31.1 C
Serres

Χαρδαλιάς: Με τα εργαλεία της Πολιτικής Προστασίας εντοπίστηκαν 90.000 κρούσματα και οι άμεσες επαφές τους

Date:

Στα εργαλεία και τις πλατφόρμες που ανέπτυξε από το μηδέν η Πολιτική Προστασία και τα οποία αποδείχθηκαν πολύτιμα, όπως είπε, για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού, στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο κύμα, αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς,

 

σε τοποθέτησή του στο 3ο Nicosia Risk Forum, σημειώνοντας ότι χάρη σε αυτά τα εργαλεία εντοπίστηκαν πάνω από 90.000 θετικά κρούσματα και οι άμεσες επαφές τους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι και, μετά το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων και του τουρισμού την 1η Ιουλίου, χάρη στον ειδικό αλγόριθμο με συγκεκριμένες μεταβλητές, καταγράφηκαν, μέσω της Ειδικής Φόρμας Επιβατών τα στοιχεία περισσότερων από 5 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών και πραγματοποιήθηκαν τεστ Covid σε περισσότερους από 750.000 ταξιδιώτες.

Σε ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης στο 3ο Nicosia Risk Forum, το οποίο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου-Κέντρο CERIDES, (ερευνητικό κέντρο για την Αριστεία στην Καινοτομία και Τεχνολογία), ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «πρωτοπόρα συνεισφορά» της Ελλάδας στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, που έχει αναγνωριστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, «πολλοί από τους οποίους μας ζήτησαν να μοιραστούμε μαζί τους την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας», αλλά και την συνεργασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, «το μεγάλο μάθημα της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο ήταν κάτι που εμείς, οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, ήδη γνωρίζαμε: πώς όλοι μας συνδεόμαστε με τους διπλανούς μας, στα καλά αλλά και στα κακά που μας συμβαίνουν».

Θέμα της διοργάνωσης φέτος είναι η περιφερειακή διάσταση της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας, στο πλαίσιο φυσικά της πανδημίας, ενώ ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου στην φετινή εκδήλωση, είναι ότι μεταξύ των προσκεκλημένων που μίλησαν, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και η γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης για την Πολιτική Προστασία και τις Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Παρασκευή Μίχου.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η Πολιτική Προστασία στον συντονισμό των μέτρων κατά της πανδημίας, αναλαμβάνοντας την απόλυτη ευθύνη συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων, και στον τεράστιο όγκο δουλειάς που απαιτήθηκε προκειμένου να τον φέρει σε πέρας.
Σε ό,τι αφορά την συνεισφορά της Ελλάδας ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική μνεία στην φόρμα PLF, που συμπλήρωναν οι ταξιδιώτες που εισέρχονταν στη χώρα, η οποία αντιμετωπίστηκε με πολύ ενδιαφέρον από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη συνεργασία στο χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναπτύξει μια πολυδιάστατη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν, με στόχο πάντα τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Ας θυμηθούμε πως η Ελλάδα έχει επανειλημμένα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου, στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ενώ η Κύπρος ήταν η πρώτη προσέφερε βοήθεια το 2018, για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 συνανθρώπους μας, αλλά και πρόσφατα, με τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Μέσω των τριμερών συμφώνων συνεργασίας που επεξεργάσθηκαν η Ελλάδα και η Κύπρος, η ελληνική Πολιτική Προστασία παρείχε σημαντική βοήθεια στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη στο Ισραήλ, και μάλιστα δύο φορές, το 2016 και το 2019. Το ίδιο συνέβη και με τον Λίβανο, τόσο στην περίπτωση πυρκαγιών όσο και κατά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το περασμένο καλοκαίρι, όπου συμμετείχαμε με την αποστολή διασωστών, αλλά και ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας. Και είναι πεποίθησή μας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας στον χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα προάγουν τη σταθερότητα και θα δημιουργήσουν περισσότερες γέφυρες συνεργασίας ανάμεσά μας».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα διαθέσιμη να στείλει βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα στην περιοχή -εννοώντας προφανώς και την Τουρκία- αρκεί αυτή να ζητήσει την βοήθεια της.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στη συνεισφορά της Ελλάδας για τη δημιουργία του rescEU, που «υπόσχεται μια καινοτόμο προσέγγιση για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

«Ήδη μέσω του rescEU, η Ελλάδα μετέφερε στη Γαλλία, κατόπιν αιτήματός της, μισό εκατομμύριο χειρουργικά γάντια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά και κατά την καλοκαιρινή περίοδο υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών, η Ελλάδα και η Κύπρος, σε συνεργασία με την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, δημιούργησαν μέσω του rescEU έναν στόλο από 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα στη διάθεση των άλλων κρατών-μελών σε περίπτωση ανάγκης», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΕλλάδαΧαρδαλιάς: Με τα εργαλεία της Πολιτικής Προστασίας εντοπίστηκαν 90.000 κρούσματα και οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Παναγία: Οι έξι πιο συγκινητικές εικόνες της Θεοτόκου στο ρόλο της μητέρας

Η Παναγία, η Μητέρα του Χριστού, είναι το ιερότερο...

Έρχεται νέος, διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες -video

Δύο νέα «κέντρα παρακολούθησης οφειλών» θα μπουν σύντομα στην...

Καβάλα- Καπλανίδειο Ίδρυμα: Επιστρέφουν στην πατρίδα τους γυναίκες πρόσφυγες από την Ουκρανία -video

Επιστρέφουν στην πατρίδα τους οι γυναίκες πρόσφυγες από την...

Καβάλα: Σύλληψη αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε παράτυπους μετανάστες

Για τραυματισμό μη νόμιμων μεταναστών συνελήφθη στην Καβάλα αστυνομικός...