21.5 C
Serres

Έκθεση Κομισιόν: Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και μέτρα στήριξης 11 δις. ευρώ

Date:

Τι αποκαλύπτει η έκθεση της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα στον Μάρτιο και ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Απριλίου περιλαμβάνει η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση έχει σημειωθεί πρόοδος στη δέσμευση αποτίμησης του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων.

Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».

Επίσης η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

Το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 11 δισ. ευρώ φέτος (6,5% του ΑΕΠ έναντι 9,4% του ΑΕΠ το 2020) με την υποσημείωση πως τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές κινούνται ελαφρά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εφαρμογή των μέτρων εκτιμάται στη σωστή κατεύθυνση με χαρακτηριστική τη συγκράτηση της ανεργίας αλλά επισημαίνεται πως η σταδιακή απόσυρσή τους -όταν έρθει η ώρα- θα αποκαλύψει τις πληγές της πανδημίας.
Η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 10% το 2020 ενώ για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 3,5% και 5% του χρόνου. Οι προβλέψεις αυτές συνεχίζουν να υπόκεινται σε αβεβαιότητες.
Συνολικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, ωστόσο σημειώνει ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης έχει επιβραδυνθεί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη συνεχή στενή και εποικοδομητική δέσμευση των αρχών και τη συμφωνία για ορισμένα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αρχές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να κινητοποιούν πόρους με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχουν τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους εγκαίρως για τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο» και συνδέεται με εκταμίευση δόσης.




Οι θεσμοί επισημαίνουν τις σχετικά καλές επιδόσεις της κυβέρνησης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων αν και σημειώνεται πως η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων φαίνεται να έχει κατεβάσει ταχύτητα σε ορισμένους τομείς.

Η πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία είσπραξης φόρων και εισφορών αποτελεί ένα παράδειγμα καθυστερήσεων με το project να αναμένεται τώρα να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους. «Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο έως το τέλος του 2020 , που θα επέτρεπε την πλήρη εφαρμογή του έως τα μέσα του 2021. Ωστόσο, λόγω συμβατικών ζητημάτων που καθυστερούν την έναρξη του έργου και κάποιων πιο πρόσφατων καθυστερήσεων λόγω της πανδημίας, η προθεσμία για την παράδοση του έργου από τον εργολάβο παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2021. Μόλις λειτουργήσει το 2022, αναμένεται ότι θα επιτρέψει την παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή οντότητα με πιο ολοκληρωμένο τρόπο».

Παραμένει υψηλή η αβεβαιότητα
Οι θεσμοί στην έκθεσή τους τονίζουν ότι παραμένει υψηλή η αβεβαιότητα καθώς συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού. Η πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, είναι επίσης κρίσιμη για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η αβεβαιότητα αφορά επίσης την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις των γκρεμών, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εταιρική δυσχέρεια, συμπεριλαμβανομένων των πτωχεύσεων. Οι αδυναμίες στη δομή του ισολογισμού του ελληνικού εταιρικού τομέα συντελούν στους κινδύνους ανάκαμψης.

Μεγάλη η αβεβαιότητα και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις. «Οι προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους. Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει μεγάλη, η οποία μεταφράζεται σε σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους ως περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη όσο και προσωρινή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του φορολογικού κόστους. Η πιθανότητα αξιοποίησης των κρατικών εγγυήσεων θα αυξηθεί με τη διάρκεια της κρίσης. Πέρα από την πανδημία, οι αποφάσεις για αναδρομικές συντάξεις και δικαστικές υποθέσεις εναντίον της ΕΤΑΔ εξακολουθούν να αποτελούν φορολογικούς κινδύνους.

Πηγή newsbeast.gr

ΟικονομίαΈκθεση Κομισιόν: Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και μέτρα στήριξης 11 δις. ευρώ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

50 Χρόνια FIBRAN: Γιορτάζοντας το Παρελθόν και Κοιτώντας το Μέλλον

 Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η FIBRAN, η...

Αναστάτωση στη διεθνή αγορά πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Στα σενάρια για την τιμή του πετρελαίου λόγω των...

Χρυσό βραβείο για τη ΜΕΓΑ στα Environmental Awards 2024

Το Χρυσό βραβείο έλαβε η εταιρεία ΜΕΓΑ στα Environmental...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση έως 4 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024

Έως και την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα