Η συνήθεια των κατοίκων του Ροδολίβους να ντύνονται καρναβάλια, έχει τις ρίζες της από την τουρκοκρατία. Τότε ο άντρες ντυνόταν τσολιάδες και μαζί με τις γυναίκες χόρευαν στην πλατεία του χωριού.

 

Ξαφνικά εμφανιζόταν κάποιοι άλλοι ντυμένοι αράπηδες και κλέβανε τις γυναίκες. Ακολουθούσε ένα κυνηγητό στους δρόμους του χωριού και πάντα στο τέλος οι τσολιάδες απελευθέρωναν τις γυναίκες από τους αράπηδες.

 

 

Αποκριάτικα έθιμα: Καρναβάλια και Ντερβένες στο Ροδολίβος (φωτογραφίες)

 


Καρναβάλια τη δεκαετία του ’30

Το δρώμενο αυτό συμβόλιζε την ελπίδα αλλά και τη σιγουριά ότι κάποτε θα απελευθερωνόταν από τον τουρκικό ζυγό. Αργότερα τα καρναβάλια περιφερόταν μέσα στο Ροδολίβος, αλλά και σε άλλα χωριά, τραγουδούσαν, χόρευαν και «πείραζαν» τους περαστικούς. Επίσης ερχότανε στο Ροδολίβος καρναβάλια από γειτονικά χωριά.

 

Αποκριάτικα έθιμα: Καρναβάλια και Ντερβένες στο Ροδολίβος (φωτογραφίες)

 

Ενώ το έθιμο αυτό είχε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία χρόνια κάποιες κεφάτες παρέες συγχωριανών μας, παρουσιάζουν στην πλατεία του χωριού κάποια σατυρικά αυτοσχέδια σκετσάκια με θέματα της επικαιρότητας και πρωταγωνιστές πολλές φορές κατοίκους του χωριού μας.

Τα παλιά χρόνια ακόμη σε κάθε γειτονιά άναβε την Κυριακή της Αποκριάς και μια Ντερβένα, δηλαδή μια μεγάλη φωτιά.

 

 

Για να είναι η Ντερβένα η μεγαλύτερη και η εντυπωσιακότερη του χωριού, όλα τα παιδιά της κάθε γειτονιάς, από πολλές μέρες πριν μάζευαν κλαδιά και τα αποθήκευαν σε χώρους μυστικούς, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να τα κλέψουν παιδιά κάποιας άλλης γειτονιάς.

 

Αποκριάτικα έθιμα: Καρναβάλια και Ντερβένες στο Ροδολίβος (φωτογραφίες)

Την Κυριακή λοιπόν της Αποκριάς συγκέντρωναν τα κλαδιά στο κεντρικότερο σημείο της γειτονιάς και τα έβαζαν φωτιά. Μόλις η φωτιά ξεθύμαινε οι μεγαλύτεροι έπαιρναν φόρα και πηδούσαν από πάνω της.

 

Ήταν μεγάλη ντροπή για κάποιον να μην μπορέσει να περάσει πάνω από τη Ντερβένα. Κατόπιν μαζευόταν όλοι γύρω από τα πυρωμένα κάρβουνα έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν μέχρι αργά το βράδυ.

 

Γιάννης Ε. Στράτης Λεύκωμα – Από το χθες στο σήμερα

δήμος Ροδολίβους

 

Αποκριάτικα έθιμα: Καρναβάλια και Ντερβένες στο Ροδολίβος (φωτογραφίες)

 

 

από την ομάδα ευτοπία Ροδολίβους… βιότοπος μνήμης – εικόνων – χρωμάτων-ιδεών

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 482