- Διαφήμιση -

Δ. Σιάρκος: Η ανεργία των νέων, βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας

Δ. Σιάρκος: Η ανεργία των νέων βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας

Η ανεργία των νέων βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικογένεια-Άρθρο του Δημήτρη Σιάρκου, Σμήναρχου εα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα ανέρχεται περί τα 1.180.000 άτομα.
Περίπου ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 25 ετών στην ΕΕ είναι σήμερα άνεργος, ενώ τα ποσοστά νεανικής ανεργίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία είναι διπλάσια από το Μ.Ο της ΕΕ.
Η ελληνική αγορά εργασίας ελάχιστες ευκαιρίες προσφέρει σε ικανούς νέους που τις αναζητούν απεγνωσμένα!
Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν είναι η αυτοαπασχόληση και η μετανάστευση.
Με δεδομένη την σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση των τραπεζών σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρήσεις είναι μονόδρομος η φυγή στο εξωτερικό.
Το σημαντικό ζήτημα της ανεργίας που έχει εξελιχθεί, δυστυχώς, σε τεράστιο πρόβλημα για τους νέους είναι η αιτία για την ύπαρξη τρομερής ανασφάλειας, άγχους σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και συντελεί στην αύξηση των εντάσεων σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου.
Η δυσκολία στην εύρεση εργασίας σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής ύφεσης και αυξημένων αναγκών, όπως και η βαρύτητα που δίνει η κοινωνία στην εργασία για την αξία και το κύρος του ατόμου, βαρύνουν ψυχικά τον άνεργο άνθρωπο με έντονο άγχος, απώλεια της αυτοεκτίμησης, ενοχή και ευερεθιστικότητα.
Πολιτικές δηλώσεις καλών προθέσεων δεν αρκούν, όπως και η λύση της μερικής απασχόλησης, απαιτούνται άμεσα ρεαλιστικές λύσεις.
Οι επί χρόνια λανθασμένες πολιτικές εργασίας, σε συνδυασμό με άφρονες οικονομικές επιλογές του τύπου ”Τσοβόλα δώστα όλα” που έστειλαν το καράβι στα βράχια δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν.
Οριστική λύση του θέματος μπορεί να υπάρξει μόνον με την αλλαγή φορολογικής πολιτικής, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, την έλευση επενδύσεων νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας σε όλη την επικράτεια.
Η επερχόμενη σημαντική οικονομική ευρωπαϊκή ενίσχυση, πρέπει να τύχει ορθολογικού καταμερισμού προτεραιοτήτων με ιδιαίτερη βαρύτητα στην δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αν ως κράτος δεν ενεργήσουμε έγκαιρα μεθοδικά, βελτιώνοντας το νομοθετικό εργασιακό περιβάλλον, με τάχιστη έκδοση δικαστικών αποφάσεων, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να χάσει το μέλλον της, τα όνειρα της.
 Η οικονομική αβεβαιότητα, το κόστος και η δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η έλλειψη του οικογενειακό εισόδημας η παρατεταμένη ανεργία λειτουργούν ως σημαντικός παράγοντας αποδόμησης κάθε επιθυμίας για τεκνοποίηση, επηρεάζοντας ένα ζευγάρι να μην αποκτήσει παιδιά, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της πατρίδας μας
 
Οι άνεργοι νέοι αναγκασμένοι να ζουν παρασιτικά σε βάρος των γονέων, υπέργηρων παππούδων, αδυνατούν να δημιουργήσουν οικογένεια, κι άθελα τους γίνονται διαλυτικός παράγοντας της οικογενειακής γαλήνης.
Η παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια είναι δυνατόν να κλονίσει την εμπιστοσύνη των νέων προς το κοινωνικό κράτος, επιφέροντας μοιραία απογοήτευση, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα αναταραχής και άνοδο ακραίων λαϊκιστικών κινημάτων, με ολέθρια αποτελέσματα για τον τόπο.
 

Δημήτρης Σιάρκος Σμήναρχος εα

Exit mobile version