21.4 C
Serres

Αποτρεφρωτήριο νεκρών: Είναι πλέον γεγονός – Κρατάει χρόνια η κόντρα με την Εκκλησία

Date:

Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε λίγες ημέρες στη Ριτσώνα, ενώ το θέμα ήταν στη δημόσια συζήτηση για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Ποια η στάση της επίσημης εκκλησίας και τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις κηδείες, τα μνημόσηνα και τα τρισάγια.

 

 

Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε λίγες ημέρες στη Ριτσώνα, ενώ το θέμα ήταν στη δημόσια συζήτηση για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Ποια η στάση της επίσημης εκκλησίας και τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις κηδείες, τα μνημόσηνα και τα τρισάγια.

Στη Ριτσώνα θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών, καθώς είναι ήδη έτοιμη η εγκατάσταση που στήθηκε με κεφάλαια επτά συνιδιοκτητών.
70 χρόνια συζητήσεων.

Το θέμα της καύσης νεκρών τέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1946 από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Αρκετά χρόνια αργότερα, επανήλθε στην επικαιρότητα το 1977 μετά τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, η οποία κηδεύθηκε και αποτεφρώθηκε στο Παρίσι.

Δύο χρόνια μετά, η τέφρα της Μαρίας Κάλλας μεταφέρθηκε στην Αθήνα και σκορπίστηκε στο Αιγαίο, όπως ήταν η επιθυμία της, σύμφωνα με τους συγγενείς της. Τότε ακόμα οι δημόσια συζήτηση για την καύση των νεκρών δεν ήταν έντονη, καθώς οι αντιδράσεις της Εκκλησίας ήταν έντονες.

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι το θέμα να τεθεί επιτακτικά, με αφορμή την έλλειψη χώρων στα νεκροταφεία της Αττικής. Κατά τον μεγάλο καύσωνα του 1987 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ και ο τότε υπουργός Υγείας Γ. Μαγκάκης ήταν μεταξύ αυτών που τάχθηκαν υπέρ της καύσης των νεκρών, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από πολλές πλευρές.

Νόμιμα από το 2006

Η αποτέφρωση επετράπη στην Ελλάδα το 2006 με την υιοθέτηση νόμου. Αλλά αποτεφρωτήρια που δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν καθώς η νομοθεσία δεν εξειδίκευε τους όρους.

Ακολούθησε απόφαση το 2010 που ρύθμιζε μια σειρά από τη μία εκκρεμή τεχνικά ζητήματα. Όμως, και πάλι, δημιούργησε νέα εμπόδια γιατί τέθηκε ως όρος η γειτνίαση με νεκροταφείο με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η χωροθέτηση.








Ακολούθησε νόμος το 2014, αλλά η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρεπόταν μόνο από δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα. Πρόβλημα, που υπήρχε μέχρι να ακολουθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η αντίδραση της Εκκλησίας

Η Εκκλησία πάντοτε αντιδρούσε στο ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την καύση των νεκρών. Μάλιστα για τον τελευταίο νόμο του 2014 με το οποίο επιτρεπόταν η ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων από δήμους, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ειδική εγκύκλιο με οδηγίες προς όλους τους Μητροπολίτες.

Στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους.

Προς αποφυγήν οιασδήποτε θεολογικής, κανονικής και ανθρωπολογικής εκτροπής, απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του.

Εκείνος ο οποίος αποδεδειγμένως οικειοθελώς εδήλωσε την επιθυμία περί καύσεως του σώματός του, δηλώνει την αυτονόμησή του και ως εκ τούτου δεν τελείται Νεκρώσιμος Ακολουθία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αυτού.

Παρά ταύτα, επαφίεται στην ποιμαντική σύνεση και την διακριτική ευχέρεια του οικείου Μητροπολίτου η τέλεση απλώς Τρισαγίου».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.

Πηγή dikaiologitika.gr

ΕλλάδαΑποτρεφρωτήριο νεκρών: Είναι πλέον γεγονός - Κρατάει χρόνια η κόντρα με την...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 – «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»

Σχεδόν έξι χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της...

Μυτιλήνη: Ο στολισμένος με τα σαλκίμια, ανοιξιάτικος Μόλυβος

Τα «μωβ ποτάμια» του Μολύβου στη βόρεια Λέσβο, απλώθηκαν...

Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο για ισχυρές καταιγίδες

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη σε κατοίκους της Θεσσαλίας,...

Αυτές είναι οι 198 απάτητες παραλίες όπου απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Για πρώτη φορά καθορίζονται οι “απάτητες παραλίες“, στις οποίες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα