23 C
Serres

ECONOMIST: Εστιάζοντας στη μείωση των ανισοτήτων σχετικά με τον καρκίνο στην Ευρώπη

Date:

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ECONOMIST «GREECE’S AGENDA TO COMBAT CANCER», δηλαδή η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου, ο Laurent Louette, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και σύνδεσμος της χώρας για τον οργανισμό «Vaccines Europe» σημείωσε ότι «με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουμε μια σαφή εικόνα για το προφίλ των χωρών» αναφορικά με τον καρκίνο, αλλά και τις ανισότητες γύρω από αυτόν. «Η αποστολή μας είναι μια: είναι η δημόσια Υγεία», σημείωσε ο Laurent Louette, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη η οποία δε θα έχει περιπτώσεις καρκίνου, οι οποίοι μπορούν να αποτραπούν μέσω εμβολιασμού και νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια για τον HPV και άλλους ιούς».

«Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία αυτή τη στιγμή να προσφέρουμε μια Ευρώπη απαλλαγμένη από καρκίνους, οι οποίοι μπορούν να αποτραπούν, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές, οι ενήλικοι του αύριο να είναι απαλλαγμένοι από αυτό τον κίνδυνο», τόνισε ο κ. Louette και εξειδίκευσε δύο δέσμες μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, η πρώτη δέσμη συνίσταται «στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού με την κατάλληλη υποδομή για να προσφέρουμε άνετη και δωρεάν πρόσβαση στον εμβολιασμό με βεβαίως κατάλληλη και βιώσιμη χρηματοδότηση». Η δεύτερη δέσμη μέτρων επικεντρώνεται στην καλύτερη γνώση, διότι «όταν ξέρεις τι συμβαίνει, τότε μπορείς να το βελτιώσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Louette. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια δεδομένα στην Ευρώπη αλλά είναι κάπως ατάκτως ειρημένα. Πρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα της απόδοσης του κάθε προγράμματος. Εδώ παρεμβαίνει και ο ρόλος των ανισοτήτων. Κάποιες χώρες τα πάνε περισσότερο καλά ή λιγότερο καλά. Η Ελλάδα είναι κάπου στη μέση. Σε ό,τι αφορά το HPV για τα κορίτσια είναι στο 75%, απέχουμε από το στόχο του 90% αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε ο σύνδεσμος του φορέα «Vaccines Europe». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα δεδομένα του ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να διασυνδεθούν με το πρόγραμμα καταπολέμησης του καρκίνου, διότι «εάν όλα αυτά τα ομαδοποιήσουμε και τα ενώσουμε, θα έχουμε δεδομένα πιο αξιόπιστα και προσβάσιμα. Θα έχουμε δεδομένα για τους εφήβους, προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για τον εμβολιασμό τους, διότι εκεί ρίχνουμε το βάρος μας αυτή τη στιγμή και νομίζω η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Laurent Louette.

«Συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάπτυξη ενός προφίλ καρκίνου για την κάθε χώρα για να παρακολουθήσουμε ποιες είναι οι ανισότητες που υφίστανται στην επικράτεια της Ευρώπης», επεσήμανε από την πλευρά της μέσω βιντεοκλήσης η οικονομολόγος για ζητήματα Υγείας του ΟΟΣΑ Caroline Berchet. Η ίδια υπογράμμισε ότι «το άχθος του καρκίνου στην Ευρώπη είναι μεγάλο, οδηγεί σε μεγάλες ανισότητες και είναι η 2η πιο συχνή αιτία θανάτου για το 2019». Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΟΟΣΑ, οκτώ χώρες βελτιώνουν τα νούμερά τους σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση, ενώ συνολικά για τα 28 κράτη η εικόνα είναι ότι η θνητότητα μειώνεται την τελευταία δεκαετία κατά 10% στους άνδρες και κατά 5% στις γυναίκες όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. «Βασικό εύρημα της δουλειάς μας ήταν ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες εντός της κάθε χώρας, δηλαδή μεγάλη ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών εντός της κάθε χώρας», τόνισε η κ. Berchet.

Από την πλευρά του, ο ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας σχολίασε ότι «οι ανισότητες είναι μια επιλογή την οποία κάνουμε ηθελημένα ή αθέλητα, ανάλογα με τις ιεραρχήσεις που βάζουμε και τι κίνητρα δίνουμε στα συστήματα Υγείας να αναπτυχθούν». Όπως είπε ο ίδιος, η αύξηση των ανισοτήτων γίνεται ακόμα πιο διαυγής στην ογκολογία ακριβείας (precision). Ο κ. Μπουκοβίνας αναφέρθηκε σε κάποιες «αρνητικές πρωτιές» όπως τις χαρακτήρισε, δηλαδή στο γεγονός ότι στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού η Ελλάδα είναι «25η ανάμεσα σε 28 χώρες, από όλες τις απόψεις: από την έγκαιρη διάγνωση, μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα». Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα κρατάει την θετική πρωτιά της πρόσβασης του ασθενούς στα ιατρικά προσωπικά του δεδομένα.








Μεταξύ των παρατηρήσεών του, ο κ. Μπουκουβίνας υπογράμμισε ότι «η χώρα η οποία ξοδεύει πιο πολλά και έχει μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα είναι αυτή που θα ζήσουν οι άνθρωποί της περισσότερο», ενώ έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας δείχνει ότι «η ηλικία, η εκπαίδευση, το επάγγελμα, το εισόδημα» επηρεάζουν καθοριστικά «την πρόσβαση στο τεστ και άρα, στην έγκαιρη διάγνωση», γεγονός που πέραν των ανισοτήτων που αποκαλύπτει, επίσης, επηρεάζει ξεκάθαρα την εξέλιξη της πορείας του ασθενούς.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαECONOMIST: Εστιάζοντας στη μείωση των ανισοτήτων σχετικά με τον καρκίνο στην Ευρώπη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο σε σχολείο στην Πάτρα

Ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, 17 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που συγκρούστηκε με λεωφορείο- φωτογραφίες

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια....

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις...

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα