ΔΕΘ: Ανοίγουν αύριο τις πύλες τους οι εκθέσεις “Philoxenia” και “Hotelia”Σημείο αναφοράς για τον ελληνικό -και όχι μόνο-τουρισμό αναμένεται να αποτελέσει το προσεχές τριήμερο η Θεσσαλονίκη· με επίκεντρο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης.

 

 

Αρχής γενομένης από αύριο, το εκθεσιακό δίδυμο Philoxenia και Hotelia που θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα της ΔΕΘ, έχει ως στόχο την προβολή τουριστικών προορισμών αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των εκθετών.

Με συνολικά 542 εκθέτες από 21 χώρες, 142 εμπορικούς επισκέπτες 4.300 προγραμματισμένα «ραντεβού» μεταξύ των δυο εκθέσεων και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τόσο η Philoxenia όσο και η Hotelia δίνουν έντονο τον παλμό του τουρισμού.

Στη Philoxenia, εκπροσωπούνται όλοι οι τουριστικοί προορισμοί καθώς το «παρών» θα δώσουν όλες οι περιφέρειες της χώρας και πολλοί δήμοι.


Παράλληλα στο πλαίσιο αυτής θα παρουσιαστούν 35 τουριστικές start-ups ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα του διεθνούς της συνεδρίου, που είναι το dark tourism.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα επιχειρηθεί η διερεύνηση του ρόλου που παίζει το σκοτεινό παρελθόν ενός προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και την τουριστική εκμετάλλευση.

Από την άλλη, οι θεματικές ενότητες All About Cafe και All About Gastronomy θα έχουν και φέτος δυναμική παρουσία στο περιθώριο της Hotelia και με πλήθος εκδηλώσεων και εργαστηρίων θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Σε ότι αφορά στη Philoxenia, τιμώμενη χώρα είναι η Πολωνία, τιμώμενη περιφέρεια η Θεσσαλία και τιμώμενος δήμος εκείνος της Τρίπολης.

Φυσικά οι παραπάνω επιλογές μόνο τυχαίες δεν είναι. Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για τις δύο εκθέσεις ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, «όσον αφορά την τιμώμενη χώρα, έχει επετειακό χαρακτήρα αφού φέτος Πολωνία και Ελλάδα γιορτάζουν την 100η επέτειο από την εδραίωση των διπλωματικών τους σχέσεων».

Αναφορικά με τις άλλες δύο επιλογές ανέφερε πως «η μεν Θεσσαλία αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας, ενώ η Τρίπολη, είναι η ίδια η ζωντανή ιστορία».

«Για μια ακόμα χρόνια οι δυο αυτές εκθέσεις θα παρουσιάσουν τις τάσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο», υπογράμμισε επίσης ο κ. Τζήκας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε πως «η διοργάνωση των εκθετών στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και τις προοπτικές του».

Σχολιάζοντας μάλιστα τον μεγάλο αριθμό εκθετών αλλά και των επιχειρηματικών συναντήσεων που θα γίνουν στο περιθώριο των δύο εκθέσεων, ο κ. Ποζρικίδης σημείωσε πως «αποτυπώνουν την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των εκθέσεων».

«Κορυφαίο θεσμό που καθιστά τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς» χαρακτήρισε τη Philoxenia ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καραόγλου, τονίζοντας πως το ΥΜΑΘ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια που ανοίγει δρόμους ανάπτυξης.

Παίρνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος της πολωνικής συμμετοχής, Tomasz Wisniewski, ανέφερε πως οι προετοιμασίες, προκειμένου η Πολωνία να έχει μια αποτελεσματική και ενδιαφέρουσα συμμετοχή, κράτησαν έναν χρόνο ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η χώρα του θα βρίσκεται στην έκθεση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης, σημείωσε πως το σκεπτικό να είναι η πόλη του τιμώμενη χώρα στη φετινή Philoxenia έχει να κάνει και με τη συμπλήρωση 200 χρόνων το 2021 από την ελληνική επανάσταση κατά του Οθωμανικού Ζυγού.

Πρόσθεσε επίσης πως η συμμετοχή της Τρίπολης στην έκθεση γίνεται και με σκοπό την σφυρηλάτηση και την ενίσχυση των δεσμών της με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Για δυναμική παρουσία της Κεντρικής Μακεδονίας στη Philoxenia έκανε λόγο από την πλευρά του ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Θάνος, αφού όπως είπε, θα συμμετέχει στην έκθεση με ένα περίπτερο το οποίο θα έχει πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών.

«Το τριήμερο αυτό να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας», ευχήθηκε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης, Ανδρέας Μανδρίνος χαρακτήρισε τις εκθέσεις γιορτή του Τουρισμού και κάλεσε τον κόσμο να τις επισκεφθεί.

Στα αξιοσημείωτα της φετινής Philoxenia είναι και η πρώτη συμμετοχή της χώρας του Νεπάλ με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΔΕΘ – Helexpo, Αλέξη Τσαξιρλή να σημειώνει πως «αποτελεί τιμή για εμάς η πρώτη συμμετοχή του Νεπάλ».

Οι δύο εκθέσεις θα ανοίξουν τις πύλες τους αύριο και μέχρι την Κυριακή θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες σε μοναδικούς προορισμούς.

 

Πηγή thestival.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *