16.6 C
Serres

Δικαστικό Μέγαρο Σερρών: Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία- Ποιες υπηρεσίες θα στεγαστούν

Date:

Στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Σερρών αναφέρεται με ανάρτησή του ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΝΠΔΔ και Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιωάννης Χατζόπουλος

Ο κος Χατζόπουλος που είναι και ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κου Κώστα Καραμανλή, αναφέρεται αναλυτικά στον γενικό σχεδιασμό αλλά και στις υπηρεσίες που θα στεγαστούν στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών

Για το θέμα ααυτό ο κος Χατζόπουλος μιλά στο Επιλογές και στην στην εκπομπή Κάθε Μεσημέρι με την Ελένη Μωραΐτη 

“Εξέλιξη διαγωνιστικής διαδικασίας

Το cluster των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων Σερρών, Έδεσσας και Κιλκίς και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 120εκ.€.
Για το έργο έχει προκηρυχθεί η πρόσκληση της Α’ Φάσης του διαγωνισμού και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 7 σχήματα, των οποίων τη δεδομένη χρονική στιγμή ολοκληρώνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών της Α΄Φάσης του Διαγωνισμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Για το έργο εκτιμάται να υπάρχει προσωρινός ανάδοχος στο τέλος του Β’ Τριμήνου του 2022 και η σύμβαση για το έργο να υπογραφεί εντός του 2022 και αμέσως μετά να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια.

Στις Σέρρες προβλέπεται η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο έναντι του Πάρκου Ηρώων συνολικής επιφάνειας 12.401,18 τ.μ Σκοπός της ανέγερσης του νέου κτιρίου αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών της πόλης. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών του νέου κτιρίου γίνεται με γνώμονα τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων δικαιοδοσίας των Σερρών.


Γενικός Σχεδιασμός του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Σερρών

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στην πόλη.
Λαμβάνοντας τα ανωτέρω υπόψη, στο νέο κτίριο θα στεγάζονται τα παρακάτω:
• Πρωτοδικείο
• Εισαγγελία Πρωτοδικών
• Ειρηνοδικείο
• Πταισματοδικείο
• Διοικητικό Πρωτοδικείο
• Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων
• Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών

Για κάθε μία από τις ανωτέρω υπηρεσίες περιγράφεται ο προβλεπόμενος σχεδιασμός βάσει του οποίου θα γίνει η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, ως εξής:
Διαμόρφωση Κτιριολογικού Προγράμματος
Καλύπτεται πλήρως το κτιριολογικό πρόγραμμα και οι προδιαγραφές του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαμόρφωση του Δικαστικού Μεγάρου Σερρών που θα στεγάσει τις εξής υπηρεσίες: Πρωτοδικείο, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Ειρηνοδικείο, Πταισματοδικείο, Διοικητικό Πρωτοδικείο, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, Δικηγορικό Σύλλογο και επιτυγχάνεται η βέλτιστη λειτουργικότητα του κτιρίου, των επί μέρους χώρων του αλλά και πιθανή ύπαρξη νέων ή τροποποιημένων λειτουργικών απαιτήσεων.
Οι λειτουργικές κατηγορίες του νέου κτιρίου, όπως παρουσιάζονται στο Κτιριολογικό Πρόγραμμα, αποτελούν ταυτόχρονα και ξεχωριστές ενότητες, οι οποίες είτε αλληλεπιδρούν, είτε ανεξαρτητοποιούνται πλήρως μεταξύ τους, καθορίζοντας έτσι τον βασικό πυρήνα σχεδιασμού. Στη χωροθέτηση των χώρων λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η συχνότητα και η σπουδαιότητα χρήσης τους.

Οι υπηρεσίες που θα στεγαστούν στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών είναι:

• Πρωτοδικείο, αποτελείται από τις εξής λειτουργικές ενότητες:
 ακροατηρίων
 αίθουσες διασκέψεων-ακροάσεων συμβουλίου Πλημ/κων – Ολομέλεια Δικαστών
 γραφειακοί χώροι πρωτοδικείου
• Εισαγγελία Πρωτοδικών, αποτελείται από τη λειτουργική ενότητα
 Γραφειακών χώρων
• Ειρηνοδικείο, αποτελείται από τις εξής λειτουργικές ενότητες:
 αίθουσα ακροατηρίου ειρηνοδικείου
 γραφειακοί χώροι ειρηνοδικείου
• Πταισματοδικείο, αποτελείται από τη λειτουργική ενότητα
 Γραφειακών χώρων
• Διοικητικό Πρωτοδικείο, αποτελείται από τις εξής λειτουργικές ενότητες:
 Αίθουσα ακροατηρίου διοικητικού Πρωτοδικείου
 Γραφειακοί χώροι διοικητικού Πρωτοδικείου
• Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Σερρών, αποτελείται από τις εξής λειτουργικές ενότητες:
 Αίθουσα ακροατηρίου ανηλίκων
 Γραφειακοί χώροι υπηρεσίας ανηλίκων
• Δικηγορικός σύλλογος, αποτελείται από τη λειτουργική ενότητα
 γραφειακών χώρων
• Βοηθητικοί χώροι
Σύνολο προτεινόμενων επιφανειών Δικαστικού Μεγάρου Σερρών
Χώροι Επιφάνειες (τ.μ.)
Σύνολο ωφέλιμης επιφάνειας χώρων 7.433
Προσαύξηση εμβαδού για χώρους κυκλοφορίας, λοιπούς βοηθητικούς χώρους (Η/Μ Εγκαταστάσεις) και τοιχοποιίες 2.986
Σύνολο μικτής επιφάνειας χώρων 10.419

Προσέγγιση σχεδιασμού Νέου Δικαστικού Μεγάρου Σερρών

• Να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες άνεσης και υγιεινής όσον αφορά το περιβάλλον εκπαίδευσης, εργασίας και των λοιπών χώρων εξυπηρέτησης.
• Να παρέχονται οι μέγιστες δυνατές λειτουργικές και εργασιακές διευκολύνσεις στους χρήστες και τους εργαζόμενους του κτιρίου.
• Να διαφυλάσσεται η ασφάλεια χρηστών και εργαζομένων, του κτιρίου και της κινητής περιουσίας και εξοπλισμού.
• Να παρέχεται η μέγιστη δυνατότητα και ευελιξία σε αναδιαρρυθμίσεις χώρων και οργανωτικές υπηρεσιακές αναδιαρρυθμίσεις, με τις ελάχιστες οικοδομικές εργασίες και «μερεμέτια».
• Να εξασφαλίζεται η μέγιστη αξιοπιστία και το μικρότερο δυνατό λειτουργικό κόστος, τόσο όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση, όσο και το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων.
• Η μεγάλη διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων
• Η λειτουργία του κτιρίου να μην παρενοχλεί την χρήση του και το περιβάλλον του (π.χ. θόρυβος, δονήσεις, οσμές, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία)
• Να παρέχονται οριζόντιες και κατακόρυφες οδεύσεις των δικτύων (shafts) που να εξασφαλίζουν την επισκεψιμότητα, τον έλεγχο αξιόπιστης λειτουργίας τους και την ευχερή συντήρησή τους. Η πρόβλεψη αυτή θα καλύπτει όλα τα δίκτυα των διαφόρων εγκαταστάσεων.
• η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου με την εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης ΑΠΕ.
Σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες του έργου θα επιδιωχθεί ο όλος σχεδιασμός να δώσει ιδιαίτερο βάρος στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της εξοικονόμησης ενέργειας όπως παρακάτω:
• Ο τελικός σχεδιασμός του κελύφους θα επιδιωχθεί να επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση των ηλιακών κερδών κατά την χειμερινή περίοδο, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών, ώστε να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό η ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση.
• Παράλληλα, να επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση και κατανομή του φυσικού φωτός στο χώρο του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
• Σχεδιασμός συστημάτων με δυνατότητα εξασφάλισης ελεύθερης ψύξης (Free cooling) για την πλήρη εκμετάλλευση των ευνοϊκών συνθηκών περιβάλλοντος
• Επιλογές συστημάτων ανάκτησης ενέργειας
• Σχεδιασμός και υπολογισμός των δικτύων νερού με εξισορρόπηση με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών και την κάλυψη όλων των συστημάτων στις συνθήκες αιχμής, χωρίς άσκοπες καταναλώσεις
• Μελέτη συμπεριφοράς του κτηρίου και των εγκαταστάσεων σε ενδιάμεσες περιόδους με μειωμένες απαιτήσεις, και σχεδιασμό λύσεων μεταβλητής ισχύος, για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων στις διακυμάνσεις των φορτίων.
• Σχεδιασμός του Συστήματος Ελέγχου και Διαχείρισης Εγκαταστάσεων με τρόπο που να εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων και την αποφυγή άσκοπων καταναλώσεων (έλεγχος φωτισμού, κλιματισμού κ.λπ.)
• Χρήση συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας με τεκμηριωμένη υψηλή απόδοση με διαρκή στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. αντλίες θερμότητας, ανελκυστήρες κ.λπ..)
• Οι κύριοι χώροι Η/Μ Εγκαταστάσεων του κτιρίου θα επιδιωχθεί να έχουν επαρκείς διαστάσεις και να χωροθετηθούν σε εύκολα προσβάσιμες και σχετικά κεντροβαρικές θέσεις, ως προς τις διάφορες καταναλώσεις, ώστε να επιτευχθεί μείωση του λειτουργικού κόστους και να είναι ευχερής η συντήρησή τους.
• Ο σχεδιασμός των Η/Μ κτιριακών εγκαταστάσεων και η επιλογή του σχετικού εξοπλισμού (διατάξεων και συστημάτων κλιματισμού – αερισμού και φωτισμού) θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού τόσο σε συνθήκες σχεδια¬σμού υπό πλήρες φορτίο όσο και σε συνθήκες μερικού φορτίου, την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απωλειών στα συστήματα διανομής, την ελαχιστοποίηση του αναγκαίου χρόνου λειτουργίας του σχετικού εξοπλισμού και των υποσυστημάτων των εγκαταστάσεων μέσω κατάλληλων συστημάτων ελέγχου και την επιλογή δόκιμου εξοπλισμού και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
Θα γίνει χρήση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και συμψηφισμό της με την καταναλισκόμενη ενέργεια (netmetering).
Ioannis Chatzopoulos – Ιωάννης Θ. Χατζόπουλος”

ΕλλάδαΣέρρεςΔικαστικό Μέγαρο Σερρών: Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία- Ποιες υπηρεσίες θα στεγαστούν

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Χρυσοχώραφα Σερρών: Πανηγυρικός Εσπερινός και η Περιφορά της εικόνας των Αγίων Κων/νου και Ελένης -φωτο

Με Λαμπρότητα, κατάνυξη και πλήθος πιστών πραγματοποιήθηκε ο Μέγας...

Σέρρες: Ο Άγγελος Συρίγος για το ΔΙΠΑΕ Σερρών -video

Για την πρόταση της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ Σερρών σχετικά...

Σέρρες: Με Μεγάλη επιτυχία η Eθελοντική Αιμοδοσία στο ΕΠΑΛ Ηράκλειας- video

Με Μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου η...

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου στο Επιλογές

Καλεσμένη στο Επιλογές και στην εκπομπή Κάθε Μεσημέρι με...