9.8 C
Serres

Χατζηδάκης: Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ και ΠΑΟΚ

Date:

Σειρά έργων για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ως κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης».

 

 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε με χρονοδιαγράμματα στους άξονες πολιτικής που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Ενέργεια, τη Χωροταξία – Αστικό Σχεδιασμό καθώς και στη Διαχείριση Αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

 

Η πλήρης απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028.
Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% ως το 2030 έναντι 17% σήμερα.
Η εξοικονόμηση ενέργειας: και συγκεκριμένα ποσοστό εξοικονόμησης άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. Η επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών μας. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης που θα αλλάξει την καθημερινότητά μας.
Οι διεθνείς συνεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας (για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ).

«Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία γενικότερα κατέχουν κεντρική θέση μέσα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται. Και θα μιλήσω για αυτό ξεκινώντας από το ρόλο την αγορά ηλεκτρισμού: Επενδύουμε σημαντικά στον τομέα του ηλεκτρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, πετύχαμε μια μεγάλη νίκη για την την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, με την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του RSC – του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε «Είναι το επιστέγασμα των συστηματικών προσπαθειών που κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ. Αποστολή του νέου αυτού φορέα είναι να διασφαλίζει την συνεργασία και τον συντονισμό της λειτουργίας των Συστημάτων και των αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Είναι μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην πόλη, και υπογραμμίζει το ηγετικό της προφίλ στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις. Επόμενος στόχος μας είναι η συμμετοχή ακόμη περισσότερων διαχειριστών στο νέο Κέντρο Ελέγχου. Βρισκόμαστε παράλληλα στο τελικό στάδιο για την έναρξη κατασκευής της νέας γραμμής υπερυψηλής τάσης με τη Βουλγαρία, που θα συνδέσει τη Νέα Σάντα με τη Μαρίτσα. Στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων τα έργα θα ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2020. Στην Ελλάδα θα ξεκινήσουμε το επόμενο έτος με στόχο το έργο να παραδοθεί έως τα τέλη του 2022.Η διασύνδεση αυτή στηρίζει περαιτέρω την ευστάθεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς, καθώς περισσότερες διασυνδέσεις σημαίνει περισσότερες επιλογές για τους προμηθευτές και τους καταναλωτές!».

Τρόποι με τους οποίους η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μια πιο πράσινη και ενεργειακά αποδοτικότερη πόλη:

 

«Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη είναι πολλές. Αφορούν την ενέργεια, την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, τις υποδομές. Όλα αυτά είναι γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και τα οποία θέλουμε να αντιμετωπίσουμε!

Διότι οι πόλεις στις οποίες ζούμε είναι τα μέρη όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Διότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας!

Ηλεκτροκίνηση

 

Μία από τις πολιτικές που προωθούμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από την οποία πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να ωφεληθεί πολύ είναι η ηλεκτροκίνηση.

Στοχεύουμε το 2030 το 30% των νέων οχημάτων που θα ταξινομούμε σε όλη την Ελλάδα να είναι ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικά!

Για αυτό το λόγο πρόσφατα τη Διυπουργική Επιτροπή για την «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα» των συναρμόδιων υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να παρουσιάσουμε τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης το ένα τρίτο των ηλεκτρικών λεωφορείων που θα αγοραστούν για τη Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτρικά», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικά Χωρικά Σχέδια

 








«Σας είπα για την ηλεκτροκίνηση, σας είπα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τώρα πάω σε μια σειρά Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, με τα οποία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φιλοδοξούμε να επιλύσουμε μια σειρά από χρόνια προβλήματα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης» είπε ο υπουργός, δίνοντας βάση μεταξύ άλλων στη νέα ΔΕΘ και στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ:

«Το πρώτο είναι το Ε.Χ.Σ. του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ΔΕΘ – HELEXPO: Ήταν μία εμβληματική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τη Θεσσαλονίκη και ήδη προχωρούμε μπροστά με αυτό. Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί η ΔΕΘ σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία.

Το δεύτερο είναι φυσικά το Ε.Χ.Σ. για την ανέγερση νέου γηπέδου Τούμπας (Α.Σ. ΠΑΟΚ): Στόχος μας είναι η χωροθέτηση νέου σύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις τόσο της Ελληνικής Νομοθεσίας, όσο και τις συστάσεις (recommendations) της FIFA και UEFA.

Με τη χωροθέτηση και την κατασκευή του νέου γηπέδου θα συμβάλουμε στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της πόλης και στην προσέλκυση σημαντικών διοργανώσεων. Αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία, για το αστικό περιβάλλον και για τον αθλητισμό!

Το τρίτο είναι το Ε.Χ.Σ. του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στο Δήμο Παύλου Μελά: Στόχος μας είναι μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση για την αξιοποίηση και λειτουργία του χώρου ως μητροπολιτικό πάρκο με αξία για όλες τις γύρω περιοχές.

Το τέταρτο είναι το Ε.Χ.Σ. του πρώην Στρατοπέδου Μεγ. Αλεξάνδρου στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Η απόφαση για το οποίο αναρτήθηκε στη Διαύγεια πολύ πρόσφατα. Και άνοιξε με τον τρόπο αυτό το δρόμο για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου αστικού πρασίνου, πολιτισμού και κοινωνικών υποδομών, που αποτελεί σημαντικότατη παρέμβαση για τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Και το πέμπτο είναι το Ε.Χ.Σ. για το Παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης: Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της μελέτης προέγκρισης για την ενοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ. από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι».

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία γενικότερα στο σχεδιασμό του υπουργείου μας, τόσο στην ενέργεια, όσο και στο περιβάλλον και τη χωροταξία,

θεωρούμε τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία κλειδιά για την επίτευξη των στόχων της ατζέντας του υπουργείου και της κυβέρνησης, και

δημιουργούμε σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου της ζωής των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και αυτό το μέλλον το δημιουργούμε μαζί!», κατέληξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

 

Πηγή Voria.gr

ΕλλάδαΧατζηδάκης: Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ και ΠΑΟΚ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στ. Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει τα περισσότερα για την Ελλάδα

«Η ομογένεια αναγνωρίζει σε μένα ένα παιδί της», τόνισε...

Επιθεώρηση Εργασίας: Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις...

Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα

Στις 13 Μαίου προγραμματίστηκε η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα