Αν θέλετε να γίνετε βουλευτής ξανασκεφτείτε το: Διπλάσια η πιθανότητα για ψυχολογικάΣτην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι οι βουλευτές περνούν μια χαρισάμενη ζωή, αφού απολαμβάνουν διαφόρων προνομίων.

 

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν είναι ο κανόνας αφού νέα βρετανική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι βουλευτές έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

 

Στο ερωτηματολόγιο των ερευνητών του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s) κλήθηκαν να απαντήσουν και τα 650 μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, πράγμα που τελικά έκαναν οι 146. Στη συνέχεια, οι απαντήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία τους συγκρίθηκαν με εκείνες ανθρώπων με παρόμοια εισοδήματα και θέσεις εργασίας με ανάλογο άγχος (π.χ. διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάνω από το ένα τρίτο (34%) των βουλευτών δήλωσαν διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας (έναντι 17% του γενικού πληθυσμού), όπως αυξημένα αισθήματα έλλειψης ικανοποίησης από τη ζωή, έλλειψης αξίας του εαυτού, άγχους, κατάθλιψης κ.α. Ένα πρόσθετο 42% των βουλευτών που απάντησαν, κρίθηκε ότι έχουν ψυχική υγεία κάτω του ιδανικού, ενώ μόνο το 24% (ο ένας στους τέσσερις βουλευτές) δεν εμφανίζει καμία ένδειξη προβλήματος ψυχικής υγείας.


Επιπλέον, μελέτη δείχνει ότι οι βουλευτές, σε σχέση με άλλους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος, έχουν χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, περισσότερα προβλήματα αϋπνίας λόγω ανησυχίας, πιο έντονα αισθήματα ότι δεν είναι χρήσιμοι και ικανοί να πάρουν σωστές αποφάσεις κ.α. Σαν να μην έφτανε αυτό, δυσκολεύονται και περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα εν λόγω προβλήματα.

Στα…«παραπολιτικά» της έρευνας, σε αυτήν συμμετείχε και ένας Έλληνας ερευνητής, ο Ιωάννης Μπάκολης του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Κολλεγίου King’s, ο οποίος είναι ειδικός στη βιοστατιστική και επιδημιολογία.

 

ethnos.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *