Εικόνα του Παντοκράτορα με την υπογραφή του Μητροπολίτη Σμύρνης στο Κειμηλιαρχείο της Ι. Μ. Σερρών

Μία ξεχωριστή και ανέλπιστη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης αποτελεί η πρόσφατη (17-9-2019) απόκτηση διά δωρεάς ενός σπανίου, ως προς την προέλευσή του, ιερού θρησκευτικού κειμηλίου,

 

Stoiximan 300×250

διά του οποίου εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο η πλούσια συλλογή του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου «Ψυχής Άκος» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

 

Πρόκειται για την φορητή εικόνα του Χριστού Παντοκράτορος, διαστάσεων 22,1×17,7 εκατ., η οποία φέρει ιδιόχειρη υπογραφή του από Δράμας αγίου εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου.

 Ο Κύριος εικονίζεται σε προτομή, σε αυστηρά μετωπική στάση, στον τύπο του Παντοκράτορα. Με το δεξί χέρι ευλογεί και με το αριστερό κρατάει ανοιχτό κώδικα ευαγγελίου, στον οποίο είναι αναγραμμένο σε ρωσική γλώσσα με μεγαλογράμματη γραφή ευαγγελικό χωρίο.

Φοράει ροδοκόκκινο χιτώνα με χρυσό σιρίτι και γαλαζοπράσινο ιμάτιο, με χρυσοκόσμητη ταινία στην παρυφή του. Το κεφάλι του πλαισιώνει ένσταυρος φωτοστέφανος, που ορίζεται με διπλή γραμμή, με την τυπική επιγραφή Ο ΩΝ στις κεραίες του σταυρού.

Η μορφή του Σωτήρος Χριστού απεικονίζεται πάνω σε χρυσό κάμπο. Στην πίσω πλευρά της εικόνας αναγράφεται με μικρογράμματη ιδιόχειρη γραφή η επιγραφή: «Ἐνθύμιον ιερόν ἐκ τῆς Ἁγίας πόλεως Ἱερουσαλήμ. Δράμα 6 8/βρίου 1906. † ὁ Δράμας Χρυσόστομος».

 

 

Η ιερά εικόνα προσεφέρθη στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο για την συλλογή του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου της Εκκλησίας των Σερρών «Ψυχής Άκος», από τον πολιό Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Γεωργουδάκη, συνταξιούχο κληρικό της τοπικής μας Εκκλησίας.

 

Η ιερά εικόνα αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του σεβασμίου, φιλοτίμως, θεοφιλώς και αποδοτικώς εισέτι διακονούντος κληρικού της Εκκλησίας των Σερρών.

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *