Δεν είναι υποχρεωτικό το έντυπο αυτοαξιολόγησης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας


Δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη η υποβολή ή η σύνταξη του εντύπου αυτοαξιολόγησης για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας για την μη διάδοση του κορονοϊού όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

 

 

Όπως μάλιστα αναφέρεται υποχρεωτική είναι μόνο η τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας για την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού.

Μετά από ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με το συνημμένο «Έντυπο αυτοαξιολόγησης της επιχείρησης» διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

 

1. Το Έντυπο αυτοαξιολόγησης συνιστά αποκλειστικά και μόνο εργαλείο διευκόλυνσης των επιχειρήσεων με σκοπό τον εντοπισμό, εκτίμηση και αξιολόγηση του ειδικού κινδύνου που συνδέεται με τη διάδοση του κορωνοϊού SARS-COV-2, καθώς και τη λήψη των συναφών μέτρων πρόληψης για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων.

2. Η συμπλήρωση του Εντύπου αυτοαξιολόγησης δεν είναι υποχρεωτική. Αν κι εφόσον συμπληρωθεί δεν είναι υποχρεωτική η κατάθεσή του προς έγκριση ή κοινοποίηση σε καμία Δημόσια υπηρεσία.3. Υποχρεωτική, σε κάθε περίπτωση, είναι η τήρηση από τον εργοδότη των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ο εργοδότης στο πλαίσιο των πάγιων υποχρεώσεων του και σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Ιατρό Εργασίας (όπου προβλέπεται απασχόληση αυτού) οφείλει να εντοπίζει, να εκτιμά και να αξιολογεί τους κινδύνους στο χώρο εργασίας και να προβαίνει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Το «Έντυπο αυτό-αξιολόγησης επιχείρησης αναφορικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2», σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο έχει σκοπό τον αντίστοιχο εντοπισμό, εκτίμηση, και αξιολόγηση του ειδικού κινδύνου που συνδέεται με τη διάδοση του κορωνοϊού SARS-COV-2, καθώς και τη λήψη των συναφών μέτρων πρόληψης για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων, ώστε να επικαιροποιείται η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να διαθέτει.

 

Πηγή dikaiologitika.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *