25.4 C
Serres

ΔΑΟΚ Σερρών- Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στις καλλιέργειες της ελιάς και της αμπέλου

Date:

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους παραγωγούς του Νομού ότι η καλλιέργεια της ελιάς βρίσκεται στο στάδιο όπου ο καρπός έχει μέγεθος περίπου 3 – 5 χιλιοστά και πρέπει να γίνει ψεκασμός για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη (Prays oleae), η καρπόβια γενιά του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τις συλλήψεις των φερομονικών παγίδων.

Στις επιτραπέζιες ελιές συνιστάται ο ψεκασμός να επαναληφθεί μετά από περίπου 12 μέρες, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη ταυτόχρονης αντιμετώπισης των ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae τόσο στο στάδιο της καρπόδεσης όσο και αργότερα κατά την αύξηση του μεγέθους του καρπού.

Όσον αφορά τον δάκο που αποτελεί σημαντικό εχθρό της καλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή μας, μπορεί ν’ αποτελέσει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε χρονιές με δροσερά καλοκαίρια και συχνές βροχοπτώσεις, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη της ασθένειας στους καρπούς που είναι γνωστή με το όνομα «βούλα», «ξεροβούλα» ή «σαποβούλα». Έτσι, συνιστάται η παρακολούθηση των πληθυσμών του δάκου με την τοποθέτηση παγίδων στα τέλη Ιουνίου – μέσα Ιουλίου και η εφαρμογή του κατάλληλου τρόπου αντιμετώπισης, εφόσον χρειάζεται.

Στην καλλιέργεια της αμπέλου, έχει ξεκινήσει η δεύτερη γενιά της ευδεμίδας με ικανό αριθμό συλλήψεων στο σύνολο των περιοχών που είναι τοποθετημένες παγίδες. Έτσι, συνιστάται να γίνουν άμεσα ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του εντόμου, οι οποίοι πρέπει να επιτυγχάνουν καλή διαβροχή των ραγών που βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας αύξησης. Για την επιτυχή καταπολέμηση της ευδεμίδας συνιστάται επανάληψη του ψεκασμού ανάλογα με την εξέλιξη της πτήσης του εντόμου, την ένταση προσβολής του αμπελώνα και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο ή οινοποιήσιμο αμπέλι).








Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίες εβδομάδες ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας του περονοσπόρου στο αμπέλι, ενώ ευνοείται και η ασθένεια του ωιδίου σε ευαίσθητες λευκές ποικιλίες. Έτσι, συνιστάται να γίνει ψεκασμός για την αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών ιδιαίτερα σε αμπελώνες που εμφανίζουν πρόβλημα κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις συχνές βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας  των τελευταίων ημερών που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

Σε αμπέλια που εμφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο πρέπει να γίνεται καταπολέμηση του εντόμου σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Συστήνεται στους παραγωγούς όταν εφαρμόζουν συνδυασμένη καταπολέμηση, να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν περισσότερους του ενός εχθρούς ή ασθένειες και να ελέγχουν τη συνδυαστικότητά τους. 

Τέλος, οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όπως αναγράφονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 κ. Μυλωνόπουλο.

ΕλλάδαΔΑΟΚ Σερρών- Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στις καλλιέργειες της ελιάς και της...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ. Πιερρακάκης: « Έλα μαζί να δούμε πως μπορείς να κάνεις μια επώνυμη αναφορά στο stop-bulling.gov.gr»

Πρόσκληση προς τους μαθητές και τις μαθήτριες να χρησιμοποιήσουν...

Απομακρύνεται προς τα ανατολικά η σαχαριανή σκόνη από σήμερα το απόγευμα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του...

Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας που εμπλέκεται στην δολοφονία του αστυνομικού στον Ρέντη

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας τα μέλη...

Τι απαντά το Αττικόν στην κατηγορία Καλλιάνου για καθυστέρηση εισαγωγής του πατέρα του στη ΜΕΘ

Το νοσοκομείο Αττικόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα