25.4 C
Serres

Ανακαλύφθηκε στην Αφροδίτη αέριο που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής

Date:

Η ανακάλυψη, στα όξινα νέφη της Αφροδίτης, ενός αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με τη NASA.

Ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας χαιρέτισε αυτήν την επιστημονική ανακάλυψη, που έγινε από δύο τηλεσκόπια στη Χαβάη και τη Χιλή, τονίζοντας ότι θέλει πλέον να δώσει προτεραιότητα στη μελέτη της Αφροδίτης, η οποία είχε «παραμεληθεί» αφού όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Άρη.

«Ζωή στην Αφροδίτη; Η ανακάλυψη φωσφίνης, ενός προϊόντος της αναερόβιας βιολογίας, είναι μέχρι σήμερα το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό ζωής εκτός της Γης», έγραψε στο Twitter ο Τζιμ Μπρίντενσταϊν.

Αρκετοί ανεξάρτητοι ειδικοί αλλά και συμμετέχοντες στην έρευνα διευκρινίζουν ότι η ανακάλυψη απέχει πολύ από την πρώτη απόδειξη της ζωής σε έναν άλλο πλανήτη.

Καθώς οι αστρονόμοι σχεδιάζουν αναζητήσεις ζωής σε πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, μια σημαντική μέθοδος είναι να αναζητήσουμε χημικές ενδείξεις, «υπογραφές», που μπορούν να γίνουν μόνο με βιολογικές διεργασίες, που ονομάζονται βιολογικές υπογραφές.

Η ιδέα προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση τριών αστρονόμων σε ένα μπαρ στη Χαβάη, οι οποίοι αποφάσισαν να κοιτάξουν υπό αυτό το πρίσμα τον κοντινότερο πλανήτη στη Γη: την Αφροδίτη. Έψαξαν για φωσφίνη, που είναι τρία άτομα υδρογόνου και ένα άτομο φωσφόρου.

Στη Γη, υπάρχουν μόνο δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να σχηματιστεί φωσφίνη, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Το ένα βρίσκεται σε μια βιομηχανική διαδικασία: Το αέριο παρήχθη για χρήση ως χημικός παράγοντας πολέμου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο άλλος τρόπος είναι ως μέρος κάποιου είδους όχι πλήρους κατανοητής λειτουργίας που συμβαίνει σε ζώα και μικρόβια. Μερικοί επιστήμονες τη θεωρούν κάτι σαν απόβλητο, άλλοι όχι.

Η φωσφίνη απαντάται υπό μορφή «λάσπης στο βυθό των λιμνών, στα έντερα ορισμένων πλασμάτων όπως οι ασβοί ή οι πιγκουίνοι guano», δήλωσε ο David Clements, εκ των συγγεαφέων της μελέτης αστροφυσικός στο Imperial College of London.

Και η Sara Seager, επιστήμονας του MIT και μέλος της συγγραφικής ομάδας, δήλωσε ότι οι ερευνητές «εξετασαν ενδελεχώς και απέκλεισαν κάθε πιθανότητα: ηφαίστεια, αστραπές, μικροί μετεωρίτες που πέφτουν στην ατμόσφαιρα. …

Καμία διαδικασία που εξετάσαμε δεν μπορούσε να παράγει φωσφίνη σε αρκετά υψηλές ποσότητες για να εξηγήσει τα ευρήματα της ομάδας μας. «. Οπότε απομένει η ζωή.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν ένα υποθετικό σενάριο για το πώς θα μπορούσε να υπάρχει ζωή στον αφιλόξενο πλανήτη όπου οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια είναι περίπου 425 βαθμών Κελσίου, χωρίς νερό.

«Η Αφροδίτη είναι κόλαση. Η Αφροδίτη κάτι σαν το κακό «δίδυμο» της Γης», είπε ο Clements. «Σαφώς κάτι πήγε στραβά, πολύ λάθος, με την Αφροδίτη. Είναι το θύμα ενός φαινομένου θερμοκηπίου» είπε. Αλλά αυτό όμως ισχύει για την επιφάνεια.








Ο Seager εξήγησε ότι όλη η δραστηριότητα μπορεί να βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος στο πυκνό νέφος άνθρακα-διοξειδίου, όπου επικρατεί περίπου θερμοκρασία δωματίου. Περιέχει σταγονίδια με μικρές ποσότητες νερού αλλά κυρίως θειικό οξύ που είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο όξινο από αυτό που βρίσκεται στη Γη.

Η φωσφίνη θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο είδος μικροβίων, πιθανώς μονοκύτταρων, μέσα σε αυτά τα σταγονίδια θειικού οξέος, τα οποία βρίσκονται σε τείχη νεφών.

Η ζωή είναι σίγουρα μια πιθανότητα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις, λένε οι επιστήμονες.

Η αστρονόμος του Πανεπιστημίου Cornell, Lisa Kaltenegger, δήλωσε ότι η ιδέα του να βλέπουμε να είναι μι βιολογική υπογραφή εν τη γενέσει της είναι συναρπαστική, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για την Αφροδίτη για να πούμε ότι η ζωή είναι η μόνη εξήγηση για την ύπαρξη φωσφίνης.

Ο Clements παραδέχθηκε ότι σύμφωνα με τη λογική του «η πιθανότητα το εύρημα να είναι ενδείξεις ζωής δεν είναι πάνω από 10%».

Η NASA δεν έχει στείλει αποστολή στην Αφροδίτη από το 1989, αν και η Ρωσία, η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν στείλει ερευνητικά σκάφη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εξετάζει δύο πιθανές αποστολές στην Αφροδίτη. Η μία που ονομάζεται DAVINCI +, είναι προγραμματισμένο να φθάσει στην ατμόσφαιρα ου πλανήτη το 2026.

Η μελέτη για την ανακάλυψη φωσφίνης στην Αφροδίτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

Πηγή: The Time

ΚόσμοςΑνακαλύφθηκε στην Αφροδίτη αέριο που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η ΕΕ θέλει μια ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα μέσω εκπροσώπου της ότι...

Σουηδία: Η χώρα ετοιμάζεται για αντιισραηλινές διαμαρτυρίες ενόψει Eurovision

Η Σουηδία έχει πει ότι σχεδιάζει να οργανώσει μια...

Πεκίνο: Η αύξηση της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν εντείνει τον κίνδυνο σύρραξης

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι η αύξηση της στρατιωτικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα