8 C
Serres

Αμμόχωστος: H πόλη – φάντασμα που θέλουν να προσαρτήσουν οι Τούρκοι (βίντεο-φωτο)

Date:

Αμμόχωστος. Κάποτε μια πανέμορφη γεμάτη ζωή κοσμοπολίτικη πόλη και ένα οικονομικό κέντρο, και για σχεδόν μισό αιώνα (1974 – 45 χρόνια) λόγω του Αττίλα μια «πόλη φάντασμα»,

 

που οι εικόνες της εγκατάλειψης συγκλονίζουν και θυμίζουν επιστημονική φαντασία.

 

Τα βιαστικά εγκαταλελειμμένα κτίρια και ξενοδοχεία παραπέμπουν σε πυρηνική καταστροφή, σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο, σε ένα «Τσερνόμπιλ», και η Φύση έχει αρχίσει να κυριεύει την έρημη πόλη.

Την πόλη αυτή, μια ευρωπαϊκή πόλη πολύ πριν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, αποφάσισε να ανοίξει το «Κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους εκβιάζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των γεωτρήσεων. Αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, η ιστορική πόλη που έχει μεγάλη οικονομική σημασία (λιμάνι, τουριστικό θέρετρο, γεωργία κλπ) και κατοικούνταν στην πλειονότητά της από Ελληνοκυπρίους, θα προσαρτηθεί επίσημα στο καθεστώς του ψευδοκράτους, και μοιραία θα εποικιστεί, πιθανότατα από Τούρκους της Ανατολίας…Ας δούμε το ιστορικό της όπως το παρουσίαζει το skai.gr

Η Αμμόχωστος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού της Κύπρου. Τον Αύγουστο του 1974 κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού.






Η Αμμόχωστος είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Κύπρου. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της αμμώδους παραλίας της. Η Αμμόχωστος (Φαμαγκούστα η φράγκικη ονομασία της) είναι και η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου με περίπου 40.000 κατοίκους.

Η πόλη πρωτοχτίστηκε κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα από τους Πτολεμαίους, και είχε ονομαστεί Αρσινόη, προς τιμή της βασίλισσας Αρσινόης Β’ Φιλαδέλφου, της διάσημης αυτής Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου των Ελληνιστικών χρόνων. Στην ουσία όμως, η Αμμόχωστος υπήρξε η διάδοχος της πιο φημισμένης και πιο σημαντικής αρχαίας πόλης της Κύπρου, της Σαλαμίνας. Κατά την ελληνική μυθολογία, η Σαλαμίνα είχε ιδρυθεί μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου από τον Τεύκρο, το γιο του Τελαμώνα και αδελφό του Αίαντα, από το ελληνικό νησί της Σαλαμίνας.

H Αμμόχωστος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος (1960), οπότε, η πόλη γίνεται μεγάλο εμπορικό κέντρο, αλλά γίνεται διεθνώς γνωστή και ως σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Ανάμεσα στους εκτεταμένους πορτοκαλεώνες που περιέβαλλαν την πόλη, και δίπλα στην αμμώδη παραλία της, είχαν ανεγερθεί σύγχρονα ξενοδοχεία, και η Αμμόχωστος είχε πάρει μια έντονα κοσμοπολίτικη όψη. Το λιμάνι της πόλης είναι από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια που διαθέτει η Κύπρος και το μοναδικό που είναι κλειστό. Έτσι έχει μεγάλη οικονομική σημασία, καθόσον το λιμάνι της έως το 1974 αποτελούσε βασικό λιμάνι εξαγωγής γεωργικών προϊόντων. Βρίσκεται ακόμα σε μια περιοχή πεδινή και εύφορη, με αρκετά αξιόλογη γεωργική παραγωγή. Από τα πιο βασικά προϊόντα της περιοχής είναι το σιτάρι, τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, ενώ παράγεται και μικρή ποσότητα από βαμβάκι.

Η πόλη της Αμμοχώστου ήταν επίσης γνωστή για την πλούσια αθλητική της δράση. Στην πόλη υπήρχε ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας (ΓΣΕ) και δύο μεγάλα σωματεία τα οποία δραστηριοποιούνται με επιτυχία ακόμα και σήμερα, παρόλες τις δυσκολίες που δημιούργησε η κατοχή. Τα σωματεία αυτά είναι η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου και η Ανόρθωση Αμμοχώστου.

 

aftodioikisi.gr

ΕλλάδαΑμμόχωστος: H πόλη – φάντασμα που θέλουν να προσαρτήσουν οι Τούρκοι (βίντεο-φωτο)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στο αεροδρόμιο Ρόδου

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε λίγο πριν από τις έξι το...

Αναβολή στη δίκη των 49 συλληφθέντων κατά την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ- Αφέθηκαν ελεύθεροι

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική...

Τραγωδία στη Βέροια: Νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε τροχαίο -φωτο

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Βέροια-Μια νεαρή κοπέλα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα