9.7 C
Serres

Έ. Αχτσιόγλου: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή στη Θεσσαλία

Date:

Για «τεράστιες ευθύνες» σε σχέση με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία κατηγόρησε την κυβέρνηση η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ρ/σ «Real Fm 97,8».

Είπε ότι «η Θεσσαλία έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα» και επισήμανε: «Πρώτα απ’ όλα είχαμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Έχουμε ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές. Υπάρχουν τραγικές συνέπειες στην τοπική και στην εθνική οικονομία, στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία». Επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας από τα λιμνάζοντα νερά και ότι «υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα και στην επιβίωση των ανθρώπων στην περιοχή».

Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες σε τρία επίπεδα». Πρώτον, στην πρόληψη, «όπου δεν έγιναν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα». «Πριν από τρία χρόνια είχαμε τον “Ιανό” και στην περιοχή έπεσαν περίπου 700 εκατομμύρια. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει», τόνισε. Προσέθεσε, δεύτερον, ότι «δεν υπήρξε σοβαρή παρέμβαση τη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο». Τρίτον, «στην αντιμετώπιση των συνεπειών υπάρχει απουσία και έλλειψη του κρατικού μηχανισμού».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι «μίλησε για τα 2,2 δισ., τα οποία δεν είναι νέο χρήμα, ήταν υπάρχοντες αναξιοποίητοι πόροι» και σημείωσε: «Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης; Επίσης, έχει 0% απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά έργα, 0% για τα έργα πολιτικής προστασίας και 2% απορρόφηση για δασοπροστασία». Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια» και προσέθεσε ότι «χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία και την αξιοποίηση των πόρων, έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση τη στιγμή της εκδήλωσης ακραίων φαινομένων γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ, αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές ενόψει χειμώνα». Η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την εξαίρεση των δαπανών, για την αποκατάσταση των καταστροφών, από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας περί πρωτογενών πλεονασμάτων».


Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι «οφείλουμε, μπορούμε και αξίζουμε να ζήσουμε καλύτερα». «Πιστεύω», είπε, «ότι με εμένα στο τιμόνι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική στους πολίτες, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που έχει υποτάξει την κοινωνία σε μία καθημερινότητα εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών». Υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ισχυροποιήσει εκ νέου τους δεσμούς του με την κοινωνία» και ότι «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουνε μία πορεία από τα κάτω και να βρεθούμε παντού, για να δημιουργήσουμε και πάλι πλειοψηφική δυναμική».

Για την ενότητα του κόμματος τόνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα. Για εμένα το να είμαστε όλοι μαζί είναι το ελάχιστο, είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε κάθε μέρα και έναν περισσότερο. Όταν είσαι κυβερνητικό κόμμα επιδιώκεις να ασκήσεις τη μέγιστη δυνατή πολιτική και ιδεολογική επιρροή στην κοινωνία».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «η πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και ως τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική».

ΠολιτικήΈ. Αχτσιόγλου: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή στη Θεσσαλία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου για τον Σούνακ στον ΑΝΤ1: Διπλωματική απρέπεια των Βρετανών

Μιλώντας για την ακύρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με...

Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να στηρίξουμε ΜμΕ και εργαζόμενους

«Είναι σύνηθες να λέμε ότι είμαστε σε κρίση αλλά...

Στ. Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση του Ρ. Σούνακ – Απαιτούμε σεβασμό απ’ όλους στους θεσμούς και τα δίκαιά μας

«Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα