19.9 C
Serres

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας (video)

Date:

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Όχι κ. Μητσοτάκη, δεν ”πουλάει” η ακρίβεια, πονάει», τόνισε, σχολιάζοντας την πρωτολογία του πρωθπυουργού. Υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι από τον Σεπτέμβριο εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%». Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είπε στη ΔΕΘ πως με τα ”ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δεν τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τι έχει κάνει τόσους μήνες η κυβέρνηση για να παρέμβει στους μηχανισμούς ρύθμισης της αγοράς και τι έλεγχοι γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη ΓΓ Προστασίας Καταναλωτή, τι κάνουν η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σχολίασε ότι όμως η κυβέρνηση παρενέβη αλλάζοντας την ηγεσία της Επιτροπής πριν τη μέση της θητείας της προηγούμενης προέδρου. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μαθαίνει πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ζητήσει προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για να κάνει ελέγχους για καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές στις τηλεπικοινωνίες -όπου «και εκεί είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη»- και «εσείς αρνείστε». «Αυτό το κρυφτούλι των ευθυνών δε θα το ανεχτούμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είτε εκείνος δεν θέλει να κάνει ελέγχους και παρεμβάσεις, είτε θέλει αλλά το σύστημα Μαξίμου και υπουργείου Ανάπτυξης δεν τον αφήνουν, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό: Τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα και οι εναρμονισμένες πρακτικές λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών σε μια περίοδο σαρωτικής ακρίβειας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης» έχει αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν, και μετατρέπει τη ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο». Έτσι, συνέχισε, η ΔΕΗ αντί να κρατά χαμηλά τις τιμές στον ανταγωνισμό για να προστατεύει τον καταναλωτή, «τώρα κάνει ακριβώς το αντίθετο, πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων, που δήθεν μετά έρχεστε να ανακόψετε με ”ψίχουλα”, ψέματα και μνημειώδη προχειρότητα». «Είστε εξαιρετικά πρόχειροι όταν πρόκειται να προστατεύσετε τους καταναλωτές, αλλά εξαιρετικά εργατικοί όταν είναι να βγάλετε στο σφυρί τα ασημικά του κράτους», σχολίασε. Είπε ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την εκχώρηση της ΔΕΗ και των δικτύων της «και μάλιστα μια βδομάδα μετά την ομιλία σας στη ΔΕΘ, όπου αποκρύψατε τον σχεδιασμό». Είπε ότι «αυτό το deal δεν το ρύθμισε η αγορά» και πως «δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή ένα fund ελέγχει και τον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον χώρο της ασφάλισης και τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με άλλα funds».

Σχολίασε πως «ό,τι δε κατάφεραν οι δανειστές με τα μνημόνια, στο φως της ημέρας, με εκβιασμούς και με αφόρητες πιέσεις, επειδή δεν το επιτρέψαμε εμείς, ήρθατε εσείς και το κάνατε νύχτα». Σε υψηλούς τόνους μίλησε για «κυβέρνηση των deals: στην εργασία, στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην παιδεία, στα εξοπλιστικά». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δούλευε αυτό το σχέδιο για τη ΔΕΗ εδώ και δύο χρόνια. Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο ‘19 ανακοίνωσε τη μείωση στον ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% στο 6% «κι εσείς με το που εκλεγήκατε εξαφανίσατε αυτή τη μείωση από τον καταναλωτή καθώς αυξήσατε το κόστος της ενέργειας». «Αυτή η αύξηση του κόστους ενέργειας σήμαινε και αύξηση του περιθωρίου κέρδους των ανταγωνιστών τής ΔΕΗ, λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, και φυσικά μείωσε αντί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό», τόνισε. Σημείωσε ότι σε τέτοιο περιβάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι παρατηρήθηκαν γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας από την πλευρά των προμηθευτών στο μεγαλύτερο μέρος του 2020, όπου, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, έφτασαν να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρεμπορική τιμή. Επί παραδείγματι είπε ότι τον Απρίλιο του 2020, η ΔΕΗ αγόραζε 28 ευρώ τη μεγαβατώρα από την αγορά και την πουλούσε 110 ευρώ και «πανηγυρίζατε ότι δήθεν εξυγιάνατε τη ΔΕΗ και δίνατε χρυσά μπόνους στα γαλάζια παιδιά που βάλατε στη διοίκηση, έως και εξαπλάσια μεγαλύτερη αμοιβή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι γύρω από όλα αυτά η ΡΑΕ μοιάζει με πιανίστα στο σαλούν που συνεχίζει να παίζουν πιάνο παρά το πανδαιμόνιο. «Ούτε φαινόμενα αισχροκέρδειας βλέπει, ούτε κάτι μεμπτό στις διαδικασίες εκχώρησης της ΔΕΗ, ούτε και στην παραχώρηση φυσικών μονοπωλίων όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών (…) ή το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund που σας ζητάμε τη σύμβαση, αλλά δεν την καταθέτετε στη Βουλή». «Να λοιπόν γιατί σήμερα μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο παζάρι για τη ΔΕΗ, η Ελλάδα -εν μέσω ενεργειακής κρίσης- είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή του ρεύματος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι την περασμένη Πέμπτη η τιμή χονδρικής έσπασε οποιοδήποτε προηγούμενο ρεκόρ πανευρωπαϊκά, 276 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε παραδείγματα: Σε φούρνο στην Καλλιθέα τελική επιβάρυνση 600 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο λογαριασμό. Αρτοποιός από το Αίγιο, τον ένα μήνα πλήρωσε ρεύμα 1.400 ευρώ, τον επόμενο με σχεδόν ίδια κατανάλωση, 3.270 ευρώ, δηλαδή 133% πάνω, 1.870 ευρώ επιπλέον κόστος. Αγρότης από τη Λάρισα, είδε στο τελευταίο λογαριασμό επιβάρυνση μετά τις εκπτώσεις 1.556 ευρώ. Αγρότης από τη Κρήτη, επιβάρυνση 1.762 ευρώ. Ανέφερε ότι αυτά είναι από λογαριασμούς «που έχουμε στα χέρια μας» και ότι μάλιστα τα ποσά δεν έχουν και την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Συνεχίζοντας με παραδείγματα, ανέφερε: Νοικοκυριό στην Εύβοια, για κατανάλωση τετραμήνου, ρεύμα 222 ευρώ και προσαυξήσεις 241 ευρώ. Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη για ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, ρεύμα 697 ευρώ, ρήτρα αναπροσαρμογής 620 ευρώ και τελική επιβάρυνση 376 ευρώ. Οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Ηράκλειο, για το ρεύμα του Αυγούστου, κατανάλωση ρεύματος 2.400, ευρώ επιβάρυνση μετά τις εκπτώσεις 918 ευρώ.

«Φανταστείτε να έρθει ο λογαριασμός που αντιστοιχεί στη ρήτρα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου που κάναμε αρνητικό high score στην Ευρώπη», σχολίασε, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν σε αυτούς τους πολίτες έχει να πει ότι «η οικονομία καλπάζει». «Αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια σήμερα είναι το επιπρόσθετο κόστος της πολιτικής Μητσοτάκη, είναι επιζήμιος αυτός συνδυασμός προχειρότητας και επιμονής στην εξυπηρέτηση συμφερόντων», «ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι», τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται», είπε, προσθέτοντας ότι το αίσθημα που αφήνει η θητεία της κυβέρνησης στην πλειοψηφία είναι η «απόγνωση».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν αποδέχεται τις προτάσεις του. Τον ρώτησε γιατί, εφόσον προεκλογικά έλεγε ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης, δεν τον αυξάνει 12% σήμερα αφού έχουμε 6,5% ανάπτυξη. Ρώτησε γιατί δεν φέρνει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της ΕΕ, δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. «Γιατί δεν το υλοποιείτε; Μόνο έρχεστε για να δώσετε δήθεν μέρισμα στους συνταξιούχους που εξαπατήσατε τρεις φορές, για να δώσετε 250 ευρώ ”φιλοδώρημα”… Καλώς το κάνετε, θα το ψηφίσουμε, αλλά εμείς είχαμε φέρει τη 13η σύνταξη, φέρτε τη πίσω λοιπόν», προσέθεσε. Επιπλέον ρώτησε γιατί δεν προχωρά στη μείωση του ΕΦΚ όσο διαρκεί η κρίση για όλους τους αγρότες, αλλά μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Πρότεινε επίσης διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν προχωρά σε αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και γιατί δεν αντιγράφει τη γαλλική περίπτωση όπου η γαλλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοίνωσε απαγόρευση διακοπών ρεύματος κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

«Τίποτα από αυτά δεν θα υιοθετήσετε», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Μας ρωτάτε αν κάποια μέτρα που έρχονται πολύ αργά και είναι κατώτερα των αναγκών της κοινωνίας θα τα ψηφίσουμε. Προφανώς οτιδήποτε φιλολαϊκό θα υποστηρίξουμε», είπε, «αυτό όμως που δεν πρόκειται να υποστηρίζουμε είναι την κοροϊδία σας, γιατί ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να βάλετε πλάτη για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες σε περίοδο κρίσης, γιατί είστε εγκλωβισμένος στις δεσμεύσεις και τις ιδεοληψίες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πάλη του λαού μπορεί να άρει το «αδιέξοδο που εσείς δημιουργήσατε», σχολιάζοντας: «Στον επόμενο τόνο η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, αλλά η ώρα του λαού. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείτε, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία».

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΑλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Aλ. Τσίπρας: «Διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

 Διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις, χαρακτήρισε ο πρόεδρος...

Κυρ. Μητσοτάκης: Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα Μπάιντεν προς Ερντογάν για αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο

Ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου...

Νικήτας Κακλαμάνης: Υπεβλήθη σε τοποθέτηση διπλού στεντ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στη Μονάδα...

Χρ. Σταϊκούρας: Επτά δράσεις για την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας

«Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα να αναδειχθεί μέσα...