6.2 C
Serres

Αλ. Τσίπρας: Ζήτημα συνολικής στρατηγικής το δημογραφικό (Video)

Date:

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Δεν λύνεται με στοχευμένες δράσεις όπως μια σειρά από τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία έχει να διαχειριστεί μια κυβέρνηση»

 

Τους τρεις «απολύτως κομβικούς άξονες» της στρατηγικής για την «σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Οι δαπάνες για το παιδί αυξήθηκαν 72% τόνισε. Η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης αφορά τρεις πολιτικές:

-Πολιτική για την εργασία

-Πολιτική για το παιδί

-Πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι κάτω από στενά δημοσιονομικά πλαίσια αυξήθηκαν πάνω από 70% οι δαπάνες για πολιτικές που αφορούν το παιδί σε μια τριετία. «Είναι η τρανή απόδειξη ότι τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» σημείωσε. Συγκεκριμένα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για το παιδί από 822 εκ. το 2015 σε 1, 42 δις το 2018, δηλαδή αύξηση 72%.


Αυξήθηκε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δις το 2018. Τα οποία αντίστοιχα αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά.

 

Θεσπίσθηκε ο θεσμός των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σε 153.000 παιδιά σε όλη τη χώρα.

 

Αυξήθηκε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά, δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παραλάβαμε το 2015, 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) δώσαμε περισσότερα από 127.000.

 

Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2018 είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 110 Δήμοι που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις και προχωρά μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι «τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών».

 


Αναδοχή και υιοθεσία

 

Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίσθηκε και το ζήτημα της αναδοχής και της υιοθεσίας. Με το νόμο που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2018 μειώνεται ο χρόνος αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια που είναι σήμερα. «Επιλέξαμε να δώσουμε βάρος σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα στο οποίο διαχρονικά η ελληνική πολιτεία, επέλεγε να κλείνει τα μάτια, υποταγμένη στη γραφειοκρατία, τα στερεότυπα και τον κοινωνικό συντηρητισμό. Στερώντας τελικά την ελπίδα τόσο σε εκατοντάδες παιδιά όσο και σε νέα ζευγάρια. Για πρώτη φορά λοιπόν, συγκροτήσαμε Εθνική Στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση και επενδύσαμε το Σχέδιο Δράσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Ενσωμάτωση μεταναστών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. «Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά ως το 2050 κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μετανάστευσης. Αντιθέτως, χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση πληθυσμού. Τόσο λόγω της μη ενσωμάτωσης μεταναστών όσο και λόγω της μόνιμης φυγής γηγενών στο εξωτερικό.

 

» είπε και κατήγγειλε «την υποκρισία ορισμένων πάνω στο δημογραφικό» και «τις θλιβερές συνέπειες στη μείωση του πληθυσμού από την επικράτηση ρατσιστικών και ακραία συντηρητικών στερεοτύπων για πολλά χρόνια σε μια σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

 

«Οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οδηγούν τη χώρα – δια του αποτελέσματος – σε πληθυσμιακή συρρίκνωση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

«Την δεκαετία του ’90 και σύμφωνα με την πολύτιμη μελέτη του σπουδαίου καθηγητή και πρώην Υπουργού Μανώλη Δρεττάκη, η χώρα αύξησε τον πληθυσμό της κατά περίπου 700.000 πολίτες. Γεγονός που προέκυψε κατά 97% από την εισδοχή μεταναστών και μόλις κατά 3% από την υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων εκείνη την περίοδο. Επομένως, αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δε σκορπούν μονάχα το μίσος και το διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν. Αυτοί που μιλούσαν και μιλούν για λαθραίους, για εισβολείς, για τη δήθεν απειλή στα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και νοιάστηκαν μονάχα για μια στιγμή. Μόνο και μόνο για να κλέψουν λίγη από τη λάμψη μιας περήφανης οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία που τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους είναι Ελληνόπουλα που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν με βάσανα και δυσκολίες, αγάπησαν την πατρίδα και μας γεμίζουν χαρά και περηφάνια με τις επιτυχίες τους» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα. Δεν θα στερήσουμε από τον τόπο μας, τις νέες γενιές των Ελληνόπουλων διαφορετικής καταγωγής, εθνικότητας, χρώματος. Γι’ αυτό και από το 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιθαγένεια, 66 χιλιάδες νέες και νέοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια».

 

 

ΠολιτικήΑλ. Τσίπρας: Ζήτημα συνολικής στρατηγικής το δημογραφικό (Video)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλ. Τσίπρας: Γνωρίζατε τα πάντα και επί έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού, ψέμα πάνω στο ψέμα 

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο...

Κώστας Καραμανλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει ότι η σύγκριση με τα πεπραγμένα μας είναι αμείλικτη

Για την πολιτική επικαιρότητα και τα σημαντικά έργα υποδομής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα