαφνιάστηκαν από ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ήρθε παραμονές των γιορτών, το όποιο επιφέρει σημαντική υποτίμηση των σπουδών και των διπλωμάτων.

Αναφερθείς στα αιτήματα των καλλιτεχνών, υπογράμμισε ότι “αυτό το οποίο ζητάμε είναι καταρχήν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τις δικές μας ειδικότητες, επαναφορά της ΤΕ για όλους τους καλλιτέχνες μέχρι να φτιαχτεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα μιλάει για αντιστοίχιση, γιατί αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει από το 2003. Να ξεκινήσει ο διάλογος, να ιδρυθούν τμήματα σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ανώτατες δημόσιες σχολές”.

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΑλ. Τσίπρας: Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος για τους...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αδ. Γεωργιάδης: Αυτή την στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα για νέο Fuel Pass

«Έχουμε περάσει τον μισό χειμώνα. Η κατανάλωση των καυσίμων...

Στην Ιαπωνία ο Κυρ. Μητσοτάκης – Συναντήσεις με τον διάδοχο του θρόνου, τον πρωθυπουργό και επιχειρηματίες

Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα...

Θεοδωρικάκος: Αθλιότητα το δημοσίευμα για τον γιο μου – Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη

Αναληθές και συκοφαντικό δημοσίευμα που υπερβαίνει κάθε όριο ανηθικότητας,...

Κ. Ζαχαριάδης: Χρειάζεται ένα μέτωπο υπεράσπισης της Δημοκρατίας από το σύστημα Μητσοτάκη

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα