- Διαφήμιση -

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αγάπιος

Άγιος Αγάπιος

Χριστιανός μάρτυρας, σύμφωνα με το sansimera.gr, ο άγιος Αγάπιος καταγόταν από τη Γάζα και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, μαζί με τους Αλέξανδρο και Αλέξανδρο, Ρωμύλο, Πλησίο, Τιμόλαο, Διονύσιο και Διονύσιο, με τους οποίους συνεορτάζεται.

Ο ηγεμόνας αδίκως προσπάθησε να τους δελεάσει ή και να τους εκφοβίσει ώστε να αρνηθούν τον Χριστό. Αυτοί στο μυαλό τους επικρατούσε ο λόγος του Θεού:

«Τον φόβον αυτών μη φοβηθήτε μηδέ ταραχθήτε» (Α’ επιστολή Πέτρου, γ’ 14). Δηλαδή, μη φοβηθείτε το φόβο με τον οποίο ζητούν οι άπιστοι να σας πτοήσουν και μη ταραχθείτε καθόλου απ’ αυτόν. Μαρτύρησαν όλοι δια αποκεφαλισμού, δίνοντας σ’ όλους τους αγωνιστές χριστιανούς μήνυμα θάρρους και ελπίδας.

Καθαρά Δευτέρα– Τι γιορτάζουμε

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής

Η ονομασία της προέρχεται από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομά της (Σαρακοστή) η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
Υπενθυμίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

φωτογραφία από Βαμβακόφυτο Σερρών: Από το χθες στο σήμερα.

Exit mobile version