Ένα περιβαλλοντικό κέντρο – πάρκο , ανάλογο αυτού που βρίσκεται σήμερα στην Κορνουάλλη της Αγγλίας οραματίζεται να πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και στην Ελένη Μωραϊτη.

 

Πρόκειται για ένα δείγμα υψηλής αρχιτεκτονικής τέχνης εμπνευσμένο από τις φόρμες και τη μηχανική της φύσης, η κοινότητα «Εden Project» στην Κορνουάλη της Μ. Βρετανίας αποδεικνύει στην πράξη ότι το σκοτάδι μπορεί να γίνει φως και η κόλαση παράδεισος, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από τον ονομαστικό της προσδιορισμό.

 

Το Eden Project, που άνοιξε τις πόρτες του το Μάρτιο του 2011 είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κέντρο στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές επίτευγμα, αφού αποτελείται από ένα γιγαντιαίο τρούλο-θερμοκήπιο που στεγάζει φυτά από όλο τον κόσμο. Αποτελεί ήδη έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

Πρόκειται για μια εκτεταμένη δομή που κατασκευάστηκε κατά μήκος της πλευράς μιας τάφρου και χωρίζεται σε τρεις περιοχές που αντιπροσωπεύουν τα τρία διαφορετικά κλίματα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ο τρούλος-θερμοκήπιο αναπαριστά πιστά το φυσικό περιβάλλον σε ένα τροπικό δάσος στεγάζοντας εκατοντάδες δένδρα και άλλα φυτά από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Ο τρούλος είναι φτάνει τα 240 μέτρα μήκος και 55 μέτρα ύψος.

Το Eden Project είναι μία προσπάθεια ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με στόχο να προκαλέσει κοινές προσπάθειες των ανθρώπων να γνωρίσουν τη φύση, να μελετήσουν τρόπους προστασίας της και γενικότερα να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Το συγκρότημα βρίσκεται σε μία μεγάλη έκταση στο νοτιοδυτικό άκρο της Μ. Βρετανίας, στην επαρχία της Κορνουάλλης, και αποτελείται από δύο μεγάλες θολωτές εγκαταστάσεις, στεγασμένες με ημιδιαφανές υλικό, ώστε να τις διαπερνά το ηλιακό φως, οι οποίες ονομάζονται (Βιοσυστήματα). Υπάρχει το (βιοσύστημα μεσογειακού κλίματος) και το (βιοσύστημα τροπικού κλίματος).


Εκτός αυτών ο χώρος έχει διαμορφωθεί με μεγάλης έκτασης εξωτερικούς κήπους, καθώς και με ακόμα ένα κτίριο, που ονομάζεται (Πυρήνας) και το οποίο φιλοξενεί εκθέσεις, έργα τέχνης, σχολικά προγράμματα και διαθέτει ειδικές αίθουσες για τους νέους. Η μόρφωση και η εκπαίδευση στον χώρο αυτό λειτουργούν με τον πιο δυναμικό τρόπο.

 

 

Views: 40