25.1 C
Serres

Εμβόλιο Moderna: Κατατίθεται αίτηση εντός της ημέρας για έκτακτη αδειοδότηση

Date:

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιό της είναι κατά 94,1% αποτελεσματικό

 

Τρέχουν οι εξελίξεις όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19. Η Moderna αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας την αίτησή της για χορήγηση έκτακτης αδειοδότησης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠA για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιό της είναι κατά 94,1% αποτελεσματικό, όπως προέκυψε από την ανάλυση του σταδίου 3 των δοκιμών.

 

Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό σε περιπτώσεις σοβαρής νόσου, ανέφερε ακόμη η εταιρεία, ενώ δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο που έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Τώρα έχουμε τα στοιχεία να το αποδείξουμε», δήλωσε ο Δρ. Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna. «Περιμένουμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο απέναντι σε αυτή την πανδημία», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκινήθηκε όταν είδε την αποτελεσματικότητα 94,1% το Σαββατοκύριακο. «Ήταν η πρώτη φορά που επέτρεψα στον εαυτό μου να κλάψει. Σε αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας, όταν κάνεις τα μαθηματικά για το τι σημαίνει για την πανδημία, είναι συγκλονιστικό».

Εκτός της αίτησης προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για υπό όρους έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει την κυλιόμενη εξέταση των στοιχείων.

 

Η ανακοίνωση της Moderna έρχεται μετά από εκείνη των Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους που χρησιμοποιεί επίσης τη νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) ήταν 95% αποτελεσματικό. Η Pfizer έχει καταθέσει αίτηση μία εβδομάδα περίπου πριν τη Moderna.

Εμβόλια κορονοϊού: Πώς ξέρουμε ότι είναι ασφαλή, ποιος το αποφασίζει και τι περιέχουν

 

Πώς όμως γνωρίζουμε αν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές; Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική ερώτηση που κάνουν οι επιστήμονες όταν αρχίζουν να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο ή θεραπεία, σύμφωνα με το BBC.

Οι δοκιμές ασφαλείας ξεκινούν στο εργαστήριο, με τεστ και έρευνα σε κύτταρα και ζώα, προτού προχωρήσουν σε μελέτες σε ανθρώπους.

Η έρευνα ξεκινάει με μικρά βήματα και προχωρά στο επόμενο βήμα μόνο αν δεν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας.

Ποιος ο ρόλος των κλινικών δοκιμών;

Αν δεδομένα ασφαλείας από τα εργαστήρια είναι καλά, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν ότι το εμβόλιο ή η θεραπεία είναι επίσης αποτελεσματικά.

Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές σε μεγάλο αριθμό εθελοντών. Οι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί ψεύτικο ή εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν ξέρουν σε ποια ομάδα είναι ποιο μέχρι την ανάλυση των αποτελεσμάτων, για να αποφευχθεί η προκατάληψη.

Όλες οι μελέτες και τα ευρήματα ελέγχονται και επαληθεύονται ανεξάρτητα.

 

Οι δοκιμές εμβολίων Covid έχουν αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, αλλά δεν έχουν παραλείψει κανένα από αυτά τα βήματα.

Οι δοκιμές για το εμβόλιο των Οξφόρδης και AstraZeneca τέθηκαν εθελοντικά σε αναμονή σε ένα στάδιο για να διερευνηθεί γιατί ένας από τους συμμετέχοντες – από τους πολλές χιλιάδες – είχε πεθάνει. Ξεκίνησαν και πάλι μόλις κατέστη σαφές ότι δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Ποιος εγκρίνει εμβόλια ή θεραπείες;

Η έγκριση θα δοθεί για ένα εμβόλιο μόνο εάν η κυβερνητική ρυθμιστική αρχή είναι ικανοποιημένη ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την έγκριση, οι έλεγχοι συνεχίζουν να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω παρενέργειες ή μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει παρενέργειες από τον εμβολιασμό, μπορεί να το αναφέρει στη ρυθμιστική αρχή.
Τι περιέχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια Covid σε εξέλιξη. Ορισμένα περιέχουν τον ίδιο τον πανδημικό ιό σε εξασθενημένη μορφή.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό που μοιάζει αρκετά με τον Sars-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19.

Τα εμβόλια των Pfizer – BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν κομμάτια γενετικού κώδικα για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση και ονομάζονται εμβόλια mRNA. Αυτά δεν μεταβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Παρουσιάζουν μόνο στο σώμα οδηγίες για να αναπτύξει ανοσία στον Covid.

Ορισμένα εμβόλια Covid περιέχουν πρωτεΐνες από τον κορονοϊό.

Θα με κάνει ένα εμβόλιο άρρωστο;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά προκαλεί βλάβη όταν χρησιμοποιείται σε τόσο μικρές ποσότητες.

Τα εμβόλια δεν σας μεταφέρουν την ασθένεια. Προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας ώστε να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τη μόλυνση από την οποία έχουν σχεδιαστεί να σας προστατεύουν.

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ήπια συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους ή λίγο πυρετό, μετά τον εμβολιασμό.

Αυτή δεν είναι η ασθένεια η ίδια, αλλά η αντίδραση του σώματος στο εμβόλιο.

 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Σε κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο, θα αναφέρονται τα συστατικά.

Να γνωρίζετε ότι ιστορίες κατά των εμβολίων που διαδίδονται στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών μέσων, κατά πάσα πιθανότητα δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Είναι ασφαλές για κάποιον που είχε νοσήσει από κορονοϊό να κάνει το εμβόλιο;

Εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο Covid, είναι πιθανό στους ανθρώπους που είχαν νοσήσει να χορηγηθεί το εμβόλιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική ανοσία μπορεί να μην είναι μακροχρόνια και η ανοσοποίηση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη προστασία.

Εάν εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι, χρειάζεται να εμβολιαστώ και εγώ;

Υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά των σοβαρών λοιμώξεων.

Τα εμβόλια Covid φαίνεται να προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν σοβαρά και μπορεί να σώζουν ζωές.

Οι πρώτες δόσεις που θα είναι διαθέσιμες πιθανότατα θα χορηγηθούν σε άτομα με υψηλότερη ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι, που θα μπορούσαν να νοσήσουν σοβαρότερα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα εμβόλια θα μπορούσαν να χρειαστούν ώστε να διακοπεί τελείως η διάδοση του Covid από άτομο σε άτομο. Ο εμβολιασμός αρκετών ατόμων θα μπορούσε, ωστόσο, να εξουδετερώσει την ασθένεια.

 

Πηγή newsbeast.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΕμβόλιο Moderna: Κατατίθεται αίτηση εντός της ημέρας για έκτακτη αδειοδότηση

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΕΟΔΥ: Τα σημεία που θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid test

Τα σημεία που θα γίνουν αύριο δωρεάν rapid test...

Σημεία δωρεάν ελέγxου κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή

Σε 34 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια οι...

‘Ενας στους οκτώ ασθενείς με κορονοϊό εμφάνισε μακρά Covid 19 -Τα βασικότερα συμπτώματα

«Περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19...

Τσίμπημα σκορπιού: Πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπισή του

Το τσίμπημα του σκορπιού μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο...