6.5 C
Serres

Άσπρα ή καφέ αυγά; Πού οφείλεται η διαφορά και τι ρόλο παίζει στη θρεπτική αξία και τη γεύση!

Date:

Οι άνθρωποι συχνά θέτουν την υγεία ή τη γεύση στο επίκεντρο των διαιτητικών επιλογών τους, αλλά για κάποιες αποφάσεις αυτές οι πτυχές δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες.

 

Τα αυγά, για παράδειγμα. Υπάρχει διαφορά στη γεύση μεταξύ λευκών και καφέ αυγών; Και είναι τα καφέ αυγά πραγματικά πιο υγιεινά;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα καφέ αυγά είναι πιο «φυσικά» και ως εκ τούτου πιο υγιεινά από τα λευκά.

Αυτό ακολουθεί τη λογική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιλέξετε το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί που θεωρούνται πιο υγιεινά από τα λευκά τους αντίστοιχα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τα αυγά.

Για να κατανοήσουμε γιατί, είναι σημαντικό να καταλάβουμε από πού προέρχεται η διαφορά χρώματος: η γενετική.

Όπως και σε πολλά άλλα είδη, υπάρχουν διαφορετικές φυλές κοτόπουλου που γεννούν διαφορετικού χρώματος αυγά. Τα λευκά κοτόπουλα Leghorn γεννούν λευκά αυγά. Τα κόκκινης απόχρωσης Plymouth Rock και Rhode Island κοτόπουλα γεννούν καφέ αυγά.

«Πόλεμος» επιστημόνων για τα αυγά! Κάνουν ή όχι καλό;

Αν δείτε κότες υπάρχει ένα εύκολο τέχνασμα για να καθορίσετε τι χρώμα αυγά παράγουν: Κοιτάξτε τους λοβούς των αυτιών τους! Ναι, τα κοτόπουλα έχουν λοβούς. Δεν έχουν εξωτερικό αυτί όπως οι άνθρωποι, αλλά υπάρχει ένα άνοιγμα στο πλάι των κεφαλιών τους που τους επιτρέπει να ακούν ήχους στο περιβάλλον τους. Το πτερύγιο του δέρματος ακριβώς κάτω από αυτό το άνοιγμα είναι ο λοβός του αυτιού, του οποίου το χρώμα φαίνεται να αντιστοιχεί στο χρώμα των αυγών.

Όλα τα κελύφη αυγών είναι λευκά όταν σχηματίζονται μέσα στην κότα επειδή είναι κατασκευασμένα κυρίως από ασβέστιο.

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για να φτιάξει το κέλυφος των αυγών αρκετά ισχυρό ώστε να κρατήσει έξω τα βακτηρίδια. Το χρώμα προέρχεται από χρωστικές που εκκρίνονται από τη μήτρα της κότας. Η κύρια χρωστική ουσία που κάνει καφέ αυγά ονομάζεται πρωτοπορφυρίνη ΙΧ, η οποία προέρχεται από την αιμή, την ένωση που κάνει το αίμα κόκκινο. Όσο αργότερα απελευθερώνεται η χρωστική ουσία, τόσο πιο λευκό είναι το εσωτερικό του κελύφους των αυγών. Τα λευκά και καφέ κελύφη είναι πάντοτε λευκά στο εσωτερικό.











Το περιβάλλον της κότας, η διατροφή, το επίπεδο πίεσης και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα των αυγών της. Η απόχρωση μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με το στάδιο του κύκλου ωοτοκίας, αν και μια κότα γεννά το ίδιο βασικό χρώμα αυγών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Οι διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη θρεπτική αξία του αυγού.

Γενικά όλα τα αυγά, ανεξάρτητα από το χρώμα, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι κότες που περιφέρονται στον ήλιο παράγουν αυγά με τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη D από όσα εκείνων που φυλάσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

Τα λευκά και τα καφέ αυγά γενικά έχουν την ίδια γεύση αν και οι διατροφικές… συνήθειες του κοτόπουλου μπορεί να επηρεάσουν και τη γεύση. Οι κότες που τρώνε λιπαρά παράγουν περισσότερο αρωματικά αυγά, ενώ τα περισσότερα ωμέγα-3 μπορούν να κάνουν τα αυγά να έχουν γεύση ψαριού. Ο πιο σημαντικός παράγοντας της γεύσης ενός αυγού είναι η φρεσκάδα του.

Οι μεγαλύτερες διαφορές που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες μεταξύ των λευκών και των καφέ αυγών είναι το βάρος και το κέλυφος. Τα καφέ αυγά είναι βαρύτερα και σε θέση να αντέξουν μεγαλύτερη δύναμη όταν συμπιεστούν.

Η μόνη άλλη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ απόχρωσης αυγών έρχεται στο ταμείο:

Τα καφέ είναι πιο ακριβά. Ενώ υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υγιεινότερων τροφίμων και υψηλότερων τιμών, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των καφέ αυγών. Το κόστος παραγωγής είναι περίπου ομοιόμορφο, έτσι οι καταναλωτές που προτιμούν τα καφέ αυγά πληρώνουν περισσότερο για αυτό που είναι μάλλον το ίδιο προϊόν.

 

πηγή  usay

ΥγείαΆσπρα ή καφέ αυγά; Πού οφείλεται η διαφορά και τι ρόλο παίζει...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στυτική δυσλειτουργία: Είναι οι άνδρες τα μεγάλα θύματα της Covid-19; Πώς σχετίζονται;

Τα στοιχεία από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα...

Ανάκληση από ΕΟΦ για κρέμες γνωστής εταιρείας

Ανακαλείται από την αγορά, με απόφαση του ΕΟΦ παρτίδα...

Μ. Παγώνη: Προσλήψεις άμεσα στα νοσοκομεία – Πόσο διαρκεί η έξαρση κορονοϊού και ιώσεων

Μ. Παγώνη: Πέρυσι είχαν εμβολιαστεί 4 εκατ. με το...

Πόσο καθαρά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε;

ένα στα δύο φρούτα και λαχανικά με απαγορευτικές συγκεντρώσεις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα