10.4 C
Serres

Δέκα μύθοι για τον κοροναϊό – Τι πρέπει να ξέρετε

Date:

Οι μάσκες δεν μπορεί να πλυθούν, ούτε πρέπει να τις απολυμαίνουμε με αντισηπτικό χεριών

 

 

Πολλά έχουν ακουστεί τελευταία για τον κοροναϊό και τι ακριβώς συμβαίνει. Κι ακούστηκα και ορισμένα ψέμματα. Ας δούμε μερικούς μύθους:

1. Ο νέος κορονοϊός μπορεί να φτάσει έως και οκτώ μέτρα μακριά με ένα φτάρνισμα

Δεν ισχύει. Παρότι είναι αλήθεια ότι ο ιός εκβάλλεται μέσω του φταρνίσματος καθώς και του βήχα, «τα αναπνευστικά σταγονίδια φτάνουν σε απόσταση έως και ενός μέτρου». Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η στενή επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει πυρετό ή βήχα.

 

2. Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από το τσίμπημα κουνουπιού

Οχι. Αυτός ο ιός «μεταδίδεται πρωτίστως μέσω της επαφής με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, και δη μέσω των αναπνευστικών σωματιδίων που αποβάλλονται όταν το άτομο αυτό βήχει ή φταρνίζεται», επισημαίνει ο ΠΟΥ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι μπορεί να μεταδοθεί από έντομα.

 

3. Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω νομισμάτων και χαρτονομισμάτων

«Οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πάνω στις επιφάνειες για μερικές ώρες ή και λίγο περισσότερο.

Ένα αντικείμενο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό αν ένας άνθρωπος βήξει ή φταρνιστεί επάνω του ή το αγγίξει». Όμως «ο κίνδυνος μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό μέσω της επαφής με αντικείμενα, όπως νομίσματα, χαρτονομίσματα ή τραπεζικές κάρτες, είναι πολύ χαμηλός» διευκρινίζουν πηγές του ΠΟΥ στην ισπανική «El Pais».

 

4. Ο ιός είναι δυνατόν να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα

Οι κορωνοϊοί δεν έχουν τέτοια ικανότητα. Τα σταγονίδια μέσω των οποίων μεταδίδεται, από το σάλιο ή τις εκκρίσεις της μύτης, «είναι υπερβολικά βαριά για να εξαπλωθούν σε μεγάλες αποστάσεις», επισημαίνει ο ΠΟΥ. Παράλληλα, ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποιεί πως «μόλυνση μπορεί να επέλθει και αν κάποιος αγγίξει τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του έπειτα από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια».

 

5. Οι μάσκες μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν

Όχι, οι μάσκες δεν μπορεί να πλυθούν, ούτε πρέπει να τις απολυμαίνουμε με αντισηπτικό χεριών. «Οι μάσκες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση.








Αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό ή έχει άλλη αναπνευστική λοίμωξη, το μπροστινό μέρος της μάσκας πρέπει να θεωρηθεί μολυσμένο. Για να την απομακρύνετε, μην αγγίξετε καθόλου το μπροστινό μέρος. Μετά την απόρριψή της, πλύνετε οπωσδήποτε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό τζελ».

 

6. Δεν είναι ασφαλές να λαμβάνω γράμματα ή πακέτα από την Κίνα

Είναι ασφαλές. «Χάρη σε παλαιότερες μελέτες, γνωρίζουμε πως οι κορονοϊοί δεν επιβιώνουν για πολύ πάνω σε αντικείμενα όπως οι επιστολές και τα πακέτα».

 

7. Τα κατοικίδια μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο. Ο ΠΟΥ ωστόσο συνιστά το πλύσιμο των χεριών έπειτα από την επαφή με κατοικίδια για την προστασία από διάφορα κοινά βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο, όπως το E.coli και η σαλμονέλα.

 

8. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον νέο ιό

Δεν ισχύει. Εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως αυτό κατά του πνευμονιόκοκκου και της αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β(Hib), «δεν προστατεύουν από τον νέο κορωνοϊό». Πρόκειται για έναν νέο ιό που απαιτεί ένα νέο εμβόλιο, «το οποίο βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία με τη στήριξη του ΠΟΥ».

 

9. Ο καθαρισμός της μύτης με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα αποτρέπει τη μόλυνση

«Παρότι κάποια στοιχεία δείχνουν πως ο τακτικός καθαρισμός της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση έπειτα από ένα κοινό κρυολόγημα, δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει αναπνευστικές λοιμώξεις».

 

10. Ο στεγνωτήρας χεριών μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό μέσα σε 30 δευτερόλεπτα

Ακόμα ένας μύθος. «Για να προστατευτείτε από τον νέο κορωνοϊό», καταλήγει ο ΠΟΥ, «πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή ένα υδροαλκοολικό διάλυμα. Κατόπιν, στεγνώστε τα καλά με χαρτομάντιλα ή ζεστό αέρα».

Πηγή: tanea.gr

ΥγείαΔέκα μύθοι για τον κοροναϊό - Τι πρέπει να ξέρετε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πόνος στη μέση: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση

Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και το...

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Η βαλεριάνα (ρίζα) έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια ως...

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού στο Ιπποκράτειο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού...

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HPV

Με σύνθημα «Έχουμε τη δύναμη» και ένα νέο τηλεοπτικό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα