9.1 C
Serres

Χαμόγελο του Παιδιού: Είχε δεχθεί ανώνυμη κλήση για την κακοποίηση της 12χρονης, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία

Date:

«Είναι ώρα να μιλήσουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας» υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνοντας ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε δεχθεί ανώνυμη κλήση, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να κατευθύνει και να υποστηρίξει τους οικείους ανήλικης η οποία είχε υποστεί κακοποίηση από ενήλικο άνδρα.

Όπως αναφέρει το Χαμόγελου του Παιδιού, οι συνεργάτες του «έδωσαν άμεσα» τις απαραίτητες πληροφορίες και επεδίωξαν να μιλήσουν τόσο με το παιδί, όσο και με τους γονείς του με στόχο την πληρέστερη στήριξή τους. Ωστόσο, «το παιδί δεν ήθελε να μιλήσει και οι γονείς δεν επικοινώνησαν ποτέ με τη Γραμμή Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού» συνεπώς, το Χαμόγελο του Παιδιού «μη έχοντας κάποιο στοιχείο κατηύθυνε την οικογένεια να επικοινωνήσουν με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων».

Ο οργανισμός αναφέρει ότι με όσα στοιχεία είχε στη διάθεσή του δεν ήταν δυνατή η συσχέτιση της κλήσης με την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, όμως, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης πληροφοριών, «διαπίστωσε και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ιστορικό, ότι η κλήση που δέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 αφορούσε στην υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης».

Στην ανακοίνωση του, ο φορέας τονίζει ότι «έχει ζητήσει να στηρίξει το παιδί και μετά από σχετική σύσταση αναμένει την έγκριση και συναίνεση των γονέων και των αρμόδιων ανακριτικών υπαλλήλων προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία κατάθεσης της 12χρονης» ενώ στη συνέχεια το κορίτσι «μπορεί να υποστηριχτεί στο θεραπευτικό κέντρο “Το Σπίτι του Παιδιού”, το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Ημέρας για την εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κάθε μορφής κακοποίησης».

Με την αφορμή της υπόθεσης, το Χαμόγελο του Παιδιού επισημαίνει ακόμα μια φορά ότι «ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και στα αδιέξοδα που βιώνουν τα παιδιά, αλλά και οι οικογένειές τους μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια έχοντας δωρεάν και άμεση πρόσβαση σε ενημέρωση και υποστήριξη». Επιπλέον, η σιωπή γύρω από την σεξουαλική ή άλλη κακοποίηση παιδιών και εφήβων στιγματίζει ψυχικά και σωματικά ενώ αυτό συνεχίζει να «Μένει Μυστικό».Μόνο το Α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, έχει λάβει «557 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης που αφορούσαν στο σύνολο τους 964 παιδιά». Από αυτά, μόνο τα 14 αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο ο οργανισμός εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό συγκριτικά προς την πραγματική έκταση του φαινομένου.

Ακόμα, «τους τελευταίους 17 μήνες το Χαμόγελο του Παιδιού χειρίστηκε 25 υποθέσεις εφήβων που έφυγαν από το σπίτι τους με στόχο να συναντήσουν ένα άτομο που γνώρισαν σε εφαρμογές Κοινωνικής Δικτύωσης» σημειώνει ο οργανισμός, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι εδώ, είναι υπαρκτό» αλλά και ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικός» είναι ο φορέας ως Κέντρο Αναφοράς στην Ελλάδα για κάθε παιδί σε κίνδυνο.

«Επισκεφτείτε το https://meneimystiko.gr/ για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί» παροτρύνει τους πολίτες το Χαμόγελο του Παιδιού, προσθέτοντας ότι «είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο χωρίς να αρνούμαστε την πραγματικότητα ή να υποβιβάζουμε όσους μιλούν. Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει δίπλα μας: χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται».

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν και ανώνυμες

ΕλλάδαΧαμόγελο του Παιδιού: Είχε δεχθεί ανώνυμη κλήση για την κακοποίηση της 12χρονης,...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μέγαρα: Νεκρός Ρομά από πυροβολισμό έπειτα από διαπληκτισμό με άλλον Ρομά

Ένας άντρας Ρομά 30 ετών έχασε την ζωή του...

Μία σύλληψη για διάπραξη απατών στη Ναύπακτο

Μία αλλοδαπή γυναίκα συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα