Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Διέξοδος» ύψους 200 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία – Υποβλήθηκαν 20.000 αιτήσεις

“Ένεση” ρευστότητας, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ θα λάβουν 6.683 επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίες υπέστησαν μεγάλη ζημία από την πανδημία του κορονοϊού, καταγράφοντας πτώση του τζίρου τους κατά 80%.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021, μέσω του προγράμματος «Διέξοδος» που έτρεξε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όπως ανάφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόκειται για ζεστό χρήμα που θα πέσει στην πραγματική οικονομία και θα τονώσει τοπικές επιχειρήσεις, που λόγω της πανδημίας, αντιμετώπισαν, τεράστια προβλήματα ρευστότητας και ως εκ τούτου, βιωσιμότητας.

«Είναι χρήματα που δεν αφορούν σε δάνειο αλλά μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, ώστε και να καλύψουν μέρος των ζημιών τους και να διασφαλίσουν ρευστότητα και να διατηρήσουν (υποχρεωτικά) τις θέσεις εργασίας, οι οποίες στο σύνολο τους είναι 24.500» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι από τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν την πολύτιμη ενίσχυση, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να αποκτήσουν τη ρευστότητα για να κρατηθούν στην αγορά, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χιλιάδων πολιτών.

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται για το επόμενο τρίμηνο και σταδιακά θα εκταμιεύονται τα χρήματα που δικαιούται κάθε ωφελούμενος, χρήματα που δεν θα επιστρέψουν, διότι δεν πρόκειται για δάνειο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ που πρώτη στη χώρα υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν τεράστιο, ενώ υπήρξε, όπως είπε μαζικότατη συμμετοχή από 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός των 150 εκατ. ευρώ κατά 50 εκατ. ευρώ. «Οι συνολικοί πόροι, το ζεστό χρήμα που θα πέσει στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες είναι 200 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο ίδιος.

Πάντως, είπε, πως αν έπρεπε να καλυφθούν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης θα απαιτούνταν περίπου 600 εκ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι στη διαδικασία εξεύρεσης επιπλέον πόρων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις από τις περίπου 13.000 που έμειναν εκτός.

Ο χάρτης των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν

Για το πρόγραμμα «Διέξοδος» υποβλήθηκαν συνολικά 20.000 αιτήσεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιολόγησης που παρουσίασε ο περιφερειάρχης, οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο ήταν ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο και η μεταποίηση. Ειδικότερα:

1.Από τους 6.683 εγκεκριμένους: 1.915 (28,66%) δεν απασχόλησαν εργαζόμενους το 2019 και είναι ατομικές επιχειρήσεις, 5.438 (81,37%) απασχόλησαν έως και 5 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019 (περιλαμβάνονται οι 1.915 παραπάνω), 412 (6,16%) απασχόλησαν από 5 έως και 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.


2.Συνολικά οι επιχειρήσεις που απασχόλησαν έως και 10 εργαζόμενους το 2019 αποτελούν το 87,55% των χρηματοδοτούμενων.

3.Το υπόλοιπο 12,47% απασχόλησε από 10 έως και 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.

4.Οι 3.193 (47,77%) επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου από 80% και άνω.

5.Οι 1.251 (18,72%) επιχειρήσεις είχαν κερδοφορία το 2019 από 30% και πάνω.

6.Από τους εγκεκριμένους ποσοστό 33% δραστηριοποιείται στους τομείς του Τουρισμού και της Εστίασης και ποσοστό 35% στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης και των Μεταφορών.

7.Απορρίφθηκαν 1.045 αιτήσεις με βαθμολογία πάνω από την αρχική βάση χρηματοδότησης για ελλείψεις δικαιολογητικών.

8.Απορρίφθηκαν επίσης συνολικά 124 υποψηφιότητες λόγω ύπαρξης διπλής αίτησης.

«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όσα μέσα διαθέτουμε, όσους πόρους μπορούμε να εξασφαλίσουμε, όχι μόνο για να βγούμε οριστικά από την πανδημία, αλλά και για να ξεκινήσει άμεσα η ανάκαμψη στον τόπο μας. Τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει έτοιμο ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο, με δράσεις και έργα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους πολίτες, τους επαγγελματίες, και τις τοπικές επιχειρήσεις, ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ρίχνει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει. «Κινούμαστε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και γρήγορα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα. Για να δείξουμε ότι η οικονομία μας, οι επιχειρήσεις μας, η κοινωνία μας είναι πιο δυνατές από οποιοδήποτε ιό. Δεν θα αφήσει κανέναν μόνο, κανέναν πίσω. Είμαστε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε και πάλι» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή makthes.gr

Views: 322