6.2 C
Serres

Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας

Date:

Ελισάβετ & Φίλιππος: Μια από τις πιο ρομαντικές σελίδες της ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν φυσικά ο έρωτας της με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Μια από τις πιο ρομαντικές σελίδες στο συναρπαστικό μυθιστόρημα που υπήρξε η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν φυσικά ο έρωτας της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον οποίο αγάπησε ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειας της επιβάλλοντας την επιλογή της.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ . Mέχρι το 1939 η Λίλιμπετ, όπως φώναζαν χαϊδευτικά την πριγκίπισσα οι γονείς της, ήταν τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό Έλληνα πρίγκιπα. Ψηλός, ξανθός, αθλητικός, η βασίλισσα Ελισάβετ τον αποκαλούσε “Βίκινγκ”.

Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, τα εμπόδια στη σχέση τους ωστόσο ήταν αρκετά. Ο Φίλιππος ήταν χριστιανός ορθόδοξος και προερχόταν από μια διαλυμένη οικογένεια. Ο πατέρας του παραλίγο να εκτελεστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η μητέρα του είχε περάσει χρόνια σε ψυχιατρεία και πλέον κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια. Η βασιλική οικογένεια στην οποία ανήκε ήταν στην εξορία. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι τρεις αδελφές του είχαν παντρευτεί Γερμανούς πρίγκιπες που συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Η αντίδραση των Windsor

Οι γονείς της Ελισάβετ δε βιάζονταν επίσης καθόλου να την αποκαταστήσουν. Ο θείος του Φιλίππου, όμως, λόρδος Μαουντμπάτεν, με μεγάλους οικογενειακούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, είχε πάρει υπό την προστασία του τον Φίλιππο. Είχε βάλει στόχο να τον κάνει σύζυγο της μελλοντικής βασίλισσας. Προσβλέποντας μάλιστα στη μετονομασία του οίκου Windsor σε οίκο Mountbatten. Το πιο σημαντικό ήταν ότι για την Ελισάβετ ο Φίλιππος ήταν ο ένας και μοναδικός.

Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας
Το ζευγάρι στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λίγο πριν το γάμο τους το 1947.

Ο βασιλιάς Γεώργιος, γνωρίζοντας πόσο δύσκολος θα ήταν ο ρόλος της βασίλισσας που θα αναλάμβανε στο μέλλον, ήθελε τουλάχιστον να της επιτρέψει να διαλέξει για σύντροφο εκείνον που αγαπούσε. Έτσι, στο τέλος ο Φίλιππος απαρνήθηκε τους ελληνικούς και δανέζικους τίτλους του. Ασπάστηκε τον αγγλικανισμό και στις 20 Νοεμβρίου του 1947 παντρεύτηκε τη μελλοντική βασίλισσα.

O παραμυθένιος γάμος

Ο βασιλικός γάμος, ο πρώτος μετά τον πόλεμο, σήμανε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Αγγλία. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να δουν την πριγκίπισσα να φτάνει στο αβαείο του Γουεστμίνστερ με τη χρυσοποίκιλτη Irish Stage Coach συνοδευόμενη από το βασιλιά Γεώργιο. Για τη δημιουργία του νυφικού της Ελισάβετ, που σχεδίασε ο Νorman Hartnell, στάλθηκαν κουπόνια από όλη τη χώρα. Η Βρετανία ήταν ακόμη σε καθεστώς λιτότητας. Η πριγκίπισσα επιμελήθηκε η ίδια το μακιγιάζ της. Το πρωί του μυστηρίου και λίγο πριν η πριγκίπισσα αναχωρήσει για την εκκλησία, η τιάρα που φορούσε έσπασε.

Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας
Το ζευγάρι την ημέρα του γάμου του

Ευτυχώς, ο βασιλικός κοσμηματοπώλης επαγρυπνούσε. Ενώ η Ελισάβετ αγωνιούσε και η μητέρα της προσπαθούσε να την καθησυχάσει, κατάφερε να επιδιορθώσει την τιάρα μέχρι την τελετή. Η τελετή μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε κοινό που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το ζευγάρι έλαβε 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο και δέχτηκε 10 χιλιάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.

Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας
Φωτογραφία του νεόνυμφου ζεύγους μετά την τελετή: το νυφικό της Ελισάβετ είχε σχεδιάσει ο Νorman Hartnell.

Η σκιά του στέμματος

Μετά το γάμο του το ζευγάρι πέρασε μερικά χρόνια στην Μάλτα λόγω των υποχρεώσεων του Φιλίππου με το Πολεμικό Ναυτικό. Ήταν ίσως τα πιο ξένοιαστα. Έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά Γεωργίου και την άνοδο της Ελισάβετ στο θρόνο, η σκιά του στέμματος έπεσε στην προσωπική ζωή του ζευγαριού.


Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας
Ελισάβετ και Φίλιππος με τον νεογέννητο πρίγκιπα Κάρολο.

Ο ιστορικός Δρ Piers Brendan παρουσιάζει τον Φίλιππο στα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου του ως έναν bon vivant. Συχνά διασκέδαζε με γυμνές χορεύτριες και αλκοόλ σε ιδιωτικά clubs του Soho συντροφιά με αστέρες όπως ο David Niven. ”Η βασίλισσα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από αυτό ειδικά όταν ο πρίγκιπας επέστρεφε πιωμένος, μυρίζοντας πόρτο” αναφέρει… Υπήρξε όντως μια εποχή κρίσης στη σχέση της βασίλισσας και του Φίλιππου. Για κάποιους εντοπίζεται στη δεκαετία που χωρίζει τις γεννήσεις των δυο πρώτων παιδιών του ζεύγους και των δύο γιων που τα ακολούθησαν.

Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας
Φίλιππος και Ελισάβετ το 1951 με τα παιδιά τους Κάρολο και Άννα.

Ο ίδιος ο πρίγκιπας είχε πει χαριτολογώντας πως δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι εκτός ορίων. Από την εποχή του γάμου του και για το υπόλοιπο της ζωής του συνοδευόταν διαρκώς από έναν αστυνομικό. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως η ανάγκη του Φίλιππου να έχει κοντά του όμορφες νέες γυναίκες δεν κρυβόταν. Ακόμη και αν οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν αθώες.

Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας
Το 1982 σε επίσημη επίσκεψη στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού.

Η χρυσή συνταγή

Το 1997 με αφορμή τη χρυσή επέτειο των γάμων τους η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μιλήσει με ιδιαίτερα φορτισμένα λόγια για τον σύζυγό της. Η βασίλισσα εξήγησε πως όλα αυτά τα χρόνια ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν η δύναμη αλλά και το καταφύγιό της. Ο ίδιος ο Φίλιππος είχε εκμυστηρευθεί κατά καιρούς ότι ο μόνος του στόχος είναι να μην απογοητεύσει ποτέ τη βασίλισσα.

Ελισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας
0 Φίλιππος και η Ελισάβετ απολάμβαναν ο ένας την συντροφιά του άλλου περισσότερο από οτιδήποτε.

Παρά τις φήμες τα σκάνδαλα και τις δυσκολίες ο Φίλιππος και η Ελισάβετ προφανώς είχαν καταφέρει να βρουν την μαγική συνταγή: Όχι μόνο να εξομαλύνουν τις όποιες διαφορές και προβλήματα που είχαν όλες αυτές τις δεκαετίες που συμπορεύονταν αλλά και να παραμείνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι και σύντροφοι..

Το τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για την βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη εκείνος και μια σειρά προβλημάτων υγείας έφεραν την απόσυρση του από κάθε βασιλικό καθήκον, ενώ την ίδια στιγμή τα σκάνδαλα του δευτερότοκου γιου του πρίγκιπα Άντριου και η εμπλοκή του στην υπόθεση Έπστιν , αλλά και το περιβόητο Megxit έφεραν σύννεφα πάνω από τα τελευταία χρόνια του ζευγαριού.

Παρόλα αυτά εξ αιτίας του lockdown το ζευγάρι είχε την ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί από ποτέ σε μια πολύ πιο ήσυχη καθημερινότητα από ότι είχαν συνηθίσει. Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου του 2021 εν μέσω του κορωνόϊού, στερώντας από τη βασίλισσα τον πολυτιμότερο σύμμαχό της, με την συγκυρία να την αναγκάζει να τον αποχαιρετήσει απομονωμένη για λόγους προστασίας στην κηδεία του. Έμελλε να τον ακολουθήσει 16 μήνες αργότερα…

Πηγή gr.hellomagazine.com

Photo: Getty Images/ Ideal Image

ΚόσμοςΕλισάβετ & Φίλιππος: Ο έρωτας που σημάδεψε τη ζωή της βασίλισσας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο άντρας που πλήρωνε τα φάρμακα των γειτόνων του για χρόνια χωρίς να το ξέρουν

«Θέλω να είναι ανώνυμο. Δεν θέλω να μάθω λεπτομέρειες...

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο τζιχαντιστής που το 2017 εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χθες Πέμπτη ένοχο τον...

Αμερικανικές κυρώσεις στον νυν αντιπρόεδρο και πρώην πρόεδρο της Παραγουάης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι προχώρησε...

ΗΠΑ : Εξαρθρώθηκε το δίκτυο Hive που έκανε κυβερνοεπιθέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς

Οι αμερικανικές και οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα