18.7 C
Serres

Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες «έλυσαν» υπόθεση φόνου που έγινε πριν από 33.000 χρόνια

Date:

Η Κατερίνα Χαρβάτη του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και η Έλενα Κρανιώτη του Πανεπιστημίου Κρήτης έγιναν ντετέκτιβ της παλαιολιθικής εποχής.

 

Μια υπόθεση φόνου 33.000 χρόνων έλυσε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής δύο Ελληνίδες επιστήμονες. Οι ειδικοί, αφού μελέτησαν ανθρώπινο κρανίο που είχε εντοπιστεί στη νότια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας,

 

από την Ωρινάκια περίοδο της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, διαπίστωσαν ότι ο άτυχος πρόγονός μας είχε βρει το θάνατο μετά από διπλό χτύπημα με αντικείμενο σαν ρόπαλο, το οποίο κρατούσε αριστερόχειρας.

Το κρανίο είχε ανακαλυφθεί από μεταλλωρύχους το 1941 σε σπήλαιο, αλλά μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν αν η τρύπα στην επιφάνειά του είχε προκληθεί πριν ή μετά θάνατον. Η ομάδα ερευνητών που έλυσε το μυστήριο είχε επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και την επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS One», αφού μελέτησαν το εύρημα με υπολογιστική τομογραφία και άλλες μεθόδους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για φόνο.

 

ερευνήτριες1 epiloges tv








 

«Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα κατάγματα στο κρανίο δεν μπορεί να είχαν δημιουργηθεί μετά το θάνατο ή από μια τυχαία πτώση. Αντίθετα, ταίριαζαν πολύ με τα αναμενόμενα κατάγματα λόγω τραυματισμού στο κεφάλι από ένα αμβλύ αντικείμενο. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο άνδρας σκοτώθηκε από αυτό το χτύπημα. Όσον αφορά το πώς και το γιατί αυτό συνέβη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», σχολίασε η Χαρβάτη στο Live Science.

«Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα κατάγματα στο κρανίο δεν μπορεί να είχαν δημιουργηθεί μετά το θάνατο ή από μια τυχαία πτώση. Αντίθετα, ταίριαζαν πολύ με τα αναμενόμενα κατάγματα λόγω τραυματισμού στο κεφάλι από ένα αμβλύ αντικείμενο»

Πάντως οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο δολοφόνος ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα (το σώμα του οποίου δεν έχει βρεθεί) και κρατούσε το αντικείμενο μάλλον με το αριστερό του χέρι, άρα ήταν αριστερόχειρας, καθώς το τραύμα που προκάλεσε, ήταν στο δεξί μέρος του κρανίου, αν και δεν αποκλείεται να κρατούσε το φονικό όπλο και με τα δύο χέρια του. «Η Ανώτερη Παλαιολιθική ήταν μια εποχή αυξανόμενης πολιτισμικής πολυπλοκότητας και τεχνολογικής προόδου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βίαιη διαπροσωπική συμπεριφορά και ο φόνος ήταν επίσης μέρος του “ρεπερτορίου” συμπεριφορών αυτών των πρώτων σύγχρονων Ευρωπαίων», γράφουν οι επιστήμονες.

 

womantoc

ΕλλάδαΔύο Ελληνίδες ερευνήτριες «έλυσαν» υπόθεση φόνου που έγινε πριν από 33.000 χρόνια

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 – «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»

Σχεδόν έξι χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της...

Μυτιλήνη: Ο στολισμένος με τα σαλκίμια, ανοιξιάτικος Μόλυβος

Τα «μωβ ποτάμια» του Μολύβου στη βόρεια Λέσβο, απλώθηκαν...

Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο για ισχυρές καταιγίδες

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη σε κατοίκους της Θεσσαλίας,...

Αυτές είναι οι 198 απάτητες παραλίες όπου απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Για πρώτη φορά καθορίζονται οι “απάτητες παραλίες“, στις οποίες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα