26.7 C
Serres

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ ήταν καλά – Εκτός ΜΕΘ έχουμε “ανεξήγητα” συμπτώματα»

Date:

Με ένταση έκλεισε η κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα, ο οποίος κλήθηκε από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου να απαντήσει για τον ρόλο του ως συντονιστής μεταμοσχεύσεων.

Ο κ. Ηλιάδης δέχθηκε ερώτηση από τον συνήγορο «αν αποστέλλει όργανα παιδιών για μεταμοσχεύσεις» στην οποία απάντησε εκνευρισμένος πως «δεν είμαι κούριερ» και δηλώνοντας περήφανος για την συνεισφορά του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είπε στον Αλέξη Κούγια πως οι ερωτήσεις του είναι «προσβολή για τους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα».

Νωρίτερα ο κ. Ηλιάδης αναφερόμενος σε «ανεξήγητα επεισόδια» ο μάρτυρας τόνισε πως η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή είχε πολύ αυξημένα επίπεδα τροπονίνης, πράγμα αναμενόμενο λόγω της κατάστασης του παιδιού. Ωστόσο αργότερα είπε, εμφανίζονταν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης τα οποία έπεφταν ραγδαία. «Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Η γιατρός ακόμα μου ανέφερε για μυδρίαση, διαστολή της κόρης, στο μάτι της Τζωρτζίνας, κάτι που όπως τόνισε μπορεί να προκληθεί από χρήση φαρμάκων. Η κεταμίνη για παράδειγμα προκαλεί μυδρίαση», είπε.

Ο μάρτυρας που αποκαλούσε την Τζωρτζίνα είτε «η μικρή μας ασθενής» είτε «Τζωρτζινίτσα» περιέγραψε όσα έγιναν από την εισαγωγή του παιδιού στην ΜΕΘ του Ρίου μετά την ανακοπή μέχρι που το παιδί διακομίσθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού στην Αθήνα. Ανέφερε όλες τις ενέργειες του και όλες τις επικοινωνίες που είχε με συναδέλφους του από κεντρικά νοσοκομεία ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό για το παιδί.

Όπως είπε, μετά την αποσωλήνωση «αποφασίσαμε για την προστασία της μικρούλας, για να μην κινδυνεύσει, να διακομισθεί με γιατρό στο Ωνάσειο. Εκεί μπήκε απινιδωτής και ρυθμίστηκε η βηματοδότηση στους 60 παλμούς. Μετά επέστρεψε πίσω στη μονάδα που ήταν στο Ρίο για να παρακολουθήσουν το εμφύτευμα απινιδωτή που είχαν τοποθετήσει. Η αποκατάσταση της Τζωρτζινας είχε ήδη ξεκινήσει» είπε ο μάρτυρας περιγράφοντας στην συνέχεια τις ενέργειες για «όσο μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα».

Μετά το εξιτήριο, όπως είπε ο κ.Ηλιάδης «υπήρξε επικοινωνία με τη μητέρα της Τζωρτζίνας όπου μου ανέφερε κάποια συμπτώματα. Αφορούσαν συμπτώματα εμετών, ήταν μη ειδικά. Αυτό που πρότεινα ήταν ότι θα είναι καλύτερο να είναι στο χώρο του νοσοκομείου. Μπήκε στο νοσοκομείο, έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν».

Όπως τόνισε «η Τζωρτζίνα υπό τη δική μας παρακολούθηση ήταν σε ήρεμη κατάσταση. Ο εγκεφαλογράφος ήταν ήρεμος, τα καρδιογραφήματα πάντα φυσιολογικά και κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιούνταν».

Πρόεδρος:Τα επεισόδια με σπασμούς, που υποχωρούσαν αυτόματα διαπιστώθηκαν από τους γιατρούς;

Μάρτυρας: Δεν διαπιστώθηκαν ποτέ. Μελέτησα τα δύο βίντεο, με κανέναν τρόπο δεν καταγράφουν επεισόδιο σπασμών. Εμφανίζεται ένα ένα παιδί που κλαίει και γενικά εικόνα που είναι αναμενόμενη. Ζήτησα να τραβηχτούν βίντεο του παιδιού και υπάρχει βίντεο του μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένο το παιδί.

Όσον αφορά τα επίμαχα επεισόδια σε ερώτηση της προέδρου για αυτά τα συμπτώματα σπασμών μόνο όταν το παιδί ήταν κοντά στη μητέρα του και όχι όταν μεταφερόταν σε θάλαμο ΜΕΘ ο μάρτυρας είπε «υπάρχει εξήγηση! Θα σας πάω πίσω στα red flags της πλασματικής διαταραχής (συνδρόμου Μινχάουζεν)».


Ο κ. Ηλιάδης είπε πως η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού προκειμένου να γίνει εγκεφαλική καταγραφή, κάτι που δεν γινόταν στην Πάτρα. «Τηλεφώνησα στο νοσοκομείο και ενημέρωσα. Με πήρε τηλέφωνο η καρδιολόγος και μου είπε “έχω δει υπερηχογραφικά την μικρή δεν έχει τίποτα”».

Πρόεδρος: Σας πήρε τηλέφωνο η μητέρα την ώρα της ανακοπής στο Αγλαΐα Κυριακού. Θυμάστε τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ναι απλά το διατύπωσε. Δεν θυμάμαι κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Μου είπε «η μικρή έπαθε ανακοπή και της κάνουν ΚΑΡΠΑ». «Της είπα σε παρακαλώ θα αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους. Μετά από λίγη ώρα με ενημέρωσε ότι κατέληξε η μικρή και από κείνη τη στιγμή δυστυχώς δεν είχα άλλη επικοινωνία με τη μητέρα».

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις των γονιών όσο το παιδί ήταν στο Ρίο είπε πως ο πατέρας έκανε πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει και αν μπορεί να γίνει κάτι άλλο ενώ η μητέρα πιο πολύ άκουγε παρά ρωτούσε.

«Δεν είχε την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου. Κάθε γονιός όμως αντιδρά διαφορετικά. Αν μου έκανε εντύπωση; Ναι, ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας».

Ο γιατρός είπε πως η μητέρα αντιλαμβανόμενη πως είχε κάνει εντύπωση ή σχολιαζόταν η συμπεριφορά της, του είχε πει «παγοκολώνα θα με βλέπετε! Έχω περάσει πολλά! Το συναίσθημα μου δεν θα το βγάλω».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Απριλίου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΔίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ ήταν καλά - Εκτός ΜΕΘ έχουμε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εγκαινιάσθηκε σήμερα ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός στο Καστελλόριζο- Δείτε φωτογραφίες

Εγκαινιάσθηκε σήμερα ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός στο...

Αρματοφόρο όχημα του στρατού παρέσυρε γυναίκα στον Ωρωπό

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή του Ωρωπού. Συγκεκριμένα,...

Καρδίτσα: Υποχωρούν τα νερά, τα προβλήματα όμως παραμένουν στα χωριά του δήμου Παλαμά

Με την υποχώρηση των νερών, υποχωρούν σιγά σιγά και...

Η Ελλάδα με τη φρεγάτα Αιγαίον ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη»

Η διοίκηση της δύναμης της επιχείρησης «Ειρήνη» περνάει σήμερα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα