24.6 C
Serres

Ανησυχία για τη θαλάσσια βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά – Μπορεί να επηρεάσει τις ελληνικές ακτές; (φωτο)

Date:

Τι αναφέρουν καθηγητές από το τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

SOS έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα μετά τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου και δείχνουν τις ακτές του Μαρμαρά σκεπασμένες από θαλάσσια βλέννα. Υπάρχει όμως περίπτωση το εν λόγω φαινόμενο να επηρεάσει και τις ελληνικές παραλίες;

Όπως εξηγεί μιλώντας ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής πρόκειται για ένα φαινόμενο ευτροφισμού το οποίο παρατηρείται συχνά στη θάλασσα, σε λίμνες και ποτάμια.

«Είναι πλαγκτόν το οποίο σε κανονικά νερά δεν φαίνεται με το μάτι αλλά αναπτύσσεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι μάζες μικροοργανισμών νεκρών αλλά και ζωντανών και οι απεκρίσσεις τους. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο γενικά συμβαίνει αλλά αυτή τη στιγμή στη θάλασσα του Μαρμαρά το βλέπουμε στην ακραία του μορφή» εξηγεί ο Γιώργος Τσιρτσής αναφέροντας πως τα αίτια που αναπτύσσεται είναι δύο. «Έχει να κάνει με συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας αλλά και με την ύπαρξη θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από τη στεριά από ανεπεξέργαστα λύματα ή αποπλύσεις λιπασμάτων από καλλιεργούμενες εκτάσεις» σημειώνει.

«Δεν θα επηρεαστούν οι ελληνικές ακτές»
«Δεν υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν οι ελληνικές θάλασσες καθώς τέτοια φαινόμενα συνήθως περιορίζονται τοπικά. Γίνεται συλλογή μέρους της οργανικής ύλης και ό,τι μένει θα αποσυντεθεί σύντομα από τους μηχανισμούς αποσύνθεσης που διαθέτει το ίδιο το οικοσύστημα. Ακόμη κι αν μία ποσότητα καταφέρει να φτάσει στις παραλίες μας θα αποσυντεθεί άμεσα» εξηγεί ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής.

«Φαινόμενα ευτροφισμού βεβαίως έχουμε κατά καιρούς και στις ελληνικές θάλασσες αλλά λόγω της μικρής τους έκτασης δεν γίνονται ευρέως γνωστά. Για παράδειγμα στο Αιγαίο και κυρίως σε παράκτιες περιοχές του βορείου Αιγαίου συχνά οι ψαράδες μας ρωτούν περί τίνος πρόκειται καθώς η βλέννα ”κάθεται” στα δίκτυα τους» αναφέρει ο Γιώργος Τσιρτσής.








«Επίσης στον Θερμαϊκό κόλπο βλέπουμε πως αναπτύσσονται οι λεγόμενες κόκκινες παλίρροιες εξαιτίας του κόκκινου χρώματος των μικροοργανισμών στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει κάθε άνοιξη και για περίπου έναν μήνα» υπογραμμίζει.

Για τη βλέννα στη θάλασσα και του Μαρμαρά και το εάν αυτή είναι επικίνδυνη για τα μαλάκια και τα ψάρια μίλησε στο Newsbeast ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας.

«Είναι φυτοπλαγκτονικές ανθίσεις φυτοπλαγκτονικών οργανισμών που επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και συγκεντρώνονται στα μαλάκια και τα ψάρια. Όταν συμβαίνει το εν λόγω φαινόμενο βγαίνουν οδηγίες ώστε να μην υπάρχει κατανάλωση των προϊόντων» διευκρίνισε.

ακτές του Μαρμαρά4
ακτές του Μαρμαρά3
ακτές του Μαρμαρά2
ακτές του Μαρμαρά1

Πηγή newsbeast.gr

ΕλλάδαΑνησυχία για τη θαλάσσια βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά – Μπορεί να...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καβάλα: Βρέθηκε ο 34χρονος Χρίστος

Βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Δήμου Καβάλας ο...

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Ρυθμίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου,...

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα