28.1 C
Serres

ΕΚΑΒ : Τι λένε οι εργαζόμενοι για τη μάχη τους με τον αόρατο εχθρό

Date:

Είναι οι ήρωες της μάχης με τον κορονοϊό μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Ο λόγος για το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) που με αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον του για να σώσουν όσους νοσούν από την Covid-19.

 

 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και συνομίλησε με τον πρόεδρό του και εργαζόμενους σύμφωνα με τους οποίους πριν καν ο κορονοϊός έρθει στην Ελλάδα εκείνοι έκαναν ασκήσεις ετοιμότητας για να είναι προετοιμασμένοι.

 

Μειωμένες κατά 50% οι διακομιδές

Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ κάνουν την κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς τα κρούσματα μειώνονται. Η «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας φαίνεται και από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Την τελευταία εβδομάδα οι διακομιδές ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν μειωθεί κατά 50%.

«Την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέραμε καθημερινά 90 ύποπτα περιστατικά , εκ των οποίων τα 20-25 ήταν διαπιστωμένα, αυτή την εβδομάδα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στο μισό, περίπου 40 ύποπτα περιστατικά μεταφέρονται την ημέρα και από αυτά, περίπου τα 10 είναι διαπιστωμένα περιστατικά κορονοϊού».

 

εκαβ κορονοιος 4

 

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βασιλείου, υπεύθυνος του κέντρου του ΕΚΑΒ, κάνοντας λόγο για «φάση ύφεσης όσο αφορά τα νούμερα που έχει η υπηρεσία». Σε αυτό, όπως λέει, έπαιξε σημαντικό ρόλο η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, η συμμόρφωση των πολιτών ως προς τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών και η καλή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 από την υπηρεσία γίνεται μέχρι στιγμής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναφέρει ο κ. Βασιλείου και προσθέτει ότι το ΕΚΑΒ άρχισε να προετοιμάζεται πριν εμφανιστεί κρούσμα στην Ευρώπη.

«Κάναμε ασκήσεις αντιμετώπισης και διακομιδής περιστατικών covid 19.Υπήρχε σχεδιασμός της αντιμετώπισης της πανδημίας ανάλογα τις φάσεις μετάδοσης που θα είχε», καταλήγει.

 

Έγκαιρη προετοιμασία του ΕΚΑΒ

 

Για την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΚΑΒ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Νικόλαος Παπαευσταθίου.

 

«Κινητοποιηθήκαμε έγκαιρα- από τα τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου – προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Οργανωθήκαμε σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές μας διαδικασίες τόσο σαν ΕΚΑΒ όσο και σαν Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (σ.σ. από τον Οκτώβριο το παλιό ΕΚΕΠΥ, έχει συνενωθεί με το ΕΚΑΒ) και με βάση αυτή τη συνένωση προσπαθήσαμε να συντονιστούμε και να οργανώσουμε τόσο τον προνοσοκομειακό χώρο δηλαδή τα ασθενοφόρα, τις κινητές μονάδες, τις αεροδιακομιδές όσο και τον νοσοκομειακό χώρο, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών των ασθενών με Covid-19».

 


 

Ο κ. Παπαευσταθίου υπογραμμίζει ότι το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ασκήσεων ετοιμότητας τόσο προγραμματισμένες όσο και έκτακτες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19, αλλά και σε νοσοκομεία που σε δεύτερο χρόνο θα χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση που είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Επίσης, οργανώθηκε ένα «άρτιο σύστημα» αεροδιακομιδών, με πλωτά, αλλά και μέσα της πολεμικής αεροπορίας έτσι ώστε «να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της νησιωτικής χώρας», όπου περιστατικά Covid-19 θα έπρεπε να διακομιστούν σε νοσοκομεία αναφοράς.

«Φτάσαμε στο σημερινό σημείο, κάτω από την καθοδήγηση του ενιαίου συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, τόσο τα ασθενοφόρα όσο και οι υγειονομικοί σχηματισμοί να μπορούν να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον ιό ή τα ύποπτα περιστατικά να διακομίζονται με ασφάλεια στους υγειονομικούς σχηματισμούς, αλλά και η αλυσίδα διακομιδής ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας να μην διαταραχθεί».

«Προσπαθούμε» συνεχίζει «με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν προκύψει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, «κρατώντας την αλυσίδα πάρα πολύ σφιχτή, έτσι ώστε να αποφύγουμε περιστατικά περαιτέρω διάδοσης και στους υγειονομικού σχηματισμούς ακριβώς με το σύστημα επιτήρησης το οποίο έχουμε αναπτύξει».

Μάλιστα σημειώνει ότι η αυστηρή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και η τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί από την διοίκηση του ΕΚΑΒ έχουν ως αποτέλεσμα μηδενικά κρούσματα προσβολής του προσωπικού.

 

εκαβ κορονοιος 5

Διακομιδή κρουσμάτων σε κάψουλα αρνητικής πίεσης

«Οι αεροδιακομιδές συνεχίζουν το έργο τους 24 ώρες το 24ωο, 365 μέρες. Από τη βάση των αεοδιακομιδών του ΕΚΑΒ, η οποία βρίσκεται μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας εξακολουθούμε να επιχειρούμε όπως πάντα. Η διαφορά βέβαια είναι ότι στα κρούσματα του κορονοϊού, είτε τα επιβεβαιωμένα, είτε τα ύποπτα, εφαρμόζουμε πιο αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας ώστε, το πτητικό μέσο το οποίο ανήκει στην πολεμική αεροπορία και έχει και άλλες αποστολές να είναι έτοιμο με το που θα φτάσουμε να μπορεί να εκτελέσει και άλλη αποστολή», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Πύρρος διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ.

Διευκρινίζει ότι αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται για τη διακομιδή κρουσμάτων κάψουλα αρνητικής πίεσης και βέβαια και τα πληρώματα, οι διασώστες και οι γιατροί του ΕΚΑΒ είναι ντυμένοι με αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας, δηλαδή τη λευκή στολή, τη μάσκα υψηλής προστασίας και τα γυαλιά.

Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, ενεργοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις οι οποίες απειλούν τη δημόσια υγεία και αποστολή της είναι η διαχείριση σε προνοσοκομειακό κα ινοσοκομειακό επίπεδο όλων των περιστατικών, είτε ύποπτων είτε επιβεβαιωμένων που αφορούν τη νόσο covid 19, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Ομάδας, γιατρός Αναστασία Ζυγούρα.

Όπως μας εξηγεί σε αυτή τη φάση διαχειρίζονται και συντονίζουν τη διακομιδή των ασθενών από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία αναφοράς και ταυτόχρονα, καταγράφουν και στοιχεία σχετικά με αυτή τη διακομιδή. «Παρακολουθούμε με αυτό τον τρόπο την κρίση και την εξέλιξη της έτσι ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να επέμβουμε εάν χρειαστεί, να ανεβούμε επίπεδο στην διαχειριστή της.

Τέλος, ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρθηκε και στην «υπερκατάχρηση» κάποιες φορές των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από τους πολίτες.

«Το έχουμε δει πλέον να αποδεικνύεται με νούμερα γιατί σε ό,τι αφορά τα περιστατικά του ΕΚΑΒ εκτός κορονοϊού, σε ένα ποσοστό της τάξης του 50 έως και 60%, σε κάποια παραρτήματα και τομείς, έχουν μειωθεί, που σημαίνει ότι μιλάμε για υπερκατάχρηση των υπηρεσιών. Μιλάμε για σπατάλη πόρων και μέσων του ΕΚΑΒ.

Αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια ότι οι διασώστες που βρίσκονται στα ασθενοφόρα είναι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε μια δύσκολη στιγμή, αυτοί οι διασώστες χρησιμοποιούνται απλά για να συνοδεύουν συνανθρώπους μας που δεν το έχουν ανάγκη, σαν ταξί σε κάποια νοσοκομεία. Ας μας μείνει τουλάχιστον αυτό σαν ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στην συγκεκριμένη κρίση».

 

 

ΥγείαΕΚΑΒ : Τι λένε οι εργαζόμενοι για τη μάχη τους με τον...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Έρευνα: Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις σε έντεκα γονίδια, που σχετίζονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου...

Κρίση ημικρανίας: 5 κινήσεις για άμεση ανακούφιση χωρίς φάρμακα

Μια κρίση ημικρανίας θα «χτυπήσει» μάλλον απροειδοποίητα και δεν...

Μελισσόχορτο: Το φυσικό αγχολυτικό που καταπολεμά το στρες και την αϋπνία

Ένα δροσερό και γευστικό ρόφημα με δεκάδες θεραπευτικές ιδιότητες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα