22.1 C
Serres

Χρ. Στυλιανίδης: Εξαιρετικά έντονα τα καιρικά φαινόμενα το Σάββατο, ειδικά στην Αττική

Date:

Για έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκινούν αύριο από την Μακεδονία και κατεβαίνουν σιγά – σιγά με μεγάλη ένταση στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική αλλά και την Πελοπόννησο, έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Φίλιππος», προσθέτοντας μάλιστα ότι έπειτα από συστηματική ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων οι μετεωρολόγοι επιμένουν πως πρόκειται για μία ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στην Αττική, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις τα φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά έντονα στην Αττική, με ενδεχόμενο χιονόστρωσης ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, απηύθυνε ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων ειδικά στην Αττική, την Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο ενώ σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική λόγω του πολυάριθμου του πληθυσμού της και τις ανάγκες λήψης συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν σε θέματα κυκλοφορίας οχημάτων για την αποφυγή εγκλωβισμού οδηγών σε περιοχές όπου η χιονόπτωση και η χιονόστρωση θα είναι σημαντική κι ενδεχομένως να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ακόμη, τόνισε ότι όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές κι είναι αναγκαίο να μετακινηθούν και να κυκλοφορήσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν στο όχημά τους, ενώ προσέθεσε ότι η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής όπου το φαινόμενο θα είναι έντονο καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν στην βόρεια κι ανατολική Αττική. Επιπλέον είπε ότι αν κριθεί σκόπιμο θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων και προσέθεσε ότι όπου και εφόσον χρειαστεί θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία κι ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, ειδικά αν δεν έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή αν δεν ξέρουμε να τις τοποθετούμε, στις περιοχές που θα δεχτούν έντονα το φαινόμενο. Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση και σε διαρκή συντονισμό για να αποφύγουμε προβλήματα τα οποία δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε την κρίσιμη στιγμή», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «σκοπός τους στη διαχείριση αυτής της κρίσης είναι να βρίσκουν σε κάθε διάστασή της τη χρυσή τομή ώστε από τη μια οι πολίτες να μείνουν ασφαλείς, να μην διακινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση ανθρώπινες ζωές, χωρίς βέβαια να διαταραχθεί και υπέρμετρα η ζωή της πόλης, ειδικά εάν προκύψει το ενδεχόμενο τα μετεωρολογικά δεδομένα να μην επαληθευτούν». «Θα συνεχίσουμε όλοι οι υπουργοί να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτών των φαινόμενων, σε συνεργασία, όλοι μαζί κι ως μια οικογένεια και θα έχουμε πάντα τη γνώμη και την νέα πρόβλεψη των μετεωρολόγων μας, έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλες μας τις ενέργειες για να είμαστε αποτελεσματικοί», επισήμανε.

Επιπλέον, έπειτα κι από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε ότι από νωρίς αύριο το πρωί θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική και στην Νέα Οδό. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν και θα ανακοινώνονται συνεχώς από την Τροχαία και από τις εταιρείες διαχείρισης του οδικού δικτύου. Ακόμη, υπογράμμισε ότι όλα τα σώματα ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, κυρίως στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Η σημερινή μέρα σε πολλές περιοχές ενδεχομένως να παραπλανήσει ότι η κακοκαιρία έχει τελειώσει. Δυστυχώς όχι. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, η κακοκαιρία φαίνεται να επιμένει κι αύριο και γι αυτό απαιτείται από όλους μας ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με βάση το δυσμενέστερο σενάριο», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΧρ. Στυλιανίδης: Εξαιρετικά έντονα τα καιρικά φαινόμενα το Σάββατο, ειδικά στην Αττική

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αστυνομικός από την Καβάλα κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 34χρονη

Σοκάρουν τα στοιχεία της δικογραφίας για τον αστυνομικό, που...

Θεσσαλονίκη: Ζιγκολό πουλούσε έρωτα σε οφθαλμίατρο και του έφαγε χιλιάδες ευρώ

Έρμαιο των συναισθημάτων του ένας οφθαλμίατρος 42 ετών, έπεσε...

Πώς να ξοδέψω λιγότερα για το σπίτι όταν όλα αυξάνονται;

Οι διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις, έχουν ως αντίκτυπο μεταβολές στην...

Δεκάδες συνεργεία του δήμου Βόλου δίνουν «μάχη» για να καθαρίσει η πόλη- video

Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα