21.6 C
Serres

Δείτε βίντεο: Πυροσβεστική άσκηση «Διά Πυρός 2023» για δασική πυρκαγιά μεγάλης έκτασης στις Σέρρες

Date:

Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας διοργάνωσε η Πυροσβεστική υπηρεσία στις Σέρρες , στο πλαίσιο της άσκησης “Δια πυρός 2023” που διεξάγεται σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις της Επικράτειας από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η επιλογή του Ν. Σερρών, έγινε καθώς το πλούσιο δασικό περιβάλλον, με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς. 

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό της Χρυσοπηγής  η οποία επεκτάθηκε γρήγορα και απείλησε τον οικισμό λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε  σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων και όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρασαββίδης σε μεγάλα συμβάντα έρχεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ το οποίο αναλαμβάνει τον συντονισμό της επιχείρησης 

Στόχος της άσκησης ήταν η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του πυροσβεστικού σώματος, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.


Μάλιστα εφαρμόστηκε και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο Ιόλαος το οποίο αφορά την μερική – ολική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού που απειλείται

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

  1. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Αντιπυρική περίοδο 2023 που ήδη διανύουμε, σας γνωρίζουμε ότι τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2023”. Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας η άσκηση πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, βόρεια του οικισμού της Χρυσοπηγής του Δήμου Σερρών από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας με εκτελεστικό βραχίονα την Π.Υ. Σερρών και με τη συνεργασία όλων σχεδόν των φορέων της Πολιτικής Προστασίας. 
  2. Ασκούμενοι ήταν κυρίως το προσωπικό της ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ (Π.Υ. Σερρών και τα κλιμάκια δικαιοδοσίας της), ενώ υπήρχε συνδρομή από άλλες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης, 2η Ε.ΜΟ.Δ.Ε., Ο.Σ.μη.Ε.Α., Τηλεπικοινωνίες, Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”).
  3. Επιπλέον, στην άσκηση συμμετείχαν και οι υπόλοιποι φορείς της Πολιτικής Προστασίας όπως η ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, ο Δήμος Σερρών (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Δημοτική Αστυνομία), η Διεύθυνση Δασών Σερρών και οι Ένοπλες Δυνάμεις (10ο Σύνταγμα Πεζικού).
  4. Όσον αφορά τις εθελοντικές ομάδες με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, στην άσκηση συμμετείχαν η ΕΠΟΜΕΑ, η ΣΕΑΝΣ, η Αερολέσχη Σερρών, οι Ραδιοερασιτέχνες Σερρών, ο ΟΦΚΑ, ο Ερυθρός Σταυρός και ομάδα υλοτόμων του Δασικού Συνεταιρισμού Άνω Βροντούς.
  5. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που συνετέλεσαν στην εύρυθμη διεξαγωγή της άσκησης και στην καθομολογούμενη επιτυχία της και συγκεκριμένα τους υπαλλήλους του Π.Σ., τους φορείς της ευρύτερης ομπρέλας της Πολιτικής Προστασίας και τις εθελοντικές ομάδες που εδράζουν στην Π.Ε. Σερρών για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διεξαγωγή της άσκησης. Το σύνολο των ασκουμένων που συμμετείχαν στην άσκηση ξεπέρασε τους 130.
ΣέρρεςΔείτε βίντεο: Πυροσβεστική άσκηση «Διά Πυρός 2023» για δασική πυρκαγιά μεγάλης έκτασης...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σαραντίδου Φιλιώ: Προσοχή λίγο με τις επισκέψεις στην Λαϊκή Αγορά ….δεν είναι πανηγύρι!

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Οκτώβρη βλέπουμε περιχαρείς...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 29 Σεπτεμβρίου

Στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι του...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 26χρονος σε τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο στη Θεσσαλονίκη με θύμα έναν 26χρονο...

Στον «ΔΡΟΜΕΑ» η Βαρβάρα Μητλιάγκα – Μήνυμα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας

Στην βιομηχανική περιοχή των Σερρών βρέθηκε η υποψήφια δήμαρχος...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα