13.1 C
Serres

Ελλάδα-Αυστραλία: Άνοιξε η συζήτηση για την αποφυγή διπλής φορολόγησης στους πολίτες τους

Date:

Στην υπογραφή μίας διμερούς συμφωνίας που θα ενισχύει την οικονομική συνεργασία και τη μεταξύ τους εμπορική σχέση προσανατολίζονται η Ελλάδα και η Αυστραλία, με επίκεντρο, σε πρώτη φάση, την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των πολιτών που είτε πραγματοποιούν επενδύσεις είτε διαθέτουν περιουσία και στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, μιλώντας στη «Φωνή της Ελλάδας» και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο», στόχος είναι η εξίσωση της φορολογικής σχέσης της Ελλάδας με το επίπεδο της αντίστοιχης σχέσης που έχει αναπτύξει η Αυστραλία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάτι το οποίο, όπως σημειώνει, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Καμπέρα και την Αθήνα.

Η ανακίνηση του συγκεκριμένου ζητήματος ήταν μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, με τις σχετικές συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν πως ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει θετική κατάληξη. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, μέχρι το τέλος του 2022, τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών θα καταλήξουν σε μία σχετική συμφωνία. Έχουν γίνει τρεις σχετικές συναντήσεις και είμαστε αισιόδοξοι πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν και χειροπιαστά αποτελέσματα. Η οικονομική συνεργασία είναι μείζων ζήτημα για όλους και πιστεύω πως και η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολλαπλώς από την ενίσχυσή της. Ενδεικτικά να αναφέρω πως οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ιταλία και την Αυστραλία είναι 11,7 δις δολ. ενώ οι αντίστοιχες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία είναι μόλις 370 εκατ. δολ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργιάδης.

Κινητήριος μοχλός του ελληνικού λόμπι στην Αυστραλία, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ελλάς Μελβούρνης» και ένας από τους πλέον καταξιωμένους όσο και γνωστούς δικηγόρους της χώρας, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, αποτελεί την προσωποποίηση του «αμερικάνικου» ή στην προκειμένη περίπτωση του «αυστραλιανού ονείρου» που κατατρέχει σχεδόν το σύνολο των ομογενών που στη ζωή τους δεν επιζητούν τίποτα λιγότερο από την πρωτιά. Τα τελευταία 14 χρόνια, κρατά στα χέρια του το τιμόνι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, όντας, σε ομογενειακό επίπεδο, συχνός επισκέπτης των Αθηνών. Όπως και στην Αυστραλία, έτσι και στην Ελλάδα θεωρείται ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους προέδρους ελληνικής κοινότητας, αποδεκτός από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού κόσμου. Πολλά από τα βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο οικονομικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών θεμάτων, οφείλονται και στον ίδιο.

Εξάλλου, κ. Παπαστεργιάδης κάθε φορά που επιστρέφει στην Ελλάδα, κομίζει μαζί του μία «βαλίτσα» γεμάτη όχι μόνο από ιδέες και στόχους αλλά και τους τρόπους υλοποίησής τους από μία γραφειοκρατία που λίγο εώς πολύ υπάρχει και στις δύο χώρες. Άλλωστε, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, όντας μία από τις πιο πολυπληθείς και ιδιαίτερα δραστήριες κοινότητες της πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στην «χώρα τον καγκουρό», κάτι το οποίο προκύπτει και από τον βαθμό αποδοχής που έχουν οι ελληνικές εθνικές θέσεις από την κυβέρνηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η ξεκάθαρη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Βικτώριας κ. Ντάνιελ Αντριους, ο οποίος απαντώντας σε επιστολή που του απέστειλε πρόσφατα η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του προς την χώρα μας ,καταδικάζοντας απερίφραστα και ξεκάθαρα την τουρκική προκλητικότητα σε όλη την γκάμα των εθνικών μας θεμάτων.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, ήταν και το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας μεταξύ πολιτών που επισκέπτονται τις δύο χώρες. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργιάδης, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης πρόκειται μέσα στον Νοέμβρη να διοργανώσει ένα παγκόσμιο ιατρικό, πολύημερο, συνέδριο με στόχο, κατά τη διάρκειά του, να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να αναζητηθούν συνεργασίες ανάμεσα σε κορυφαίους γιατρούς του κόσμου, αρκετοί από τους οποίους είναι και ελληνικής καταγωγής. «Μέσα στις προθέσεις μας είναι να υπάρχει ιατρική κάλυψη για τους Έλληνες επισκέπτες στην Αυστραλία, διότι αν κάποιος αρρωστήσει η πάθει κάτι στη χώρα, οι ιατρικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά ακριβές» επισημαίνει σχετικά.








Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργιάδη πριν από την οικονομική κρίση μέχρι και το 2010, ζούσαν στην Αθήνα περισσότεροι από 120 χιλ. Έλληνες οι οποίοι είχαν την αυστραλιανή υπηκοότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στην Αυστραλία τα χρόνια που ακολούθησαν. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Αθήνα ήταν η δεύτερη πόλη, μετά το Λονδίνο, σε πληθυσμό ατόμων που διέθεταν την αυστραλιανή υπηκοότητα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Παράλληλα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στους χιλιάδες Έλληνες νεομετανάστες οι οποίοι στερούνταν διπλής υπηκοότητας, τονίζει το «μπόλιασμα» που έγινε στις τάξεις της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας από ανθρώπους που έφεραν μαζί τους «άλλον αέρα, φρέσκιες ιδέες και νέες οπτικές για τα πράγματα».

Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια της Αυστραλίας να ανοίξει τα σύνορά της σε νέο εργατικό δυναμικό, με μεγαλύτερη εξειδίκευση και αυξημένες δεξιότητες, προκειμένου να τονώσει τους οικονομικούς της δείκτες, δεδομένου ότι η ανεργία στη χώρα προσεγγίζει το μηδέν. «Υπάρχει ένας κατάλογος επαγγελμάτων που έχει ανάγκη η Αυστραλία και ο οποίος έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της αυστραλιανής πρεσβείας στην Αθήνα. Για κάποιον που ασκεί κάποιο από τα συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι σχετικά εύκολο να πάρει βίζα και να πάει να δουλέψει στην Αυστραλία» σημειώνει ο κ. Παπαστεργιάδης συμπληρώνοντας πως κατόπιν σχετικών προσπαθειών και της ελληνικής κοινότητας, μπορεί κάποιος να πάει στην Αυστραλία για δύο χρόνια κάνοντας χρήση της τουριστικής-εργασιακής βίζας, απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την νόμιμη εργασία, όπως ασφάλιση, περίθαλψη κτλ, κάτι που ισχύει και για πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σημαντικές ωστόσο είναι οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και στον τομέα της εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα τη δημιουργία έδρας σπουδών και μελετών της Διασποράς. Προσθέτει πάντως πως, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα ζήτημα αναγνώρισης των πτυχίων μεταξύ των δύο χωρών. «Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κοινότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένα πτυχία που η αναγνώρισή τους προχωρά σχετικά γρήγορα, υπάρχει όμως και μία μεγάλη κατηγορία που χρονίζει με ότι αυτό συνεπάγεται» αναφέρει σχετικά.

Η νέα θητεία του κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και θα είναι και η τελευταία του αφού μετά από 14 χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς προς την Ελληνική Κοινότητα, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Στόχος του, όπως λέει, είναι να αφήσει ως παρακαταθήκη μια ενισχυμένη σχέση μεταξύ Ελλήνων κι Αυστραλών, αλλά και να ολοκληρώσει με επιτυχία τα έργα τα οποία έχει ξεκινήσει για τους Έλληνες της ομογένειας. «Πρέπει πάντα να κοιτάμε προς το μέλλον και να δίνουμε ευκαιρίες και σε άλλους ανθρώπους. Ο ρόλος ο δικός μου τώρα είναι να βοηθήσω άλλα άτομα να συνεχίσουν το έργο μας», καταλήγει ο κ. Παπαστεργιάδης.

Πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΕλλάδα-Αυστραλία: Άνοιξε η συζήτηση για την αποφυγή διπλής φορολόγησης στους πολίτες τους

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Περιβαλλοντικό Έγκλημα: Εντοπίστηκαν 203 δηλητηριασμένα δολώματα σε Προστατευόμενη Περιοχή –

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων...

Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο σε σχολείο στην Πάτρα

Ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, 17 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που συγκρούστηκε με λεωφορείο- φωτογραφίες

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια....

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα