14.2 C
Serres

Ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι – Πώς θα λειτουργήσουν

Date:

Ανήμερα σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας μουσείων ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, στο τρίτο κύμα επαναφοράς στην κανονικότητα, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφτεί την Ακρόπολη και θα ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 

Μάλιστα από τις 11:00 θα επιτραπεί ελεγχόμενα η παρουσία δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων, με την απαραίτητη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού.

Και αυτό θα γίνει καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, «ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ζητούν να καλύψουν την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και να δουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί».

 

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο 8:00 με 20:00.

Θα υπάρχει μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο που υπάρχει άνοδος και κάθοδος.

«Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό» αναφέρει το υπουργείο.

Η απόσταση του 1,5 μέτρου θα τηρείται τόσο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου, ενώ η αναμονή θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι για τους ξεναγούς θα είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης.


Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων.

Τι θα ισχύει στα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους.

Για όλο το καλοκαίρι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες,

Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία τους (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν. Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά στο https://etickets.tap.gr/

 

 

ΠολιτισμόςΑνοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι – Πώς θα λειτουργήσουν

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αναστενάρια Μαυρολεύκης: Αναβιώνουν στο εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Πανηγυρικές εκδηλώσεις αναβίωσης του εθίμου των Αναστεναρίων θα πραγματοποιηθούν...

Θεσσαλονίκη- Μονοπήγαδο: Το χωριό των προσφύγων του Πόντου που δεν ξέχασε τι σημαίνει ξεριζωμός

Ήταν το 1923, όταν ένας νεαρός ονόματι Θεόφιλος Κωνσταντινίδης...