10.5 C
Serres

Εκδήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενεργειακή ακρίβεια, με τη συμμετοχή Π. Κόκκαλη και Ε. Κουντουρά

Date:

«Ενεργειακή Ακρίβεια και Επικαιρότητα» ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Στρασβούργο η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την παρουσία των ευρωβουλευτών Έλενας Κουντουρά και Πέτρου Κόκκαλη.

Οι δύο ευρωβουλευτές επέκριναν την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική πολιτική ενέργειας για ελλιπή μέτρα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να μην επεκταθεί το κύμα ακρίβειας στην αγορά, με θύματα τους πιο ευάλωτους, ενώ συζήτησαν και θέματα επικαιρότητας με επίκεντρο κυρίως την περίπτωση του παιδικού βιασμού που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι το μοντέλο αγοράς της ενέργειας στην Ευρώπη είναι παρωχημένο και χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να λειτουργεί προς όφελος των νοικοκυριών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και όχι προς όφελος των υπερκερδών». Σημείωσε δε «ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απ’ τις συζητήσεις που γίνονται για τα μέτρα αυτά». Για το θέμα αυτό είπε ότι «η Κομισιόν επέλεξε το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, που σημαίνει ότι το Συμβούλιο συζητά με ειδική πλειοψηφία κατ’ εξαίρεση, αποκλείοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και παίρνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες». Απέδωσε επίσης «κυβερνητικές ευθύνες για την πορεία των ξέφρενων τιμών, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται και 600.000 άνθρωποι καταγράφονται στα όρια της φτώχειας και το 50% των νοικοκυριών δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί», είπε ο κ. Κόκκαλης προτείνοντας «να μειώσουμε τη φορολογία αλλά και να προσφέρουμε στοχευμένες επιδοτήσεις στους ασθενέστερους και όχι στην αισχροκέρδεια».

Ειδικά για τα καύσιμα πρόσθεσε ότι «αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος στην ελληνική οικονομία. Στο παρελθόν ήταν 7-8 δισ. ευρώ το χρόνο, αλλά τώρα έχουν δεκαπλασιαστεί. Έχει πολλαπλασιαστεί και το φορολογικό έσοδο. Αυτή η τιμή μετακυλίεται σε όλα τα αγαθά μέσω του ΦΠΑ». Και ζήτησε μείωση των φόρων, πλαφόν στη λιανική αγορά, εθνικοποίηση των φορέων της ενέργειας, μείωση των άμεσων φόρων των πολιτών και επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Ζούμε εν μέσω της κρίσης των ορυκτών καυσίμων και των επιπτώσεών της», σημείωσε.


Η κ. Κουντουρά μίλησε ακόμη για τη σύνδεση της ανόδου των τιμών της ενέργειας με τον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών, ως υπεύθυνη στην αρμόδια επιτροπή του ΕΚ. «Η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο στο κόστος των μεταφορών, επηρεάζει τα ταξίδια και πλήττει τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το λειτουργικό τους κόστος» ανέφερε, τονίζοντας ότι «έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη να στηρίξουν τους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού με φορολογικές ελαφρύνσεις και μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων για αργότερα».

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι «ιδιαίτερα μετά τον εγκλεισμό και την πανδημία βιώνουμε πάρα πολλά περιστατικά έμφυλης βίας και κακοποίησης και επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο και μια ολιστική θεσμική αντιμετώπιση για την προστασία του παιδιού στην Ελλάδα». Αναφέρθηκε επίσης στη θέση του ευρωκοινοβουλίου το οποίο ζητά «ένα ενιαίο πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη».

Ο Π. Κόκκαλης, σε αντιδιαστολή με τη δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η ΕΕ είναι ένας κήπος, ενώ γύρω-γύρω είναι μια ζούγκλα, είπε: Εγώ διαφωνώ, έχουμε ζούγκλα καταστολής, κατάλυση του κράτους, των δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών. Ζούγκλα είναι η παιδική κακοποίηση, η υποστελέχωση των εθνικών συστημάτων υγείας, ζούγκλα είναι να πεθαίνεις επειδή δεν βρήκες ΜΕΘ».

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΕκδήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενεργειακή ακρίβεια, με τη συμμετοχή...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

K. Καραμανλής: Η νέα Ψυχιατρική Κλινική Σερρών παραδίδεται στην κοινωνία, όπως είχαμε δεσμευτεί

Στην τελετή εγκαινίων της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής μίλησε ο...

Τη Δευτέρα 4/12, στο Σεράφειο, ανακοινώνεται επίσημα η νέα ΚΟ των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σε ανοικτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα,...

Ν. Ανδρουλάκης: Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών

«Είμαστε αξιόπιστη αντιπολίτευση δίπλα στον πολίτη. Χωρίς να χαϊδεύουμε...

Γ. Μαρίνος: Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να επαγρυπνεί γιατί προωθείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και η προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα