Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Με βασική θεματική τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία και για δεύτερη χρονιά υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιείται η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, από σήμερα έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, υβριδικά, ψηφιακά, αλλά και στον φυσικό της χώρο, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Η Έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή 236 εκθετών, περίπου 600 συγγραφέων, εικονογράφων, μεταφραστών και ομιλητών από 15 χώρες. Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, θα πραγματοποιηθούν 250 ζωντανές εκδηλώσεις σε οκτώ αίθουσες και 40 διαδικτυακές.

«Η Έκθεση αποκτά την αυτοπεποίθηση και τη δυναμική που της αξίζει», τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για το Σύγχρονο Πολιτισμό, ο οποίος έκανε λόγο για μία «ζωντανή» δραστηριότητα που θα διατρέχει το σύνολο της πόλης με δραστηριότητες που βγαίνουν από τους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, μέσα από συνεργασίες πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης. 
Στη φετινή ΔΕΒΘ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, έρευνες σχετικά με την αναγνωστική συμπεριφορά των Ελλήνων την περίοδο της πανδημίας και θα διεξαχθούν νέες. 

Με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία, η Έκθεση θα προσφέρει στο κοινό ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τόσο για τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου με επαγγελματικές εκδηλώσεις, όσο και για τους λάτρεις της λογοτεχνίας που συνδιοργανώνουν η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Goethe-Institut και το πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. 
Από τη Γεωργία -στο πλαίσιο της Τυφλίδας, Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2021- έρχεται στη Θεσσαλονίκη μια δυναμική αποστολή που περιλαμβάνει συγγραφείς και εκπροσώπους φορέων πολιτισμού, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία εκπροσώπων της παγκόσμιας αγοράς του βιβλίου αλλά και φορέων, εκδοτών και λογοτεχνικών πρακτόρων από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Τουρκία. 

Οι θεματικές της φετινής έκθεσης 

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, πέρα από τις επιμέρους εκδηλώσεις των εκδοτών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού(ΕΙΠ) παρουσιάζει πέντε εκδηλώσεις για το 1821 υπό τον γενικό τίτλο «Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου», με βασική την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που εξέδωσε το ΕΙΠ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 
Αναφορικά με την ενότητα «Κλασικές σπουδές», θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από συζητήσεις και παρουσιάσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνώς κλασικιστές. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ετοιμάσει δυο στρογγυλά τραπέζια με πανεπιστημιακούς που αφορούν επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της πολιτικής. Το ένα αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πόλωση και την ποιότητα του δημόσιου λόγου και της δημοκρατίας και το δεύτερο αναφέρεται στην έμφυλη βία, τις ανισότητες και την ορατότητα αυτών των προβλημάτων στην εποχή του #metoo. 
Επιπλέον, φέτος το ΕΙΠ τιμά δύο σημαντικές μορφές της Θεσσαλονίκης: τον ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994) και την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987), ενώ διοργανώνει και μία συζήτηση για τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την πόλη, που συντονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Κόκορης.   
Για μία ακόμα χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Μετάφρασης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, παρουσιάζονται στη φετινή Έκθεση έντεκα πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, οι οποίοι διαβάζουν κείμενά τους με μεγαλύτερους τους λογοτέχνες της Εταιρείας Συγγραφέων στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, πληροφορούνται για ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό χώρο και συναντώνται με τους Γιώργο Σκαμπαρδώνη και Ισίδωρο Ζουργό για να μαθητεύσουν στη δική τους εμπειρία.
Διαχρονική αξία της ΔΕΒΘ, η Παιδική Γωνιά θα φιλοξενήσει και φέτος παρουσιάσεις βιβλίων, διαδραστικά και μουσικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο και αφηγηματικούς περιπάτους. 
Τέλος, υπάρχει η ενότητα «Πες μου μια ιστορία», στην οποία απρόβλεπτα ζευγάρια από τον χώρο των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών προσκαλούνται για να πουν προσωπικές ιστορίες στο κοινό σε μια ιδιότυπη μορφή συνέντευξης. 
Η 18η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει επίσης νέους Έλληνες εικαστικούς και πρωτοποριακά artprojects, ενώ θα υπάρχει αφιέρωμα στον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μέσα από το πρότζεκτ, Artists’ Books.
Στη φετινή διοργάνωση που φιλοξενείται στα Περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας, τη ΔΕΘ-Helexpo, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. 
  
Παράλληλο διαδικτυακό πρόγραμμα

Η περυσινή εξολοκλήρου ψηφιακή διοργάνωση της Έκθεσης προσέλκυσε ένα δυναμικό κοινό (18-35 ετών) και με σκοπό τη διατήρησή του, το φετινό διαδικτυακό πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις με κορυφαίους κλασικιστές της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, στρογγυλά τραπέζια για τη σύγχρονη πεζογραφία, το αστυνομικό μυθιστόρημα, την ποίηση, το αρχαίο δράμα και τη σχέση κινηματογράφου και λογοτεχνίας.

Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version